Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Česku působil ruský agent! Ovlivňoval politiky a prosazoval zájmy Putina, odhalila tajná služba

Aktualizováno -
17. října 2022
14:00
Autor: ČTK, Mii - 
17. října 2022
13:17

Bezpečnostní informační služba (BIS) informuje o ruském agentovi s vazbami na české novináře a politiky. Využíval je podle kontrarozvědky k nastolování proruské politické agendy, koordinaci veřejných vystoupení politiků nebo medializaci témat, která jsou v souladu se zájmy Ruska. BIS to uvedla ve výroční zprávě za rok 2021. V ní se věnuje také problému dezinformací, které považuje za jednu z největších hrozeb současnosti.

Kauza zapojení ruských agentů do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích podle BIS výrazně omezila možnosti osobního setkávání pracovníků ruské ambasády a českých proruských aktivistů. „Udržovat a rozšiřovat kontakty s proruskými aktivisty se nicméně dařilo jednomu z vlivových agentů působících ve prospěch orgánů ruské státní moci, který má navíc vazby i mezi novináři a zprostředkované kontakty s některými politiky,“ uvedla. Tyto vazby podle BIS využíval k nastolování proruské politické agendy, koordinaci veřejných vystoupení politiků a k medializaci témat, které jsou v souladu se zahraničněpolitickými zájmy Ruska.

„Vlivová skupina, jejíž je tento agent součástí, disponovala dostatkem finančních prostředků k tomu, aby udržovala, nebo dokonce rozšiřovala okruh proruských novinářů a aktivistů, kteří by kromě výroby alternativního mediálního obsahu pořádali veřejné akce využitelné ve prospěch ruské propagandy,“ uvedla BIS. Dodala, že „zapojeným osobám“ byly propláceny náklady na přípravu materiálů a v některých případech i zajištěny cesty do zahraničí, kde byla jejich činnost dále koordinována a kontrolována.

Podle BIS po snížení počtu diplomatů na ruské ambasádě odjela i řada osob s vazbami na ruské zpravodajské služby. Ty proto musí hledat „alternativní možnosti“ k vedení špionážních operací na českém území, uvedla kontrarozvědka. Očekává, že k tomu budou využívat schengenského prostoru a zemí, ve kterých se Rusku podařilo udržet masivní diplomatickou a zpravodajskou přítomnost.

Šéf BIS Michal Koudelka nicméně osobně více informací k agentovi sdělit nechtěl. „K tomu vám samozřejmě nebudeme říkat žádné podrobnosti,“ uvedl. Řekl jen, že případ byl uzavřen v roce 2021.

Problém dezinformací

Výroční zpráva se dále věnovala dezinformacím. BIS nezjistila, že by dezinformace spojené s loňskými sněmovními volbami byly koordinované. Jejich dopad hodnotí ve výroční zprávě za minulý rok jako marginální. 

„Říkáme opakovaně, že dezinformace považujeme za jednu z největších hrozeb současnosti. Rozdělujeme je na dvě skupiny,“ řekl Koudelka s tím, že první skupina jsou Češi ovlivnění zahraničními vlivy. „Druhá, která je mnohem nebezpečnější, jsou státní aktéři. Samozřejmě Rusko, Írán (…) pak jsou to instituce, které jsou pod kontrolou států a pak je tu samozřejmě pátá ruská kolona,“ dodal šéf BIS. Podle něj se s tím dá bojovat jedině pravdou, s čímž souhlasí i premiér Petr Fiala (ODS), který BIS navštívil. „Věřím v cestu vysvětlování,“ uvedl.

„To, že tady dezinformační scéna je aktivní a že bohužel je velmi silná právě ta druhá skupina, která je napojena na cizí mocnost, která to určitě nemyslí s Českou republikou dobře, jen zvyšuje nebezpečnost. Není náhoda, že prakticky totožné skupiny byly aktivní v antivaxerském hnutí a teď jsou aktivní třeba zpochybňování spravedlivé obrany Ukrajiny,“ navázal premiér.

Naposledy veřejně BIS navštívil Havel

Fiala sídlo BIS navštívil právě k příležitosti zveřejnění výroční zprávy. „Chtěl jsem vyjádřit zájem naší vlády o činnost Bezpečnostní informační služby. Chtěl jsem vyjádřit i to, že jsme si vědomi důležitosti tohoto typu činnosti, a chtěl jsem také poděkovat těm, kteří tak dobrým způsobem podle mého názoru pracují pro český stát,“ uvedl předseda vlády. „Význam Bezpečnostní informační služby a jejích aktivit a jejích činností v poslední době ještě vzrůstá vzhledem k mezinárodní situaci, které všichni čelíme,“ pokračoval.

„Je to po mnoha letech poprvé, kdy předseda vlády navštívil BIS, a je to symbolicky po 24 letech poprvé, kdy takto vysoká politická persona po návštěvě služby předstoupila před novináře. Před těmi 24 lety to byl pan prezident Havel,“ ocenil Fialovu návštěvu Koudelka.

Ruští zpravodajci jsou tu dál, ale mění způsob práce

Šéf BIS upozornil, že utajovaná výroční zpráva a zpráva pro veřejnost se liší. Utajovaná verze se dostane jen k úzké skupině osob a je podrobnější.

Koudelka navíc připomenul, že dnes uplynulo 8 let od výbuchu ve Vrběticích. „Při tomto výbuchu zahynuli 2 nevinní lidé občané České republiky, otcové od rodin, došlo k miliardovým škodám a došlo k ohrožení stovek lidí žijících v okolí,“ řekl šéf BIS s tím, že tento výbuch byl bezpečnostní zlom. Zmínil v této souvislosti zavření ruských konzulátů či vyhoštění ruských diplomatů. „Samozřejmě jsou tady ruští zpravodajci působící pod jiným typem krytí, museli ale změnit formu a metody práce, museli se přizpůsobit situaci a to jim zásadně ztěžuje jejich činnost a zásadně omezuje množství informací, které mohou získat,“ podotkl Koudelka.

Fiala následně sdělil, že vláda plánuje větší koordinaci činností jednotlivých zpravodajských služeb, chce proto zřídit pozici národního bezpečnostního poradce. „K tomu skutečně směřujeme a blížíme se k realizaci,“ uvedl premiér.

Video  Exploze muničního skladu ve Vrběticích. Jak do toho bylo zapojené Rusko?  - Videohub
Odemknout video

modrosvazak ( 18. října 2022 11:14 )

Administrativa usa nemá ve světě přátele, má pouze své zájmy, jak je známo od ní samé. Proto zde vidím důvod aby BISku vedl náš schopný český poliš, který nehájí bezohledně zájmy usa v Česku. Koudelka prosazovaný částí pseudopravice na tuto funkci je z pohledu zájmu českého lidu nevhodný, protože zde hají pouze americké zájmy a né zájmy české. Už dávno měl být odejit. Ta zpráva o nějakém údajném agentu o kterém nechtějí podat žádné důkazy je směšná stejně jako tito čučkaři co ji rozviřují a tají jako nějaké tajemství, pouze naznačují signálem.

ceskarebelka ( 18. října 2022 02:00 )

Udělat seznam občanů Ruska a prostě některé vyhostit.

prochaskanamoste ( 18. října 2022 01:15 )

a trochu postrašit! Je to všechno načasované. Vykulený nám řekl před pár dny, jak bude z moci úřední utahovat šrouby a teď tohle

prochaskanamoste ( 18. října 2022 01:14 )

zato ze západu jo! Nezradili nás nikdy, že?

prochaskanamoste ( 18. října 2022 01:13 )

oni vědí, že fabulují

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa