Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Fiala doporučil do vedení BIS Koudelku. Nominaci bude schvalovat vláda na příštím zasedání

Autor: ČTK, for - 
3. února 2022
11:10

Sněmovní bezpečnostní výbor dnes projednal návrh jmenovat Michala Koudelku opětovně ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS). Po necelé čtvrthodině schválil 11 hlasy ze 12 přítomných poslanců usnesení, které vládě umožňuje Koudelku do čela kontrarozvědky jmenovat. Premiér Petr Fiala (ODS) předpokládá, že vláda Koudelku jmenuje na svém nejbližším zasedání.

Ředitele BIS jmenuje podle zákona o zpravodajských službách vláda po projednání v bezpečnostním výboru. Výbor proto v usnesení konstatoval, že záležitost projednal. Koudelka je od poloviny srpna vedením BIS pouze pověřený poté, co mu vypršel první pětiletý mandát.

Kabinet Andreje Babiše (ANO) po loňském konci Koudelkova mandátu původně zvažoval, že nového ředitele vybere po konzultaci se sněmovním výborem. Nakonec se však s ohledem na říjnové sněmovní volby rozhodl nechat výběr až na příští vládě. Fiala poslancům řekl, že není ideální, aby instituce tak důležitá pro bezpečnost země neměla plnohodnotné vedení. „Taková situace by neměla trvat dlouho,“ vysvětlil svůj návrh.

Premiér Fiala si cení jeho kvalit

Fiala doplnil, že Koudelkovy profesní kvality poslanci znají. „BIS pod jeho vedením dosáhla spousty pozoruhodných výsledků,“ uvedl. Koudelka řekl, že za pět let pod jeho vedením se služba změnila. „Dnešní BIS je silnou a sebevědomou službou, uznávanou a respektovanou doma i v zahraničí,“ uvedl.

Za pět let se podle něj velmi změnily hrozby, kterým musí Česko čelit. „Vedle terorismu či špionáže čelíme dalším, méně viditelným, ale ne méně nebezpečným hrozbám, jako jsou hrozby dezinformačních kampaní nebo v kyberprostoru,“ dodal Koudelka. Kontrarozvědka na to reaguje a v případě jeho pokračování v čele služby bude v tomto trendu pokračovat. Koudelka chce také držet krok v technologickém vývoji a rozšiřovat mezinárodní spolupráci. „Neustoupíme žádným tlakům bez ohledu na to, kdo za nimi stojí,“ prohlásil Koudelka.

Proti Koudelkovi často vystupuje prezident Zeman

Výbor již před dvěma týdny doporučil vládě Koudelku jmenovat. Fiala poté uvedl, že ho doporučení nepřekvapilo. Minulý týden pak výbor požádal o projednání návrhu Koudelku jmenovat. Proti BIS a především Koudelkovi často vystupuje prezident Miloš Zeman, který šéfa kontrarozvědky opakovaně odmítl povýšit do generálské hodnosti.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

LuCo ( 6. února 2022 18:51 )

Že jej Zeman nepovýší na generála? Nic se neděje!Kadáfí byl taky jenom plukovník a jaký to byl borec...

jajas ( 5. února 2022 08:24 )

No tak konečně se dočkáme a budeme mít toho jedinečného a nejschopnějšího člověka v BIS, protože nad něj není!Bez něj to prostě nebylo ono! Mi spadl šutr ze srdce a už budu žít v klidu! Sice se načekal, ale dočkal se...!

elIaella ( 3. února 2022 19:26 )

Výbor­ně!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!

sarina ( 3. února 2022 16:19 )

wachter, tak když to víš ty-jak bys Pulkinovi odpověděl, proč mu neodpovíš? Proč by se měli diskutující učit gramatiku? Myslíš že každý kdo udělá chybu NESMÍ NA DISKUSI PSÁT? A co sprostě třeba jak píšeš ty, TO SE PSÁT MŮŽE?

sarina ( 3. února 2022 16:11 )

Slepený premiér se chce udělat aspoň trochu důležitý aby byl taky kousek vidět. 25.1 se v článku psalo, že vláda chce navzdory Zemanovi čučkaře Koudelku trvale do čela BIS. NO a teď zase fialový slepený doporučil do vedení BIS Koudelku a nominaci bude schvalovat vláda! Kdo další ještě přijde že do čela BIS doporučí Koudelku? "pravá ruka neví co dělá ta levá"???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa