Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Už zase ryjeme držkou v zemi.“ V Praze bouřili lidi proti vládě, Rakušan varoval před manipulátory

Aktualizováno -
28. září 2022
21:08
Autor: ČTK, simao - 
28. září 2022
14:40

Na Václava u Václava – pod koněm na Václavském náměstí se v sobotu sešli demonstranti protestovat proti vládě. Dorazily tisíce lidí. Pořadatelé akce ČR na 1. místě se rozhodli vysílat přenos z akce do jiných měst. Demonstrace se konaly i v Brně či Ostravě. „Demisi! Hanba! Zloději,“ znělo Václavákem. Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) v reakci na výzvy varoval před manipulátory.

„Karle Kryle, už zase ryjeme držkou v zemi.“ Mnoho vlajek a obdobné transparenty si přinesli lidé ve středu na svátek svatého Václava symbolicky na Václavské náměstí.

Protestní akci nazvanou Česká republika na 1. místě pořádají Jiří Havel a Ladislav Vrábel, kteří stáli i za demonstrací, které se na začátku září v Praze zúčastnilo asi 70 000 lidí.

Vrábel je podle dřívějších informací serveru Aktuálně.cz v insolvenci a dluží tři miliony korun. Po minulé demonstraci si jej podle serveru předvolal soud a žádal vysvětlení, co Vrábel udělal se statisíci, které mu na podporu akce zaslali příznivci.

Půjdou za Zemanem

Podle policie na pražskou demonstraci dorazily „nižší desítky tisíc“ účastníků. To v Brně na Zelném trhu se na protivládní demonstraci sešlo podle odhadu policie a tajemníka městské části Brno-střed Petra Štiky asi 1500 lidí.

Pořadatelé pražského protestu požadovali demisi pětikoaličního kabinetu a obrat politického směřování země. Uvedli, že 10. října jdou za prezidentem Milošem Zemanem, kterého požádají o odvolání Fialovy vlády a vyhlášení předčasných voleb.

Organizátoři pražského protestu, kteří sami sebe označují za politicky nezařazené občany, požadují mimo jiné to, aby ČR zajistila přímé smlouvy s Ruskem o dodávkách plynu za nízké ceny. Odmítají přijetí eura a chtějí, aby ČR byla vojensky neutrální zemí.

Mezi dalšími požadavky je také potravinová nezávislost Česka, dobrovolnost očkování, „osvobození“ tuzemského průmyslu od „závislosti“ na zahraničních společnostech.

„Chceme o 180 stupňů otočit politický směr v naší zemi. Této změny chceme dosáhnout nenásilnou cestou,“ uvedl Havel. Podle Vrábela by měla vláda podat demisi, vypsat by se měly nové volby a řízení země by měli převzít „pronárodní odborníci“.

Prvním z řečníků byl děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Miroslav Ševčík. Hymnu zazpíval zpěvák Tomáš Ortel, původním jménem Tomáš Hnídek.

Protestující přijela podpořit německá europoslankyně protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) Christine Andersonová či německý poslanec AfD Petr Bystroň. Podle něj populisté bojují za lidi proti globalistům, a to za „rodinu, boha, vlast a naši svobodu“. On i další vystupující se hlásili k bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

„Konec vlád nemocných duchem, rozumem a charakterem“, hlásal další z transparentů. Mezi podporovali jsou mimo jiné poslanec SPD Jiří Kobza, předsedkyně hnutí Trikolora Zuzana Majerová, kandidát komunistů na prezidenta Josef Skála či právnička Jana Zwyrtek Hamplová.

Během akce z pódia zaznělo třeba i odsouzení „teroristického útoku“ na plynovod Nord Stream. „Je to v podstatě teroristické napadení celé Evropy včetně ČR,“ uváděl jeden z řečníků. „Hanba! Hanba!“ znělo Václavákem. „Česká vláda nás svým zastropováním trošičku podvedla,“ dodával.

Na pódiu se objevili později i poslanec SPD Jaroslav Foldyna a
šéfka komunistů Kateřina Konečná.

Ekonom: Riziko chudoby je veliké

„V tak rizikové peněžní situaci, v jaké jsme dneska, jsme nebyli asi od války. To riziko společné chudoby je naprosto nesrovnatelné s čímkoliv, co jsme zažili dřív,“ varoval ekonom Jaroslav Šulc.

„Souhlasím s tím, že demise je pouze první krok. A dokonce si troufnu říct, že ten nejlehčí. Vláda je zralá jako hruška, jenom spadnout z toho stromu. Ale přátelé, co je mnohem obtížnější: republika je rozdělená, rozporcovaná, rozvášněná do nejrůznějších skupin, které se navzájem štěkají a nemají se rády. To nejtěžší je sjednotit se na společné vizi,“ podotkl.

Zaznívaly i další ostře kritické příspěvky vůči vládě. „Jsou to hospodářští a odborní negramoti. Každý měsíc, o který budou déle u vlády, nás bude stát miliardy korun,“ kritizoval vládu Zdeněk Jandejsek, bývalý prezident Agrární komory ČR. „Ceny potravin samozřejmě dál obrovsky porostou a je tady velký problém, že začnou růst tak, jak energie a plyn,“ varoval.

Podle vystupujících bude plynu nedostatek a projeví se to právě i v nedostatku potravin. Stěžovali si také na nesvobodu, cenzuru či totalitu. Označili se za disent. Mluvčí se stavěli proti válce a dodávkám zbraní na Ukrajinu.

Potyčka u Národního muzea

Na akci dohlížela policie. Podle svého mluvčího Jana Daňka řešila drobný konflikt u budovy Národního muzea, kde se sešla skupinka lidí s opačným názorem.

„Museli tam přijít policisté ze speciální pořádkové jednotky, nicméně nemuseli nikterak zakročit, nikoho nezajistili, neomezili na osobní svobodě, jejich přítomnost byla dostačující, aby se lidé uklidnili,“ řekl ČTK policejní Daněk. Potvrdil, že se demonstrace účastnily nižší desítky tisíc lidí.

Podle zpravodajky ČTK se incident odehrál také v davu, kam přišel s transparentem "Rusofilcky do Ruska" mladý muž. Vedle stojící muž ho napadl, přidali se další. Mladíka pak odvedla policie. Pořadatelé protestujícího označili za provokatéra. Celkem v době demonstrace vyzvali policisty k zásahu proti provokatérům čtyřikrát.

Rakušan varoval před manipulátory

Lidé by se podle vicepremiéra a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) neměli nechat zneužít manipulátory, kteří na náměstích nabízí jednoduchá, ale nerealistická řešení důsledků války rozpoutané Ruskem proti celé Evropě. Šéf STAN to dnes napsal na twitteru.

Uvedl, že strach lidí v nejisté době je pochopitelný, lži a manipulace je podle něj ale nutné odsoudit.

„Strach lidí v nejisté době je pochopitelný. Lži a manipulace, které přirozené obavy posilují, ale jednoznačně odsuzuji. Vláda jasně ukázala, že i v době energetické krize se o české občany postará. Prosím, nenechejte se zneužít manipulátory, kteří na náměstích nabízí jednoduchá, ale nerealistická řešení důsledků války rozpoutané a vedené (ruským prezidentem Vladimirem) Putinem proti celé Evropě,“ napsal Rakušan.

Video  Fialův projev k národu: Tento rok není jednoduchý, ale zvládneme to. Prosím, ať se lidé uskromní.  - Česká televize
Video se připravuje ...

pindal ( 4. října 2022 18:49 )

Máte pravdu,všichni jsme pod deštníkem.Nejvíc tzv. boháči.Můžete mít tunu zlata,peněz kolik si dovedete před­stavit­,titu­ly,a­le pokud vám to lidé nezhodnotí,nemáte nic.A zhodnotit vám to mohou jenom všichni tzv. obyčejní lidé,od stejných nedostanete vůbec nic,ti vám nic nedají.Je to jenom taková hra.

LuCo ( 3. října 2022 18:48 )

Co Čech, to otužilec pod deštníkem proti drahotě!

LuCo ( 3. října 2022 18:46 )

Co Čech, to otužilec pod deštníkem proti drahotě!

pindal ( 2. října 2022 18:53 )

A než to prokouknete,už může být pozdě,ale věřím,že nebude.

pindal ( 2. října 2022 18:39 )

Pozor,slušnost je také jenom finta.Největší nepřítel příjde jako kamarád,tím vás zbaví okamžité obrany.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa