Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Síkelovy novinky v boji s energokrizí: Zastropují i cenu za odběrné místo. A jaký je stav českých zásobníků?

Autor: Tomáš Belica - 
4. října 2022
05:00

Ta pravá zima je teprve přede dveřmi, ale už teď ministr průmyslu a obchodu (MPO) Jozef Síkela (55, za STAN) vyzařuje mírný optimismus. Zásobníky plynu jsou plné skoro z 90 procent a jeho celkovou spotřebu se meziročně podařilo srazit.

V zásobnících s plynem je přes 3 miliardy kubíků, jsou tak z 89 procent plné a další dodávky jsou ještě na cestě. Tento a příští měsíc totiž má do Nizozemska, kde má Česko pronajaté terminál na zkapalněný plyn, přistát dalších pět lodí s dodávkami. „Přestože od září ruský plyn neteče a přestože mluvíme o nejchladnější druhé polovině září, se nám bez ruského plynu v rámci stávajících dodávek daří pokrývat nejen denní spotřebu, ale dokonce i plnit zásobníky,“ uvedl Síkela. A do toho se podařilo spotřebu plynu srazit – po očištění vlivů počasí meziročně o 28 procent. Česko je tak podle ministra před zimou v „optimistické pozici.“

Pokryjí celou spotřebu

Už zítra navíc má vláda schvalovat nařízení k novele zákona, která stropuje ceny energií pro domácnosti. U elektřiny pro ně platí stanovený cenový strop 6050 Kč včetně DPH za jednu megawatthodinu (6,05 Kč s DPH/KWh), u plynu pak 3030 Kč/MWh, tedy (3,03 Kč s DPH za KWh). Síkela včera ujistil, že strop u cen elektřiny u domácností se bude týkat celé jejich spotřeby. Po vyhlášení cenového stropu v nařízení budou muset dodavatelé upravit výši záloh a zákazníci dostanou nový rozpis záloh.

Fixní platba

MPO navíc uvedlo, jak to bude se stálými platbami. Odběratelé totiž musí platit za jistič pro distributora a fixní měsíční plat za odběrné místo, i když proud vůbec neodeberou. Firmy si na těchto poplatcích účtují kolem stovky, může to být ale i více. Nově má být fix zmražen u elektřiny pro stávající smlouvy na dosavadní úrovni, pro nové smlouvy bude stanovena maximální hodnota na úrovni 130 Kč/měsíc/odběrné místo. U plynu to má platit stejně tak.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) na tiskové konferenci k energetické bezpečnosti ČR (3.10.2022) Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) na tiskové konferenci k energetické bezpečnosti ČR (3.10.2022) | ČTK / Deml Ondřej

Pomoc i pro firmy

Zatímco domácnostem stát zastropuje celou spotřebu energií, u malých a středních firem se ještě rozsah pomoci řeší. Ve hře je podle Síkely i možnost, že by se na ně mohlo vztáhnout zastropování cen plynu i v případě, kdy by překročili hranici stanovenou pro maloodběr, tedy 630 MWh za rok. Není ale vyloučeno, že i těmto firmám stát pokryje celou spotřebu. Dosud se zvažovalo, že by to bylo jen z 80 procent.

Úspora šest stovek za MWh

Od včerejška až do konce příštího roku jsou spotřebitelé z řad domácností i firem osvobozeni od poplatku za obnovitelné zdroje energie (POZE). Jedná se o úsporu 599 za každou megawatthodinu (MWh) elektřiny. Průměrná domácnost, která ročně spotřebuje kolem tří MWh, tak ušetří 1797 korun. Domácnost, která odebírá 10 MWh, uspoří oproti běžnému vyúčtování 6 tisíc. U domácností se odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje zkombinuje letos ještě s příspěvkem přes tzv. úsporný tarif, lidé podle výše spotřeby dostanou příspěvek 2000 nebo 3500 korun. Od listopadu by se pak v zálohách za energie měly projevit vládou stanovené maximální ceny elektřiny a plynu.

Rady grátis

Jak ušetřit na spotřebě? Rady volajícím poskytnou operátoři nově zřízené linky MPO na čísle 1212, která bude v provozu každý všední den od 8 do 16 hodin.

Video  Síkela: Ruský plyn k nám už neteče, přesto ho máme dost  - ČTK
Video se připravuje ...

frantacizek ( 4. října 2022 14:54 )

taková ta zpráva pro Elona:

Ukrajinské síly měly v posledních 24 hodinách podstatné územní zisky kolem Lymanu a v severní Chersonské oblasti, píše Institute for Study of War. Ruské jednotky v oblasti byly přitom považovány za jedny z nejlepších v ruské armádě. To podle ISW potvrzuje, že i ty nejzkušenější ruské jednotky mají po více než sedmi měsících od začátku invaze silné problémy.


a bude čím dál hůře pro Kreml..

frantacizek ( 4. října 2022 14:51 )

+ kolik práceschopných, kvalifikovaných zdrhlo za hranice před mobilizací.. Kreml je zkrátka po léta centrem světové demence..

frantacizek ( 4. října 2022 14:50 )

kterÝCH už si Sověti dali nepočítaně... sry

frantacizek ( 4. října 2022 14:49 )

a to je to, co tady píšu už pár dní, dnes ráno se to objevilo jako zpráva v onlinech, úplně logický závěr sovětského počínání, proto nemá pravdu ani Musk v tom, že by mělo být v zájmu mobilizovat soudruhům z Kremlu v podstatě všechno práceschopné mužské obyvatelstvo, jde to proti už tak zdevastované ekonomice. Ale pokud to tenhle kremelský hňup udělá, což je klidně možné, bude to další z vlastních branek, které už si Sověti dali nepočítaně a nic jim to ve finále nepřineslo, stejně tak tady se to vůbec neprojeví ve výsledku toho konfliktu, protože ten není o počtech na bojišti, ale o morálce, strategii a především taky o vybavení, které mají Ukrajinci ze Západu to nejmodernější a ve stále nových dodávkách, včetně toho, že dispononují podstatně lepší logistikou díky pomoci Západu :

Ruská mobilizace bude mít neblahé účinky na tamní ekonomiku, píše server Politico. Podle něj Rusko nemá plán, jak nahradit odvedené či uprchlé muže a není dostatek žen, které by nyní zvládly pozice zastoupit. Muži, kteří jsou nyní odvedeni či utíkají, jsou totiž bez výjimky v produktivním věku a často mají kvalifikované pozice.

Putin nedávno vyhlásil mobilizaci cca 300 000 mužů, neoficiálně se ale mluví až o 1 milionu a mobilizace je provázena skandály a nefunkční administrativou. Statisíce mužů pak v obavách z odvedení uprchly do sousedních zemí jako Kazachstán či Gruzie.

frantacizek ( 4. října 2022 14:45 )

úplně normální reakce G7 třeba na tohle - prostě Sověti vrátíte, co jste nakradli odpustky jinde :


Rusko na Ukrajině ukradlo obilí nejméně za 530 milionů dolarů (asi 13 miliard korun). Zjistila to agentura AP při společném vyšetřování s investigativním projektem Frontline americké stanice PBS. Ze satelitních snímků a dat z námořních radiových transpondérů podle AP vyplývá, že přes 30 lodí podniklo více než 50 plaveb, při nichž přepravilo obilí z Ruskem obsazených územích na Ukrajině do přístavů v Turecku, Sýrii, Libanonu a dalších zemí.

Krádež obilí by podle odborníků mohla být válečným zločinem. Rusko nejen vyváží obilí z ovládnutých ukrajinských oblastí, ale také útočí na zemědělská zařízení na územích pod kontrolou Kyjeva.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa