Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak se bude šetřit na vládě? U Fialy ve Strakovce omezí svícení, sníží teploty a zateplí půdu

Autor: ČTK - 
22. září 2022
15:40

Úřad vlády ušetří ve Strakově akademii a dalších svých objektech například snížením teplot či omezením svícení na bezpečnostní minimum. Novinářům to dnes řekla šéfka Úřadu vlády ČR Jana Kotalíková. Úniku tepla by mělo bránit zateplení půdních prostor za asi deset až 13 milionů korun, které úřad upřednostní před chystanou úpravou jednacího sálu a novinářského atria.

Fiala o víkendu ve svém mimořádném projevu k energetice vyzval občany i firmy k rozumnému hospodaření s energiemi. Na dnešní tiskové konferenci k úsporám v objektech Úřadu vlády zopakoval, že bude osobně vytvářet tlak, aby stát šel příkladem. Na Úřadu vlády by se mohla ušetřit až pětina spotřebovaných energií, kolem dvou milionů korun, řekl premiér.

Prvním krokem k úsporám bylo podle Kotalíkové omezení nasvícení budovy v noci. Příští rok by díky tomu měl Úřad vlády ušetřit asi 130.000 korun. Uvnitř se pak osvětlení snížilo na bezpečnostní minimum. „V podstatě jsme uvolnili téměř každou druhou žárovku ve zdobných lustrech, vyměňujeme klasické žárovky za LED žárovky,“ uvedla. Na chodbách či toaletách se instalují pohybová čidla. Dohromady by úspory na svícení mohly činit až 1,5 milionu korun za rok.

Úřad vlády připravil pro zaměstnance manuál, jak efektivně větrat, svítit a zacházet s elektronikou a spotřebiči, které se zároveň nahrazují modernějšími. Plošně se také sníží teplota na 19 až 20 stupňů Celsia, na chodbách a v předsálích na 15 stupňů, což se dotkne i ostatních reprezentativních paláců spadajících pod Úřad vlády.

Dalším krokem bude zateplení půdních prostor, které mají podle Kotalíkové plochu přes 3000 metrů čtverečních. Instalace vaty by měla snížit únik tepla a znamenat až 15procentní úsporu. „Rozhodli jsme se, že odložíme rekonstrukci a modernizaci vládní zasedací místnosti a místnosti pro novináře a část peněz využijeme na rekonstrukci a zateplení půdy,“ řekla.

Tepelná odolnost půdy by se měla zvýšit asi osminásobně. „Využijeme asi 3100 čtverečních metrů čedičové vaty,“ uvedl vedoucí oddělení investic Úřadu vlády Tomáš Štainbruch. Půda je podle něj velmi členitá a komplikovaná, vliv bude mít i památková ochrana. „Technický přínos bude velmi veliký při rozumných investičních nákladech,“ doplnil. Zateplení by mělo být hotové do začátku příští topné sezony.

Video  Dozimetr v Superdebatě Blesku: Lídři stran se přeli o „juchání na svatbě“ i „odpornou korupci“.  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

pravlast ( 25. září 2022 16:28 )

Omezenci co neomezeně berou vysoké platy za protistátní činnost odevzdají dobrovolně nejméně polovinu platu a jiní přestanou dojit státní rozpočet o o dotace pro svoje křivé neziskovky např.o Barmských ženách nebo o Smíření v Barmě co už více než 30.let neexxistuje a je to Myanmar.

jajas ( 23. září 2022 11:43 )

Protože věřím, že by se pan profesor na ten plat netvářil a jeho "důstojnost" by se kamsi vytratila.....a také bych chtěl vidět jeho obličej, kdyby se to fakt stalo...proto se směju! A protože je pátek, venku svítí sluníčko a o víkendu jedeme s rodinu na výlet. A proč se ptáš?

jajas ( 23. září 2022 09:33 )

Kdyby měli ti nahoře(včetně Fialy) plat 20 tisíc, pak by ovšem průměrný plat nebyl 34.500....

jajas ( 23. září 2022 09:31 )

U Fialy ve Strakovce se moc omezovat nemusí, protože už jsou omezení dost....

frantacizek ( 22. září 2022 23:43 )

POZEMSKÝ šéf.. mi tam vypadlo..jdu z akce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa