Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vildumetzová předala rezignaci. A svědek z její svatby Nemrah je na kauci venku z vazby

Aktualizováno -
9. září 2022
18:51
Autor: simao, ČTK - 
9. září 2022
16:48

Podnikatel Zakaría Nemrah, který se dostal do centra pozornosti v kauze Dozimetr kvůli stykům s Janem Mračkem a Janou Mračkovou Vildumetzovou, byl propuštěn z vazební věznice na Pankráci. Informuje o tom iRozhlas.cz. Mračková Vildumetzová (ANO) dnes vedle toho předala svůj rezignační dopis na post místopředsedkyně Sněmovny.

Podnikatele Zakaríu Nemraha propustili z vazby po třech měsících, upozorňuje iRozhlas.cz.

Kvůli kauze Dozimetr a stykům s Nemrahem přitom rezignuje místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jana Mračková Vildumetzová, které byl Nemrah na svatbě. Nemrah je přitom vedle toho i kmotrem jejího dítěte.

Nemrahův advokát Tomáš Kaiser nechtěl propuštění komentovat, napsal iRozhlas.cz. Webu Seznam Zprávy dříve potvrdil, že žalobce Adam Borgula z Vrchního státního zastupitelství v Praze požadoval za propuštění Nemraha na svobodu kauci. „Pan státní zástupce stanovil výši kauce, kterou jsme respektovali,“ sdělil.

Kamarád mého muže

Vildumetzová na svou obranu opakovaně odmítla, že by s Nemrahem řešila pracovní věci. „Od prvního dne opakuji, že to byl kamarád mého muže. Vždy byl všude na pozvání mého manžela a v době, kdy byl na naší svatbě a na našem křtu, jsem absolutně netušila a ani nemohla tušit, že ho jednou bude stíhat policie,“ uvedla.

V kauze je obviněna víc než desítka lidí. Policisté tvrdí, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

„Pokud jde o naši svatbu, je pravda, že si ho manžel nakonec vybral za svědka. Šlo o změnu, kterou udělal na poslední chvíli, za manželovu sestru, která v den naší svatby rodila,“ uvedla pro Seznam Zprávy Vildumetzová.

Vládní strany po zveřejnění informací o účasti Nemraha na její svatbě Vildumetzovou opakovaně vybízely k odstoupení.

„Vzhledem k okolnostem je rezignace jako reakce na naši výzvu zcela na místě. Za problematické považuji zejména to, že o svých stycích s obviněným Zakaríou lhala,“ uvedla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Vildumetzová se opřela do Pekarové za Pospíšila

„Dnes jsem předala předsedkyni Sněmovny svůj rezignační dopis. Mám svědomí čisté, neudělala jsem nic špatného a nelhala jsem. Nechci ale nechat dál ubližovat svým dětem a rodině. Zachovala jsem se správně. Může to samé o sobě říci Markéta Pekarová Adamová, která dál chrání Jiřího Pospíšila?“ vzkázala dnes Pekarové Mraková Vildumetzová.

Kauza Dozimetr se na veřejnost dostala v polovině června po policejním zásahu, při kterém kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) prohledali mimo jiné prostory na pražském magistrátu včetně kanceláře tehdejšího náměstka primátora Petra Hlubučka (tehdy STAN) či v budovách dopravního podniku a Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Kvůli kauze odstoupil ministr školství a jeden ze zakladatelů STAN Petr Gazdík, europoslanec Stanislav Polčák kvůli známosti s Redlem v hnutí pozastavil členství. S mužem se scházel i ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek, který následně také rezignoval.

Kritice nyní však čelí i europoslanec a lídr pražské Topky Jiří Pospíšil, který byl již kvůli Dozimetru vypovídat i na policii.

„Výslech byl atypicky na moji žádost. Moji kamarádi a právníci se smáli tomu, že se často nestává, aby člověk chtěl jít dobrovolně na výslech k hospodářské kriminálce,“ bránil se Pospíšil na CNN Prima News.

Video  Obviněný v kauze Dozimetr jako svědek a kmotr v rodině Vildumetzové! Loupež klenotů v Brně a Rusové posílají posily  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

roxin ( 10. září 2022 07:39 )

Máme zemi MAFIÁNŮ A KDE NÁM VLÁDNOU MAFI­ÁNI!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!

roxin ( 9. září 2022 17:38 )

TAK TOHLE JE JAK GROTESKA všichni kvůli němu museli odstoupit a on si bude teď užívat a smát se jak to všechno dobře zvládl. Ta naše Česká justice je možná zkorumpovanější než ti všichni zkorumpovaní ze STANu i z Dozimetru, nejvíc ale ropušan.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa