Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Životní minimum se zvýší? Koalice o tom jedná, potvrdila náměstkyně a nastínila termín

Autor: ČTK - 
17. září 2022
09:54

Životní minimum by se mohlo od ledna znovu zvýšit. Zvednout by se mohly také dětské přídavky. O úpravě částek jedná koalice. ČTK to řekla náměstkyně ministerstva práce pro sociální dávky Iva Merhautová (KDU-ČSL). Kvůli inflaci minimum vzrostlo naposledy od července. Nyní pro samotného dospělého činí 4 620 korun. Pro dospělé v rodině a děti je částka nižší. 

Navýšení minimální částky pro život a přídavků doporučuje Národní ekonomická rada vlády (NERV). Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) v minulých týdnech několikrát zopakoval, že je vláda připravena při pokračujícím zdražování minimum navýšit.

„Máme zprávu, že vládní koalice o navýšení životního minima a přídavku na děti uvažuje. Bylo by to od ledna,“ řekla Merhautová. Podle jejích informací dohoda na případném navýšení v koalici je.

Minimum už se upravovalo dvakrát

Minimum slouží pro stanovení nároku na dávky i pro výpočet některých podpor. Letos se kvůli vysoké inflaci upravovalo dvakrát. Od dubna se po dvou letech zvedlo o deset procent z 3 860 na 4 250 korun. Od července pak vzrostlo o 8,8 procenta na 4 620 korun. Na přídavky na děti mají nárok domácnosti s čistým příjmem do 3,4násobku životního minima. Podle věku dítěte činí 630, 770 či 880 korun měsíčně. V rodinách pracujících či studujících rodičů je dávka o 500 korun vyšší, tedy 1 130 korun, 1 270 korun či 1 380 korun měsíčně.

18:46
23. 4. 2024

Severoatlantická aliance neplánuje rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích, řekl dnes při návštěvě Varšavy šéf NATO Jens Stoltenberg. Polský prezident Andrzej Duda v pondělí v rozhovoru pro deník Fakt prohlásil, že Polsko by bylo ochotné umožnit aliančním spojencům, aby na jeho území jaderné zbraně umístili.

„Pokud by se naši spojenci rozhodli, že v rámci programu sdílení jaderných zbraní je rozmístí i na našem území, aby se posílila bezpečnost východního křídla NATO, jsme k tomu připraveni,“ řekl Duda v interview zveřejněném v deníku Faktu. Premiér Donald Tusk v reakci poznamenal, že by rád znal všechny okolnosti, které hlavu státu přiměly učinit takové prohlášení.

18:42
23. 4. 2024

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou příliš ochotné vzdát se ve prospěch Ukrajiny svých nejmodernějších prostředků protivzdušné obrany, tvrdí francouzský deník Le Monde. Některé členské země Evropské unie se nechtějí zříci svých systémů Patriot, Francie pak váhá ohledně dodávky dalšího systému SAMP-T, napsal francouzský list.

Summit EU se sice minulý týden shodl, že je potřeba poskytnout Ukrajině prostředky protivzdušné obrany, šéfové vlád jednotlivých zemí si ale dávali dobrý pozor, aby v tomto ohledu neučinili žádný konkrétní slib, napsal Le Monde. Připomněl, že k dodávkám systémů vyzýval na okraj summitu také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který prohlásil, že ochrana ukrajinského vzdušného prostoru je větší prioritou než dodržení interních standardů Severoatlantické aliance ohledně vybavení.

18:06
23. 4. 2024

Moskevský soud zamítl odvolání amerického novináře Evana Gershkoviche proti nedávnému rozhodnutí prodloužit mu znovu vazbu. Informovaly o tom dnes agentury Reuters a AP. Reportér listu The Wall Street Journal (WSJ) je v ruské vazební věznici už déle než rok a on i jeho zaměstnavatel obvinění popírají. Washington považuje jeho zadržování za neoprávněné a požaduje jeho propuštění.

Dvaatřicetiletého reportéra zatkla ruská tajná služba FSB loni v březnu v Jekatěrinburgu na Urale. Tvrdí, že ho chytila při pokusu získat tajné informace, které podle ní shromaždoval o vojensko-průmyslovém odvětví v Rusku. Úřady proti němu nepředložily žádné důkazy, napsala už dříve zahraniční média.

Kompletní online

O kolik by se minimum a přídavky mohly od ledna zvednout, náměstkyně neupřesnila. „Pakliže dostaneme pokyn od pana ministra (Jurečky), což očekávám, tak začneme na úpravě legislativy pracovat. Samozřejmě se budeme bavit i o těch částkách navýšení,“ dodala Merhautová.

Další navýšení o 30 procent?

Navýšit přídavek na dítě doporučují experti na sociální problematiku i NERV. Podle nich dávka dobře cílí na domácnosti s nižším příjmem. NERV navrhuje zvednout částky přinejmenším o 30 procent. Základní přídavek by tak činil 820, 1 000 a 1 150 korun. Pro domácnosti s pracujícími by měla být částka dál vyšší. Pokud by se dávka upravila výrazněji, mohla by se část převádět třeba rovnou do úhrady školních výletů a podobných akcí. NERV radí také zvýšit životní minimum.

Národní rozpočtová rada (NRR) s poskytováním pomoci v krizové situaci souhlasí. Podle ní by ale opatření měla být jednorázová či dočasná, ne trvalá. Dlouhodobé kroky by kabinet neměl kvůli rychlému zadlužování provádět bez zajištění dodatečných a dostatečných zdrojů na pokrytí nových výdajů.

S navýšením minima se rozšiřuje okruh rodin, které mohou přídavky pobírat. Zvedá se totiž hranice příjmu pro nárok na dávku. Nyní může přídavky získat například rodičovská dvojice se dvěma předškoláky s měsíčním rodinným příjmem do 43 554 korun čistého či samoživitelka s potomkem na vysoké škole s čistým příjmem do 25 738 korun.

Úřady práce vyplatily v červenci podle údajů ministerstva 300 900 dětských přídavků, je to o 25 procent víc než loni za stejný měsíc. Tehdy dávku dostalo 240 000 dětí. Výdaje letos za sedm měsíců činily 2,04 miliardy korun, loni to bylo 1,28 miliardy.

Video  Epicentrum: Infektolog Milan Trojánek o covidu, neštovicích i antibioticích  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

LuCo ( 18. září 2022 18:18 )

Spolek signaslistů z pětižumpy by měl vysílat signál SOS! A odjet na dalekovýchodní ostrov a už se z něj nevracet!

jajas ( 18. září 2022 07:58 )

Čím rychleji se volby blíží, tím více se zvýšila intenzita vysílání signálů pětikolky. Nevím, zda jim někdo věří, také proto, že nikdo netuší, co se z těch signálů vyvine dobrého pro lidi...jestli vůbec jsou tyto signály realizovatelné .......

jajas ( 17. září 2022 19:16 )

Neurážej vládní koalici, když se tak snaží!

Jirik-ta ( 17. září 2022 11:28 )

Zoufalci v akci opět

jajas ( 17. září 2022 10:56 )

Že by další signál?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa