Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zvrat v kauze Mlejnek: Šéf rozvědky rezignoval! Fiala to ocenil, Babiš chce dál hlavu Rakušana

Aktualizováno -
31. srpna 2022
22:28
Autor: ČTK, simao - 
31. srpna 2022
08:23

Ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek rezignoval na svůj post. Potvrdil to dnes serveru Lidovky.cz, blíže to ale nechtěl komentovat. Ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) rozhodnutí Mlejnka mrzí, zároveň jej chápe, tlak byl podle něj enormní. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je rezignace prakticky okamžitá. Rakušan dočasným vedením rozvědky pověřil jejího prvního náměstka, řekl večer v České televizi.

Část poslanců jak z opozice, tak i z vládních Pirátů vyzvala k výměně šéfa civilní rozvědky Mlejnka kvůli stykům s podnikatelem Michalem Redlem, obviněným v korupční kauze Dozimetr.

Aféra kolem Mlejnka je také jedním z důvodů, proč opoziční hnutí ANO a SPD podala podnět ke svolání sněmovní schůze k vyslovení nedůvěry vládě.

„Oceňuji rozhodnutí pana ředitele Mlejnka. Očekávám, že jeho krok povede ke zklidnění situace v oblasti, která je pro bezpečnost ČR důležitá,“ uvedl Fiala.

„Rezignace je prakticky okamžitá. Dočasným řízením ÚZSI bude pověřen někdo jiný, a to na poměrně krátkou dobu do chvíle, než bude vybrán nový řádný ředitel,“ doplnil odpoledne předseda vlády. Věří, že nový šéf civilní rozvědky bude vybrán poměrně rychle. Rakušan večer v České televizi uvedl, že vedením rozvědky pověřil jejího prvního náměstka.

Video  Příchod Mlejnka na bezpečnostní výbor  - Blesk/Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Mlejnek v minulosti uvedl, že se s Redlem scházel v minulosti pracovně, ale že nemohl vědět, že bude Redl v budoucnosti stíhán. Schůzky se uskutečnily v době, kdy Mlejnek působil v obchodní společnosti a vyhledával pro ni nové příležitosti.

Mlejnek popřel, že by Redlovi předával informace z bezpečnostního prostředí. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dříve uvedl, že důvodem k odvolání Mlejnka z čela zpravodajské služby by bylo nezískání bezpečnostní prověrky na úroveň přísně tajné.

Rakušan dříve mnohokrát uvedl, že Mlejnek má jeho důvěru. „Jeho rozhodnutí ovšem chápu, tlak na něj, jeho rodinu i službu samotnou byl enormní,“ poznamenal vicepremiér. Mlejnek podle Rakušana měl veškeré předpoklady, aby funkci vykonával dobře, což za poslední měsíc a půl dokázal svou prací. 

Video  Rakušan hájil šéfa rozvědky. Fiala: Mlejnek sehrál pozitivní roli při objasňování kauzy Dozimetr  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Šéf klubu Pirátů Jakub Michálek Mlejnkovo rozhodnutí ocenil. „Máme tu válku a energetickou krizi a musíme veškeré úsilí soustředit na to, abychom naši zemi tímto náročným obdobím zdárně provedli,“ napsal na twitteru. Pomoc očekává i od opozice.

„Rezignace Petra Mlejnka je v této situaci dobré rozhodnutí, především pro úřad, který doposud vedl, který potřebuje pracovat lépe než v minulosti a mít dobrou pověst,“ napsal na twitteru vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Hnutí ANO trvá na tom, že odstoupit musí Rakušan, uvedl na twitteru šéf ANO Andrej Babiš. Na čtvrteční schůzi k nedůvěře se nic nemění, za druhý důvod pro ni považuje to, že vláda podle něj nezvládá energetickou krizi.

„Mlejnek byl jen jedním z mnoha. Kolik takových 'prověřených' lidí asi dosadil STAN do funkcí?“ tázal se. „Rakušan musí odstoupit. Trváme na tom. A zítra to před hlasováním o nedůvěře vládě Petra Fialy důrazně uslyší celá Česká republika,“ napsal Babiš.

„Pan Mlejnek musel být zjevně pod extrémním tlakem a lidsky asi té jeho rezignaci rozumím,“ řekl dnes novinářům ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Vláda podle něho Mlejnka k odstoupení nenutila, naopak se za něho postavila. „Já vycházím z toho, že jeho rezignace byla čistě jeho rozhodnutím, a předpokládám, že byla reakcí na mediální tlak a na ten hon, který na něj byl spuštěn,“ dodal Síkela.

roxin ( 2. září 2022 03:15 )

Vysvětlení: snad jsi chtěl napsat tvůj rozum je myšleno rozum hadrplana abys to nepochopil špatně jak to umíš a rád děláš.

roxin ( 1. září 2022 18:37 )

Snad jsi chtěl napsat tvůj rozum. Pokud vím tak Babiš chtěl vyvolat nedůvěru vládě kvůli Mlejnkovi a ropušanovi a když se přidali i feťáci tak si slepenec říkal že by Mlejnek neprošel a raději ho odepsali. ropušan bude mít co dělat sám se sebou a ne se zastávat ještě Mlejnka, proto Mlejnek ODSTOUPIL.

roxin ( 1. září 2022 07:22 )

Ale jdi ty, to si můžeš napsat tak jedině vohgtovi, anifře, bullshitovi, Jarynovi a dalším, oni ti jistě uvěří a taky podpoří. Proč tedy odstoupil až včera po vyjasnění vlády s feťákama, proč šli zadem aby je neviděli novináři, proč až před vyslovením nedůvěry-musel odejít a taky slepenec během dvou dnů udělal víc jak za CELÝCH 8 MĚSÍCŮ a to všechno kvůli vyslovení nedůvěry, schází jen ropušan, ale toho fialka nedonutí odstoupit a ani nemůže!!!

hejhej ( 31. srpna 2022 21:37 )

e.lesanova: Výstižné !!!

Redlovci Vpřed ( 31. srpna 2022 21:29 )

Jestliže Ropušan jmenoval Mlejnka vědomě, mohlo by jít o vlastizradu a ohrožení národní bezpečnosti. Každopádně už je podáno trestní oznámení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa