Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bič na nenasytné giganty prošel Sněmovnou. Google, Facebook a spol. musí za cizí obsah řádně platit!

Autor: Tomáš Belica, Maxmilián Nový - 
15. října 2022
05:00

Žijí a vydělávají na něčem, za co neplatí. Bez povolení přebírají cizí obsah, na němž pracují novináři a který produkují vydavatelé, mediální domy... Superbohaté technologické firmy jako Google nebo Facebook teď ale za to nově budou muset i v Česku zaplatit! Posledním čtením ve Sněmovně totiž včera prošla novela autorského zákona.

Mediální domy v Česku mohou slavit první vítězství nad těmito světovými giganty zneužívajícími svou dominanci na internetu. Poslanci schválená novela autorského zákona posiluje pozici vydavatelství oproti internetovým vyhledávačům a sociálním sítím. Ty dnes většinou bezplatně anebo za pár drobných bez pardonu používají obsah českých redakcí. „Navzdory extrémně silnému lobbistickém tlaku digitálních platforem poslanci ve 3. čtení svým hlasováním – 148 pro a žádný proti – jednoznačně podpořili spravedlivé tržní podmínky pro české vydavatele,“ pochvaloval si Václav Mach, šéf Unie vydavatelů.

Návrh teď míří do Senátu a Mach věří, že horní komora Parlamentu schválí novelu co nejdříve, aby mohla platit. Ostatně jde o požadavek několik let staré autorské směrnice Evropské unie, kterou Česko dosud nepřijalo. 

Dvě miliardy?

„Minulá vláda si s transpozicí neporadila a hrozily nám sankce ze strany EU. Proto bylo důležité vše projednat co nejdříve. Jsem rád, že se to podařilo a že díky tomu máme šanci mít moderní legislativu, a věřím, že takto projde i Senátem,“ napsal Blesku ministr kultury Martin Baxa (47, ODS). Firmy jako Google, Twitter či Facebook budou muset získat od kolektivního správce nebo od jednotlivých vydavatelů licence ke komerčnímu využívání jejich článků.

Licenční poplatek má podle schváleného návrhu poslance Jana Laciny (52, STAN) zohledňovat mj. rozsah a dosah publikací, práci vynaloženou vydavatelem na pořízení obsahu či ekonomický přínos, který mají internetové firmy z užívání obsahu včetně příjmů z reklamy. A podle poslance by si čeští vydavatelé mohli výrazně polepšit. „Zasvěcený odhad je, že na českém trhu je celý objem inzerce za 20 miliard korun. A Unie vydavatelů hovoří zhruba odhadem o příspěvku 10 % z toho,“ řekl Blesku Lacina.

Čas na dohodu

Jak to má nově chodit?  Internetové platformy, které převážně sídlí v cizině, mají na dohodu s vydavateli ohledně poplatků 60 dní. V případě neshody by odměnu mělo stanovit ministerstvo kultury, a to také ve lhůtě dvou měsíců. Pokud by ale firmy jednání odmítly, hrozila by jim podle Lacinova návrhu sankce ve výši jednoho procenta z celkového ročního obratu. „Ta by měla být dostatečně odrazující, ale sankce je vždy až poslední prostředek jak digitální platformy donutit respektovat zákon. Pevně věříme, že Google přistoupí k jednáním o licenčních poplatcích se všemi vydavateli, anebo jejich kolektivním správcem,“ dodal pro Blesk Václav Mach.

Google hrozí nižší návštěvností

Jak na schválenou novelu reagoval Google? „Směrnice o autorských právech v této podobě ztíží lidem v Česku přístup k důvěryhodným zprávám a může také vést k nižší návštěvnosti webů vydavatelů,“ sdělila Blesku Alžběta Houzarová, manažerka komunikace Googlu pro Česko a Slovensko. „Navrhované úpravy by nás bohužel mohly donutit k přehodnocení zobrazování těchto krátkých úryvků v našich službách v Česku,“ dodala. Obavy ohledně „přístupu k důvěryhodným zprávám“ vydavatelé, ale i Baxa odmítají. „Nic z toho, co je v novele obsaženo, nemá potenciál omezit přístup lidí k důvěryhodným informacím či boj s dezinformacemi,“ dodal Baxa pro Blesk.

Inkasují miliardy, daní jen drobné

„Od půlky minulého týdne mi začaly zvonit telefony a volali mi ať už lobbisti nebo politici. Ten tlak nebyl opravdu úplně malý,“ přiznal pro Blesk Jan Lacina. Není se čemu divit, technologické firmy mohou nově přijít o miliardy. „Google platí nerad, což je vidět i z daní, které zaplatil v Česku. Při mnohamiliardových tržbách odvádí státu jednotky milionů korun a placení daní se aktivně vyhýbá,“ uvedl například šéfredaktor webu Info.cz Michal Půr. A českým vydavatelům podle něj firmy nabídly ročně jen „jednotky milionů korun“.

Hudba bez poplatků

Živnostníci nejspíš nebudou muset odvádět autorské poplatky za to, že v prodejnách budou mít puštěnou hudbu jako zvukovou kulisu. V případě restaurací nebo obchodních domů tato povinnost ale zůstane zachována. Pirátský návrh je součástí schválené autorské novely. 

naidka ( 15. října 2022 13:22 )

Ještě mladý zahrádkář.☝

naidka ( 15. října 2022 13:19 )

Tebe, jako místního srandistu, jsem tím nemyslela.

Jelimanek ( 15. října 2022 11:15 )

Jó, dneska musí bejt člověk vopatrnej, vono bejt touhlenctou protěžovanou menšinou je vošemetný, dřív si to každej nechával pro sebe a měli svuj klid🤔

naidka ( 15. října 2022 09:45 )

Nevím, jak to Blesk.cz vede. Na jiných serverech jsou stovky diskuzních příspěvků. Buď popularita Blesku klesá nebo se zde přemnožili oznamovatelé , kteří se vyžívají v nahlašování těch, kteří mají jiný názor než oni = jako spravedliví bojovníci za UA a nikdy jinak. Současná vláda nahlašování podporuje, přímo vyžaduje, jenže spoustě lidí se příčí s takovými "oznamovateli" byť jen setrvávat na jedné diskuzi.

Lubos Beyr ( 15. října 2022 08:00 )

Spíš by to chtělo bič na ty zloděje co nás tady deno denně okrádají, ale to má tato neschopná vláda na háku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa