Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Energetická krize je kritická: Pomoc bude potřebovat i střední třída. Tarif si žádá úpravy

Autor: TV Nova, vja - 
3. září 2022
11:57

Od října by měl domácnostem s neúměrně vysokými cenami energií ulevit úsporný tarif, jehož podobu schválila vláda 24. srpna. Podle mnohých expertů a politiků jsou však na místě stále určité úpravy. Objevují se dokonce i hlasy, že tarif jako celek nedává smysl a mělo by se postupovat například skrze zastropování ceny elektřiny.

Podle názoru poradce předsedy vlády a ekonoma Daniela Münicha by měl zlevněný tarif zacílit výrazněji na skutečně velmi dotčené chudé domácnosti. „V té druhé vlně nikdo dnes nečeká, že ten problém zmizí s novým rokem,“ uvedl v reportáži pro TV Nova. Proces poskytování tarifu by byl podle něj výrazně jednodušší, pokud by si dodavatelé energie mohli ověřit, jak na tom jednotlivé domácnosti finančně jsou. „Ta informace je v systému, je to na úřadech práce, správě sociálního zabezpečení, finančních úřadech,“ navrhuje Münich postup při poskytování zlevněného tarifu.

„Je potřeba říct, že jsou tady lidé, kteří byli buď geniální, anebo měli štěstí a mají ještě na příští rok zafixovány ceny energie.“ V takovém případě podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (SLK) nedává smysl pomáhat tarifem.

Video  Úpravy úsporného tarifu  - TV NOVA Official
Video se připravuje ...

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) vláda zvolila co možná nejjednodušší formu úsporného tarifu, který má výrazně usnadnit občanům život. Nebude prý potřeba o nic žádat, tarif bude automatický a bez jakýchkoliv komplikací.

Energetická krize se však podle hlavního ekonoma společnosti BH Securities a poradce premiéra Štěpána Křečka stává natolik kritickou, že i střední třída bude potřebovat pomocnou ruku.

Úsporný tarif považuje za slepou uličku bývalý superministr Karel Havlíček (ANO). „Jestli budeme teď dál ještě takzvaně vylepšovat úsporný tarif, tak v tom uděláme akorát totální zmatek,“ uvedl. Jediným schůdným řešením, jak z krize ven, je podle něj zastropování cen energií.

nespokojeny ( 4. září 2022 13:02 )

maxpax: To je pro vládu moc těžká otázka. Oni to teprve analyzují a připravují.
Mimo jiné mají dost práce s Trojlístkem, Deštníkem a vyplácením 5tis.Kč, sledováním zda nejsou PHM předražené atd.
Vláda se intenzivně zabývá....
Dělají to poprvé a připravovali se pouze cca 8 roků.

nespokojeny ( 4. září 2022 12:56 )

Češi nebudou bez plynu. Tvrdí Fiala v jiném článku mimochodem bez možnosti diskuse.
On to už ví, sice neví jak to zařídí, ale je to jasný signál....

Jirik-ta ( 3. září 2022 20:37 )

to je možné, o tom nic

Jirik-ta ( 3. září 2022 20:36 )

zloději

maxpax ( 3. září 2022 18:22 )

Jaké z jara? Přidají si už tradičně v lednu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa