Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zastropování cen energií prošlo hladce Senátem. Zelenou dal i nižší dani u nafty

Aktualizováno -
20. září 2022
15:34
Autor: ČTK - 
20. září 2022
06:47

Vláda bude smět stanovit maximální ceny elektřiny a plynu. Zákon, který to umožní, schválil dnes Senát. Nařízení vláda vydá zřejmě začátkem října. Cenu elektřiny chce vláda omezit na šest korun za kilowatthodinu za silovou elektřinu a cenu plynu na tři Kč za kilowatthodinu pro maloodběratele. Vláda návrhem reaguje na růst cen energií z poslední doby. Horní komora  schválila i nižší sazbu spotřební daně bude u nafty, bude platit zřejmě do konce příštího roku. Oba zákony čekají už jen na podpis prezidenta Miloše Zemana.

K omezení cen bude muset vláda vydat nařízení, v němž stanoví podrobnosti, tedy hlavně maximální cenu. Bude také určovat rozsah odběru, na který se bude cenový strop vztahovat, a kategorie odběratelů, kterých se bude cenový strop týkat. Dodavatelé budou mít právo na úhradu prokazatelné ztráty a přiměřeného zisku. V rámci mimořádné tržní situace bude moci vláda v krajním případě zakázat například obchodování s elektřinou a plynem na burzách. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) již dříve přislíbil, že vláda vydá nařízení o cenách hned, jak novela začne platit.

Zpravodajka hospodářského výboru Hana Žáková (STAN) s odkazem na náměstka ministra průmyslu Reného Nedělu dnes uvedla, že vláda by měla nařízení vydat 5. října. Bude to poté, co se 30. září mimořádně sejdou ministři energetiky EU, aby jednali o návrzích mimořádných opatření k regulaci cen energií předložených Evropskou komisi.

Nižší daň u nafty, ale nikoliv benzinu

Opatření o nižší dani u nafty má podle vlády pomoci konkurenceschopnosti dopravců. Rozpočty státu a Státního fondu dopravní infrastruktury letos přijdou podle důvodové zprávy dohromady až o 2,5 miliardy korun a příští rok až o 9,6 miliardy korun. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident.

Benzinu se nynější novela o spotřebních daních netýká. Spotřební daň z této pohonné hmoty se vrátí z nynějších 11,34 koruny na původní částku 12,84 Kč na litr od letošního října. U nafty podle předlohy dál zůstane sazba 8,45 Kč z litru místo 9,95 koruny, a to do konce roku 2023.

Pro novelu hlasovalo 60 ze 64 přítomných členů horní komory. Proti nebyl žádný ze senátorů.

Senátoři ProRegion: Stropové sazby si dokážeme představit poloviční

„My instrument zastropování jako takový vítáme a podpoříme jej, ale samozřejmě je tu diskuze o výši toho stropu. Návrh je 6 Kč za jednotku a 3 Kč za jednotku plynu. I to bude znamenat poměrně silný nárůst, protože je to cena pouze za silovou elektřinu a k tomu musíme připočítat ještě další peníze za distribuci a další položky,“ míní předseda senátorského klubu ProRegion Jaroslav Větrovský.

Podle Větrovského je debata o výši stropu na místě. Novinářům řekl, že klub senátorů ProRegion má již připravený pozměňovací návrh, přičemž by si dokázali představit cenový strop pro silovou elektřinu na 4 Kč a pro plyn na 2 Kč. „Je to zhruba na polovině ceny, která je v návrhu. Zvažujeme však, zda pozměňovací návrh budeme podávat. Jsme realisté a víme, jaké rozložení sil je momentálně v Senátu,“ dodal.

Seitlová (KDU-ČSL): Smlouvy na spotové ceny budou neplatné

„První část zákona, o které se příliš nemluví, chrání před nekalými praktikami dodavatele. Jestliže někteří uzavírají dneska s běžným občanem smlouvy na takzvané spotové ceny, které se mohou měnit, zákon říká, že tyto budou de facto neplatné,“ připomněla během tiskového brífinku místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová (KDU-ČSL).

Za důležitý bod Seitlová rovněž považuje skutečnost, že pokud by odběrateli měl být odpojen přísun plynu či elektřiny, musí o tom být dotčený informován minimálně 30 dní dopředu. Poskytovatele energií  podle jejích slov rovněž novela energetického zákona donutí informovat všechny občany o dodávání patřičných údajů týkajících se možných příspěvků na energie.

Další část novely, o které se běžně nemluví, je výsada vlády omezit nebo zakázat dodávky třetím stranám, to znamená organizovaný trh. Vláda má také kompetenci přikázat výrobu a dodávky určitým účastníkům trhu, kteří jsou třeba ohroženi nebo jsou v nějaké nouzi. Podporujeme tento návrh, protože je skutečně potřebný a napomáhá občanům i firmám,“ uvedla na závěr své řeči Seitlová.

Video  Drahé energie a zastropování cen  - Videohub
Video se připravuje ...

frantacizek ( 20. září 2022 23:58 )

jediná šance ještě, že z Moskvy odletělo nyní letadlo do New Yorku, možná jednat, doufám, že ne narazit do mrakodrapu.. i když netuším, o čem jednat, Putin by tak mohl akorát abdikovat a chtít někam na klidný důchod, o ničem jiném se s ním jednat už nemůže jako s kriminálním bolševikem. A ani o dosazení někoho, koho on určí, jakože jinak může tuhle nesmyslnou válku, kterou rozjel, ukončit z Moskvy..Už v únoru jsem tady psal, že to je nejhloupější krok, který mohl udělat a nic mu nepřinese..

frantacizek ( 20. září 2022 23:51 )

ještě mi tam vyskočilo kremelských BOLŠEVIKŮ

frantacizek ( 20. září 2022 23:50 )

Demokratický svět musí být hlasem Ukrajiny, který bude svědčit o ruských zločinech. V projevu k Valnému shromáždění OSN to dnes řekla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Cestou k obnově míru je podle ní politická, finanční a vojenská pomoc Ukrajině.

„Hlasem Ukrajiny musí být demokratický svět a my všichni. Hlasem, který nebude mlčet. Hlasem, který bude i nadále svědčit o zločinech Ruska na Ukrajině. Hlasem, který si bude pamatovat a který bude jednat, aby už nikdy nikdo nemohl páchat taková zvěrstva,“ řekla Čaputová.

„Agrese Moskvy poškodila celý svět. Tisíce nevinných ukrajinských civilistů byly zabity, miliony lidí musely opustit své domovy, což vyvolalo jednu z největších uprchlických krizí v dějinách Evropy. V Africe a Asii je 50 milionů lidí na pokraji hladomoru,“ poznamenala Čaputová.

děcka bude asi 3.světová, ale rychlá. Konečně se těch kremelských manipulativně-propagandistických, arogantních, direktivních, nerespektujících mezinárodní právo a vůbec nějaké právo, zbavíme jako svět. Nesmíme se jako společnost bát jakéhokoliv nátlaku na jednotlivce, vpádu do jeho teritoria, soukromí, jak to bolševici rádi coby fízlové a estébáci dělali a zastrašovali tím, že můžou všechno, šikanovali. Svoboda je nejdůležitější hodnota společnosti, kde se může i pak rozvíjet jednotlivec.

Tara-Tara ( 20. září 2022 22:16 )

hlavně na foto vidím polomuslimského primátora našeho města a je mi špatně

Jaryn19 ( 20. září 2022 21:37 )

dnes v Praze k nám přijel invalida, měl smůlu, protože místa pro invalidy byly obsazena jednou Audi A6 a Touaregem, chudí duchem parkují na invalidech. Sice ANO mělo zaplacené celé parkoviště, ale když je parkoviště prázdné a na invalidech stojí Alenka pávice, to fakt nevypadá dobře, špatný vzor pro občany

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa