Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Giganti Facebook či Google budou platit. G7 rozhodla o dani 15 procent z jejich zisku

Aktualizováno -
5. června 2021
18:21
Autor: ČTK - 
5. června 2021
14:20

Členové skupiny nejvyspělejších zemí světa G7 se dnes dohodli na zavedení daně ze zisku globálních firem v minimální výši 15 procent. Informovala o tom agentura Reuters. Cílem dohody je odradit nadnárodní společnosti od přesouvání svých sídel do zemí s nižší úrovní zdanění.

Britský ministr financí Rishi Sunak a německý ministr financí Olaf Scholz uvedli, že se jedná o historický krok.

„Je to dobrá zpráva pro daňovou spravedlnost a solidaritu a špatná zpráva pro daňové ráje po celém světě,“ prohlásil Scholz. „Dalším krokem bude prodiskutovat dohodu skupiny G7 s větším množstvím partnerů v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a ve skupině největších světových ekonomik G20,“ dodal.

„Dohoda by měla vést k reformě daňového systému tak, aby odpovídal digitální éře a aby správné firmy platily správné daně na správném místě,“ prohlásil britský ministr financí Sunak.

Jeho americká kolegyně Janet Yellenová uvedla, že jde o důležitý posun na cestě „k dosažení globální dohody, která by měla zajistit spravedlnost pro střední třídu a pracující lid v USA i v celém světě“.

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire daň ze zisku globálních firem ve výši nejméně 15 procent nazval „výchozím bodem“ a slíbil, že bude bojovat za její další zvýšení. „Je to výchozí bod a v dalších měsících se budeme snažit zajistit, aby tato daň byla co nejvyšší,“ napsal Le Maire na twitteru.

Na tom, jak zlepšit výběr daní od nadnárodních korporací a velkých technologických firem typu Facebook či Google, se bohaté země snažily bez úspěchu dohodnout řadu let. Nynejší dohoda byla uzavřena v Londýně na setkání ministrů financí skupiny G7, která zahrnuje Spojené státy, Kanadu, Japonsko, Británii, Německo, Itálii a Francii.

Dohoda má podle agentury AP dvě hlavní části. Ta první umožňuje zemím zdaňovat zisky největších světových firem, které nemají v těchto zemích fyzické sídlo, ale mají tam podstatné příjmy, například z digitální reklamy. Druhá část dohody požaduje, aby firma v zemi, kde si zřídila sídlo, platila daň v minimální výši 15 procent.

Dohoda rovněž slibuje ukončit výběr digitální daně, který jednostranně zavedli například v Británii, Itálii, Rakousku nebo Turecku, ve prospěch globální dohody. Tyto jednostranné digitální daně v minulosti odsoudily jako nekalou praktiku Spojené státy, protože opatření převážně zasáhlo americké technologické giganty.

Schillerová: Je to spravedlivé

Česká ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na twitteru uvedla, že je spravedlivé, aby firmy platily daně v zemích, ve kterých podnikají a vytváří zisky.

Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by měli za ztráty způsobené pandemií zaplatit ti, kteří na ní mocně vydělali. „Vítězové dnes musí pomoci těm, kteří často ne vlastní vinou ztratili a někdy strádají. Podporuji záměr G7 na globální zdanění nadnárodních společností,“ napsal na twitteru Zaorálek.

Giganti reformu hodnotí kladně

Firma Google v reakci uvedla, že práci na modernizaci mezinárodních daňových pravidel rozhodně podporuje. „Doufáme, že země budou i nadále spolupracovat na brzkém dokončení vyvážené a trvalé dohody,“ řekla ČTK mluvčí české pobočky Alžběta Houzarová.

Společnost Amazon dohodu označila za vítaný krok vpřed a vyjádřila naději, že budou jednání pokračovat i na širší úrovni, například v rámci skupiny G20.

Kladně dohodu hodnotí také firma Facebook. „Chceme, aby mezinárodní daňová reforma pokračovala a uspěla, přičemž si uvědomujeme, že to pro Facebook může znamenat placení více daní na různých místech,“ řekl viceprezident firmy Nick Clegg. „Je to první krok k jistotě pro podniky a k posílení důvěry veřejnosti v globální daňový systém,“ dodal.

Dohoda podle analytika Capitalinked.com Radima Dohnala na globální úrovni nepochybně zjednoduší boj proti mezinárodní daňové konkurenci v situaci, kdy mnoho vyspělých zemích zaznamenává velké schodky a dluhy. „Bude také dobře, pokud tato dohoda umožní snadnější dohodu o digitální dani na úrovni OECD. To, že průmyslové země jako Čína, Jižní Korea nebo Mexiko nejsou signatáři, je nevýhoda, ale i tak jde o pokrok,“ dodal Dohnal.

Video  Programátor Googlu vytkl firmě: Až moc prosazujete ženy. Dostal padáka  - Reuters, Markéta Volfová
Video se připravuje ...

denisz ( 6. června 2021 01:21 )

No konečně do toho premiéři G7 uhodili. Čekal jsem to od EU,
ale těch laiků nemůžu takovou odbornost a výkonost očekávat.
Prkotina s Babišem je baví mnohem více a vyhoví se oblíbeným
Pirátům, co zbožňují náš Brusel, oproti zlobivému hnutí ANO.

denisz ( 6. června 2021 01:16 )

Dobrý postřeh. Tehdy si EU zvolila za předsedu EU defraudanta Junkera, co
ze svého Lucemburku udělal daňový ráj. Nestoudnost, co měli spíše zrušit.
Blbost a chlast bylo to nejmenší čím škodil. Takoví jsou laici v EP, vše
loajálně odsouhlasí. Jsou většinou amatéři, druhořadí odložení politici,
či mladí nezkušení. Z českých jsou nejhorší Zdechovský a Peksa. Teď se
tito laici plácají po ramenou, jak to českému premiérovi nandají, když jim
ho česká pirátská strana naservírovala i s podklady až pod nos a oni se
nemusí namáhat zdůvodňováním, jen zvednou ruku. Báječný je život bruselský.

viho ( 5. června 2021 19:53 )

Řekl bych, že soudruzi z G7 nahráli na smeč Číně. Ta způsobila světovou pandemii a měla by ji zaplatit. Místo toho pan Zaorálek tvrdí, že ji mají zaplatit velké technologické firmy, které ji nezavinily a jenom je tím naštvou. Předpokládám, že Čína teď nabídne výhodné sídlo pro technologické firmy s velmi nízkým zdaněním, protože je potřebuje přilákat, zatímco spolek G7 o ně přijde. Jde o velké peníze, takže bych se nedivil, kdyby Facebook i Google souhlasili s čínskou cenzurou výměnou za výhodné sídlo. A internet už nebude potřebovat žádnou státní infrastrukturu, protože se budují satelitní sítě vysokorychlostního internetu, na které státy nemají vliv. Takže to povede k dalšímu růstu čínských technologických gigantů, zatímco ty západní budou likvidovány daněmi a ekoterorem.

Zobrazit celou diskusi