Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jednání vlády: Pomoc s energiemi představí příští týden. Změny v penzích Jurečka stáhl

Aktualizováno -
1. září 2022
00:01
Autor: ČTK - 
7. září 2022
07:11

Novelu zkracující povinnou dobu důchodového pojištění pro získání starobní penze projednávala na dnešním zasedání vláda, nakonec ale změny ještě posune na reformní balíček. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) novelu stáhl. Národní řešení vysokých cen energií vláda představí příští týden, řekl dnes premiér Petr Fiala (ODS) v rozhovoru pro CNN Prima News. Původně avizovanou tiskovou konferenci kabinet zrušil.

Podle informací ČTK o dnešních zákulisních debatách by se k energetice mohl kabinet sejít na mimořádném zasedání v pondělí. Fiala už dřív uvedl, že národní řešení doplní, nebo nahradí evropské řešení, které by mohlo vzejít z pátečního mimořádného zasedání unijních ministrů pro energetiku. Na otázku, zda má jeho důvěru ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), premiér odpověděl, že stojí za každým členem vlády a výhrady jim říká osobně.

„My jsme jako předsednická země (EU) svolali radu ministrů pro energetiku a pracujeme na evropském řešení, ale souběžně, a to chci všem občanům říct, pracujeme na národním řešení, které představíme příští týden v návaznosti na to, jak bude vypadat evropské řešení,“ uvedl Fiala. Národní řešení bude podle něj spočívat v zavedení garantovaných cen elektřiny a plynu pro domácnosti, zajištění dostatku energie pro veřejné instituce a kritickou infrastrukturu za přijatelné ceny a v pomoci pro podnikatele.

Český a společný unijní postup se musí propojit, řekl Fiala. „Jsem optimistický v tom, že k nějakému evropskému řešení dospějeme,“ dodal. K tomu, jak by mohl cenový strop u elektřiny vypadat, se odmítl vyjádřit. „Některé věci nemůžeme říkat, protože jsou cenotvorné,“ poukázal. Velkoobchodní cena elektřiny pro německý trh s dodáním v příštím roce, která je pro Evropu klíčová, minulý týden v pondělí poprvé překonala 1000 eur (zhruba 24.600 Kč) za megawatthodinu. Po oznámení představitelů EU o plánech ke snížení cen energií pak ale začala klesat.

Moji důvěru mají všichni členové vlády. Pokud mám nějakou výhradu, tak jim to řeknu osobně a neříkám jim to přes média,“ odpověděl Fiala na otázku, zda je spokojen se Síkelovou prací. Koordinační skupina při úřadu vlády podle něj neznamená převod energetické agendy pod vládu, ale vznikla, protože tato agenda přesahuje jedno ministerstvo. Na řešení vysokých cen energií se podle premiéra vedle ministerstva průmyslu a obchodu podílejí také ministerstva financí, spravedlnosti nebo legislativní rada vlády.

Změny jen u důchodů záchranářů

Zkrácení doby důchodového pojištění nechá vláda až na reformí balíček, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Vláda schválila jen návrh umožňující zdravotním záchranářům dřívější odchod do penze.

Povinná doba důchodového pojištění pro získání starobní penze se měla podle novely od roku 2024 zkrátit o deset let.  K získání důchodu by mohlo stačit 25 místo nynějších 35 let odvodů.

Jurečka uvedl, že návrh, který osobně předkládal, stáhl po dohodě s koaličními partnery. Nikoli z důvodu nesouhlasu ministerstva financí.

Video  Výběr z proslovů Andreje Babiše a Petra Fialy ve sněmovně ohledně nedůvěře vládě  - PSP ČR
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 7. září 2022 21:02 )

Jaryne dříve se kradlo po stovkách a v drobnostech. Nyní se kradou miliony a miliardy.
A pozor na tu produktivitu!!!! Udělej si přehled co se vybudovalo do roku 1989 a za posledních 30roků. Ukaž mi jediný národ na světě naší velikosti (CZ+SK), který před rokem 1989 dokázal vyvíjet a vyrábět trysková letadla, dopravní letadla, atomové reaktory, lokomotivy, trolejbusy, autobusy, traktory, radary, motocykly, osobní automobily, špičkové zbraně, tkalcovské stavy, zemědělské stroje, turbíny, nákladní automobily, námořní lodě, tanky, špičkové sklářské a porcelánové výrobky, podílet se na výzkumu vesmíru, vyrábět kvalitní ocel a hutní výrobky vyvážet do celého světa.
Kolik se třeba postavilo po roku 1989 přehrad apod. V Československu se vyrábělo pro celý svět. Nyní jsme jen automobilová montovna.

nespokojeny ( 7. září 2022 20:54 )

V čem je výhoda odpracovat 25let namísto 35-ti?
My "co" nyní odcházíme do důchodu máme odpracováno ve většině 44 - 46roků.

Ještě by mě zajímalo z jakého výdělku je stanoven důchod u člověka, který nikdy nepracoval? Myslím toho co nepracoval a mohl pracovat!!!!
Nemám namysli zdravotně postižené.

Jaryn19 ( 7. září 2022 18:29 )

u nás místo automatizace a digitalizace nastupuje levná pracovní síla, většinou z dovozu přes agentury

Jaryn19 ( 7. září 2022 18:27 )

to je ale kumšt, prodat Polsku důl na jejich území

Jaryn19 ( 7. září 2022 18:26 )

za socíku bylo heslo " Kdo nekrade, okrádá rodinu", podle toho velká část lidí žila, mnoho z nich si vzalo víc než dost. Produktivita práce mizerná, kvalita výrobků ubohá

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa