Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Srdeční záležitost pana generálního“. Podle výpovědí u soudu mělo být Čapí hnízdo soukromým sídlem Babiše

Aktualizováno -
26. září 2022
14:22
Autor: ČTK, man - 
26. září 2022
07:39

Společnost Farma Čapí hnízdo by u banky HSBC nezískala úvěr na stavbu areálu bez záruk holdingu Agrofert, projekt by nebyl financovatelný. U pražského městského soudu to dnes uvedl bývalý zaměstnanec oddělení finančních trhů banky Filip Koutný. Původně podle něj mělo jít o privátní projekt nyní obžalovaného bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO), který se později rozrostl. Babiš jeho tvrzení odmítl, Koutného výpověď je podle něj založena na domněnkách. O tom, že je Agrofert strategickým partnerem farmy, se podle předsedy opozičního hnutí vědělo, stejně jako se vědělo o ručení za úvěr. Hlavní líčení bude pokračovat v úterý.

Nagyová nyní kandiduje za ANO v Jihlavě v senátních volbách. Dostala se do druhého kola, kde se střetne s předsedou horní komory Milošem Vystrčilem (ODS). Server Seznam Zprávy s odkazem na obhájce Babiše a Nagyové uvedl, že by se oba tento týden osobně měli dostavit soudu, server rovněž uvedl, že v pondělí by mezi vyslýchanými svědky měla objevit pětice manažérů banky HSBC.

Video  První týden soudu s Andrejem Babišem  - Videohub
Video se připravuje ...

„Srdeční záležitost pana generálního“

Jako první dnes vypovídal bývalý bankéř HSBC Filip Koutný. Projekt byl už od začátku podle jeho slov „kuriózní“. „Ten projekt byl nefinacovatelný mimo záruku Agrofertu,“ řekl před soudem. Finančí ředitelka Agrofertu Petra Procházková, která s Koutným komunikovala kvůli úvěru pro farmu Čapí hnízdo, označovala projekt za „srdeční záležitost pana generálního“. Mělo jít prý o soukromé sídlo Babiše. Procházkovou ale označil za vždy profesionální. Koutný si navíc sám myslel, že oba subjekty jsou propojené.

„Z papírů, které jsem viděl, vyplývalo, že je Farma Čapí hnízdo součástí skupiny Agrofert,“ uvedl. Banka HSBC Koutného propustila po 24 letech. „Tři měsíce po výslechu se mnou banka rozvázala pracovní poměr,“ sdělil. Důvod? Podle Koutného „použili termín evoluční změna.“ Společnost Farma Čapí hnízdo by podle Koutného u banky HSBC nezískala úvěr na stavbu areálu, pokud by za ní nestál holding Agrofert.

Koutný dnes vypověděl, že Čapí hnízdo mělo být původně privátním projektem Babiše, což se údajně dozvěděl od finanční ředitelky holdingu Agrofert Petry Procházkové. Později se ale plán rozrostl. „Tuším, že celkové financování z banky HSBC přesáhlo 450 milionů korun,“ popsal Koutný. Po jeho výpovědi na policii banka s Koutným rozvázala pracovní poměr.

Pokud by za projektem nestál Agrofert, nebyl by podle Koutného financovatelný. „Nejsem úvěrář, nicméně odborný názor je, že projekt byl nefinancovatelný, mimo záruku v plné výši, neodvolatelnou a bezpodmínečnou,“ odpověděl Koutný na otázku soudce, zda by byl úvěr schválen v případě, kdy by za něj Agrofert neručil. Procházková by měla před soudem vypovídat tento týden. Koutný také řekl, že jediným klientem Farmy Čapí hnízdo měly být společnosti ze skupiny Agrofert.

Obhajoba zpochybňuje odkud svěděk Filip Koutný informace získal a ptají se ho, zda viděl třeba akcie subjektů, když tvrdí, že Agrofert a Čapí hnízdo byly propojené. Koutného výslech už skončil. Po něm navázal další bankéř z HSBC Pavel Šlancar, který měl v bance na starosti riskovost projektů.

Před soud dnes předstoupil i bývalý generální ředitel české pobočky HSBC František Kopřiva, který řekl, že měl informace o tom, že projekt patřil k Agrofertu. Stejně jako Koutný uvedl, že se nikdy nesetkal s tím, že by dokumenty v systému banky obsahovaly nepravdivé údaje. Právě v těchto dokumentech je podle dřívějších informací médií označen za vlastníka Čapího hnízda Babiš.

Pavel Šlancar, další z bankéřů HSBC, soudu popsal schůzku, na níž se úvěr pro Farmu Čapí hnízdo řešil. O úvěru prý jednal s Procházkovou. Vztahem mezi Farmou Čapí hnízdo a Agrofertem se Šlancar podle svých slov nezabýval, neví ani, proč za společnost jednala právě Procházková.

Babiš v reakci na výpovědi svědků řekl, že čtyři z pěti bankéřů vypověděli, že garance byla standardní. Výpověď Koutného podle něj byla založena na domněnkách a svědek podle něj není věrohodný. „Svědek vůbec nepracoval na úvěrovém oddělení,“ upozornil Babiš. Po jednání dodal, že všichni věděli, že je Agrofert strategickým partnerem farmy. „Všichni věděli, že Agrofert je strategický partner, vědělo se o tom úvěru, proběhlo to standardně. Myslím, že čtyři bankéři jasně řekli, že vše bylo v pořádku,“ řekl novinářům Babiš.

Hlavní líčení bude pokračovat v úterý výpověďmi dalších svědků, následně jsou jednání nařízená ještě na čtvrtek a pátek. Babiš avizoval, že se v úterý soudu nezúčastní, ve zbytku týdne má v plánu být na jednání dopoledne.

Soud plánoval mimo jiné opakovaný výslech úřednice Evy Filipové, která dohlížela na čerpání padesátimilionové dotace společností Farma Čapí hnízdo. Žena totiž po odchodu z jednací síně naznačila, že toho o obžalovaném expremiérovi mohla říct víc. Soud ji chtěl vyslechnout dnes ta. Úřednice se však z jednání omluvila, soud ji vyslechne v říjnu.

Soudce už by také měl získat od obhájců písemné odůvodnění toho, proč chtějí vyloučit veřejnost ze čtení posudku o duševním stavu další svědkyně – Babišovy dcery Adriany Bobekové. Ta se minule nedostavila k výslechu a omluvila to zdravotními důvody. 

Státní zástupce Jaroslav Šaroch by se měl vyjádřit k tomu, zda zadat nový posudek, který by se vyjádřil k pravosti podpisu na smlouvě o převodu akcií k Čapímu hnízdu a k možnosti, že smlouvu místo něj podepsal Babiš starší. Podle žalobce ale znalec zatím trvá na svém závěru, že pokud jednoznačně nevyloučí pravost podpisu, nemůže se vyjádřit k tomu, zda je podpis jiné osoby.

Státní zastupitelství ale podle mluvčího Aleše Cimbaly oslovilo i další instituce. „Vrací se nám postupně odpovědi, ještě nemáme kompletně veškeré poznatky sjednoceny, budeme se touto věcí nadále zabývat,“ řekl Cimbala. Z průběžných závěrů podle něj ale vyplývá, že by mělo být možné znalecké zkoumání zpracovat. Bylo by ale nutné zajistit souvisle psaný text Babiše staršího. „Pan státní zástupce na to dnes poukázal, oslovil obhajobu pana obžalovaného, zda by s tímto souhlasili. Zatím jsme se v tomto směru odpověď nedozvěděli,“ dodal Cimbala.

Psychiatrický posudek o zdraví Andreje mladšího

Soud v kauze Čapí hnízdo přibere znalce z oboru psychologie a psychiatrie ke zkoumání duševního stavu Andreje Babiše mladšího, syna obžalovaného předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Soudce Jan Šott vyhověl návrhu obhajoby. Šott zároveň nařídil hlavní líčení na další termín, kromě říjnového týdne tak bude jednání pokračovat i od 19. do 22. prosince. Soudce avizoval, že pokud půjde dokazování podle plánu, mohlo by v prosinci dojít na závěrečné řeči.

Babiš mladší u soudu vypovídal předminulý pátek. Uvedl, že nepodepsal listinu o převodu akcií k Farmě Čapí hnízdo, až později podle svých slov připojil své podpisy v sídle Agrofertu pod listinu, s jejímž obsahem se neseznámil. Babišův syn tvrdí, že otec na něj převedl akcie Čapího hnízda bez jeho vědomí a udělal si z něj bílého koně.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zuzakirsch ( 26. září 2022 22:42 )

... a může za to Kalousek.

dynaty ( 26. září 2022 20:53 )

tím chceš říct, že bývalý prezident Klaus není inteligentní, když se pořád zviditelňuje?

dynaty ( 26. září 2022 20:46 )

"vklidu ROZKRADALI co se jeste da v cesku rozkrast" -a kdo rozkradl zbytek ?

dynaty ( 26. září 2022 20:40 )

dynaty ( 26. září 2022 20:37 )

to anorozkradanidotaci-mega zloděj už presidentem byl a mnohem, mnohem, mnohem horší, i s manželkou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa