Praha o směně majetku se státem rokuje několik let. Dříve byly ústředním tématem především pozemky v Letňanech, kde chtěl tehdejší předseda vlády Andrej Babiš (ANO) zřídit tzv. úřednickou čtvrť. Po volbách do poslanecké sněmovny, kdy se složení vlády proměnilo, se rozhýbala i plánovaná směna majetku.

Pozemek je v rukou Prahy

Směna byla rozdělena na dva balíky v celkové hodnotě přes 2 miliardy korun. V prvním balíku je hned několik významných směn, které pomohou k rozvoji daného území. Praha smění se státem pozemky u Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, kde stát plánuje výstavbu nového traumacentra. „Stát nám na oplátku poskytne pozemky kurtů na Letné, které jsou důležité pro rozvoj dané oblasti,“ vysvětlil radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09). Na pozemcích až do roku 2019 fungovalo volnočasové centrum Výletná, z rozhodnutí „úřední moci“ však muselo být uzavřeno.

Než se stát dohodl na směně s Prahou, chtěl dát celý areál do veřejné dražby. „Klubovna LTC neboli Výletná je konečně převedena do majetku města Prahy. Podařilo se nám zabránit hrozbě dražby tohoto unikátního pozemku v centru Letenských sadů! Teď musí následovat rychlá akce, aby areál přestal chátrat a začal opět sloužit co nejširšímu okruhu Pražanů,“ upozornil starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě)

Ne že by snad řešení v podobě soukromého investora muselo být vždy špatně, ale jsou i případy, kdy to opravdu špatně je jako například současný případ koupaliště Džbán, kde firma Molepo požaduje změnu územního plánu, aby na pozemcích nyní určených k rekreaci mohla postavit bytové domy. „Nechtěli jsme, aby Výletná dopadla jako Džbán,“ dodal Čižinský.

Proběhne výběrové řízení

A co se bude dít dál? Rada hlavního města nyní zadala k vypracování Případovou studii, která určí metodiku výběru provozovatelů nemovitostí s ohledem na účel jejího využití. Ta by podle mluvčího Magistrátu hl. m. Prahy Tadeáše Provazníka měla být hotová do konce října. 

„Z Případové studie vzejde doporučení k dalšímu postupu při využití předmětného majetku. Podle předběžných závěrů Případové studie lze předpokládat, že bude doporučeno realizovat postup směřující k pronájmu předmětného majetku, a to společně s dalšími souvisejícími nemovitostmi, které společně tvoří logický funkční celek a jsou dlouhodobě využívány ze strany tenisového klubu LTC Praha pro sportovní a volnočasové aktivity členů klubu a široké veřejnosti,“ dodal Provazník. Není však jasné, zda to vše stihne ještě dosluhující Rada hl. m. Prahy nebo až nová, protože koaliční jednání zatím stále probíhají.

Historie

Klubovna tenisového klubu LTC, která je památkově chráněná, vznikla v roce 1926 podle návrhu architekta Bohumila Kozáka. Tenis tu hrály i významné osobnosti jako například Jan a Olga Masarykovi, Karel Schwarzenberg nebo Jiří Stanislav Guth-Jarkovský. Areál se skládá ze 4 tenisových kurtů a kryté tenisové haly a právě klubovny. Jenže dlouhá léta byla klubovna zavřená a chátrala, až v roce 2012 se nadšenec Marek Semerád rozhodl klubovnu zachránit. Rok a půl mu trvalo vyjednat s úřady potřebná povolení, až v roce 2015 se mu konečně podařilo otevřít Výletnou, po čtyřech letech byla uzavřena a nyní se snad opět blýská na lepší časy.

Fotogalerie
7 fotografií