Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš v Blesku: Zámeček ve Francii mi už nepatří. Vřava na mítincích? Za fašisty jsem se omluvil čtyřikrát

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
18. srpna 2022
16:43
Autor: jko, simao - 
18. srpna 2022
05:15

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš byl ve čtvrtek hostem Epicentra na Blesk.cz. Řeč byla o potyčkách, které jsou v posledních týdnech nedílnou součástí jeho mítinků, o hrozbě ze strany ANO, které chce vyvolat hlasování o nedůvěře vládě kvůli kauze Mlejnek nebo o kauze Pandora Papers, která se mimo jiné týká zámečku na francouzské Riviéře, jenž Babiš v minulosti kupoval přes offshorové firmy. „Nejezdím tam, vůbec, já jsem tam nebyl ani nepamatuji. Ta vila mně nepatří,“ prozradil Babiš v Blesku.

Expremiér Babiš v posledních měsících obráží české obce i města ve svém obytňáku. Jeho mítinky se ale stávají místem slovních i fyzických útoků, kdy na sebe pokřikují, pískají či se různě strkají a mlátí jeho fanoušci a odpůrci. Podle kritiků přispívá vyhroceným emocím i sám Babiš, když voliče SPOLU nazval fašisty a nacisty.

Čtyřikrát jsem se omluvil

„Tam jsem to použil, byla to chyba, omluvil jsem se čtyřikrát a aj tak to oni vlastně zneužívají proti mně,“ uvedl Babiš ve studiu Blesku. „Byla tam nějaká atmosféra. Když na vás létají vajíčka a potom máte pocit, že tam může přiletět nevím co, tak to není úplně ideální situace. Ano, byla to chyba, ale já jsem se omluvil,“ pokračoval Babiš.

Atmosféra na mítincích je podle něj vyhrocená proto, že se na něj zaměřili zástupci pětikoalice. „My jsme měli 174 zastávek, všechno fungovalo a myslím, že to mělo skvělý dopad na naše preference. Lidi byli v klidu, nikdo nic nerušil. A teď pětikoalice zjistila, že je to v náš prospěch, no tak potřebovala se do toho nějak nabourat,“ míní Babiš.

„My jsme přijeli do Tábora potom, co jsme byli v Sezimově Ústí, kde na nás házeli vajíčka a vždycky nám sprostě nadávají. Tam je velký hrdina jedné paní redaktorky jeden důchodce, který vezme ten megafon a teďka křičí Havlíček je K.O.K.O.T,“ postěžoval si šéf ANO.

Obytňák podle svých slov kupoval ze svého, na transparentním účtu ANO ale je, že hnutí ANO vůz dovybavilo za stranické peníze. „To nevím, to je pro mě nová informace. Proč bych to měl vědět,“ řekl Babiš.

Mluvčí hnutí Vladimír Vořechovský později Blesku vysvětlil, že ANO má s Babišem uzavřenou smlouvu o zápůjčce vozu a platí náklady související s kampaní. „Na transparentním účtu ke kampani jsou tedy zaúčtovány jako volební výdaje položky, které s kampaní přímo souvisí, přesně podle toho jak vyžaduje zákon. Jde například o reproduktor, mikrofony, kelímky na nápoje apod., zatím v souhrnné částce 23 005Kč,“ doplnil Vořechovský.

Poslal dopis Fialovi. Žádá odvolání Rakušana

Babiš nyní šije zostra do Fialovy vlády kvůli kauze šéfa rozvědky Petra Mlejnka a jeho stykům se stíhaným podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem. Babiš poslal premiérovi Fialovi dopis s žádostí o odvolání vicepremiéra Víta Rakušana (STAN), který o Mlejnových stycích věděl, šéfa rozvědky však podržel.

Babiš již dříve v této souvislosti žádal buď odchod Rakušana, nebo vyvolat hlasování o nedůvěře celé vládě ve Sněmovně.

„My samozřejmě víme, co nám pan premiér odpoví. že ta vláda tím, že on ho pokryl, je Redlova vláda - to je organizovaný zločin, Redl,“ uvedl Babiš pro Blesk. „Pokud pan Rakušan odvolal šéfa pošty a pan Gazdík skončil jenom za jeden kontakt a ten šéf služby měl opakované kontakty a soukromé, tak to je neuvěřitelný skandál, to jsme tady skutečně ještě neměli,“ tvrdí Babiš.

Video  Rakušan hájil šéfa rozvědky. Fiala: Mlejnek sehrál pozitivní roli při objasňování kauzy Dozimetr  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Pan premiér říká, že on (Mlejnek) pomáhal rozkrýt Dozimetr. No to si dělají z lidí srandu, to je arogance nejvyššího grádu,“ bouřil Babiš.

„Hnutí STAN, to je organizovaný zločin. Oni nejdřív podvedli ty Piráty, protože je vykroužkovali. Takže oni mají 34 poslanců. Takže pan Fiala bez Rakušan nemá vládu, nemá důvěru. To znamená, že je v kleštích. Mělo by odejít to hnutí STAN, protože těch skandálů, co tam mají, je mraky. Ale já tomu rozumím, že to neudělají, ta koryta jsou důležitá. Je to vrchol jejich kariéry. Ten plat, příjem a všechno to, ty výhody,“ podotkl Babiš.

S Putinem nejednal, Krejčíře prý neviděl

Babiš v kritice vlády pokračoval i dál. „Pětikoalice tím, že všichni vidí, jaká je to katastrofa ta vláda, tak samozřejmě stále lže. Babiš - Putin? V životě jsem s Putinem nejednal (...) Oni mě daj na plakát s Putinem a já jsem s Putinem nikdy nejednal. Oni jednali, oni lžou. Permanentně. Tahle vláda je nejvíc prolhaná vláda v historii naší země,“ tvrdí šéf ANO.

„Tady Jurečka, Kupka lžou, že já jsem někde potkal Krejčíře, v životě jsem ho neviděl, oni lžou permanentně. Každý vidí, jaká katastrofa... i v nejhorším snu kdybych si přál zlou, neschopnou a nekompetentní vládu, tak by to tak nedopadlo, jak by to dopadlo teď,“ pokračoval Babiš.

Mezi lidi bude jezdit i nadále. Navzdory jednáním Sněmovny, v níž je řadovým poslancem. „Docházka není podstatná, podstatné je, jestli mluvíte s lidma,“ uvedl Babiš. „Teďka jsem nebyl na dovolené, tak jsem si dovolil jezdit za lidma (...) Už si na to zvykněte, je to tak, nezmění se to,“ podotkl Babiš.

Zámeček ve Francii už prý nevlastní

Babišovo jméno se nyní v médiích opakovaně vyskytuje také v souvislosti s projektem Pandora Papers. Podle tohoto investigativního projektu Babiš přes offshory - firmy v daňovém ráji - poslal přes 340 milionů korun, za které si nakoupil nemovitost na francouzské Riviéře. 

„Je to nesmysl, já o tom nic nevím, mně nikdo nekontaktoval ani nás, akorát to teďka slouží na to, abyste se mně teďka na to ptal, že mám nějaký problém. Žádný problém nemám,“ tvrdí Babiš.

Pořízení nemovitosti bylo dle něj v pořádku. „Ten řetězec byl podle doporučení advokátů a té realitky. Renomovaná globální realitka. Já věřím svým advokátům a právníkům,“ uvedl dále Babiš.

Vrací se sám expremiér do zámečku Bigaud na Azurové pobřeží. „Nejezdím tam, vůbec, já jsem tam nebyl ani nepamatuji. Ta vila mně nepatří,“ tvrdí Babiš.

„Není podstatné komu patří. Říkám, že mně nepatří a že ta vila je pryč a že já jí nemám,“ říkal Babiš a dodal: „Transakce byla v pořádku, já jsem tam poslal své zdaněné peníze, které jsem tam půjčil a ty se mi vrátily. A tím to skončilo.“

Co jsou Pandora Papers

  • Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ) zveřejnilo 3. října 2021 v projektu Pandora Papers podezřelé finanční transakce týkající se 35 světových vůdců a stovek politiků z více než 90 zemí.
  • Projekt je založen na téměř 12 milionech dokumentů a 2,94 terabajtů utajovaných informací od 14 offshorových společností a spolupracovalo na něm přes 600 novinářů z více než stovky zemí světa.
  • Tvrdí, že v rámci projektu odhalili, jak mocní a bohatí využívají offshorové společnosti a netransparentní jurisdikce kvůli anonymitě a daňové optimalizaci. V dokumentech se podle ICIJ objevují jména zločinců, celebrit, politiků, fotbalistů, soudců i lidí z daňových úřadů z celého světa.
  • Projekt se zmiňuje například o jordánském králi Abdalláhovi II., prezidentech Ukrajiny, Ázerbájdžánu, Keni, Chile a Ekvádoru či o nizozemském ministrovi financí Wopkem Hoekstrovi, bývalém britském premiérovi Tonym Blairovi, prezidentovi Černé Hory Milu Djukanovičovi, nebo bývalém maltském ministrovi a někdejším eurokomisaři Johnu Dallim.
  • Získané dokumenty popisují i aktivity 130 miliardářů z Ruska, USA nebo Turecka a řady velvyslanců, starostů, ministrů, poradců či generálů.
  • Podle českého serveru investigace.cz, který se projektu zúčastnil, se kauzy týkají 300 Čechů včetně Babiše či například realitního magnáta Radovana Vítka, bývalého teplického politika ČSSD Petra Bendy, lobbisty Ivo Rittiga nebo někdejšího ředitele televize Prima a pražského dopravního podniku Martina Dvořáka.  

Video  Babišův mítink v Ústí se neobešel bez potyček a nadávek  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Petr Taft ( 30. srpna 2022 12:47 )

Stbak Babis je uplne smesny, jak jen vykrikuje, ze vsechny jeho kauzy jsou vylhane, ze soucasna vlada lze a pritom nejvetsim a mnohokrat usvedcenym lharem je jen on sam.
Uz jen jak drive kritizoval spatnou ucast poslancu na jednanich a nyni rika, ze jeho 21% ucast je v pohode a ze si maji vsichni zvyknout - to je presne to jeho komunisticke mysleni, ze pravidla neplati pro vsechny stejne...

PraPor1 ( 21. srpna 2022 21:49 )

Babiš je bavič

PraPor1 ( 21. srpna 2022 21:48 )

Já se bavím bravo Bleskáči To se zase Babiš zadupal.

levicove-smegma ( 19. srpna 2022 08:15 )

Musím opravit tvou chybu - nejde o STAN, ale o sektu ANO, kterou vlastní soudruh estébák Babiš.

blue_Moon ( 18. srpna 2022 21:57 )

Nevím jak kdo po tom pátrá po Babišovi, ale pro mě politici co tu vládnou po roku xxx zvolněn=í držet hubu a krok a nebudou možná vládnout, nevím .. jsou propojené bandáže v jedné baňce a to , že proti sobě vřískají je jenom naoko snad nemusím za každým svým příspěvkem psát jak dement, že to názor můj a nikomu ho nevnucuji. Jaryne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa