Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Šéf rozvědky pomohl v kauze Dozimetr? Bradáčová o ničem neví, Fiala Brání Rakušana, ten zase Mlejnka

Aktualizováno -
18. srpna 2022
14:29
Autor: ČTK, simao - 
18. srpna 2022
14:09

Vláda Petra Fialy (OSD) neshledala důvody k odvolání Petra Mlejnka z pozice ředitele civilní rozvědky. Zastali se ho jak premiér, tak především vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Mlejnek měl navíc pomoci v kauze Dozimetr. O tom nic neví pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Premiér Fiala dnes vedle toho opět podpořil koaličního partnera Rakušana a nevidí důvod k jeho odchodu.

O Mlejnkově budoucnosti se hovořilo v souvislosti s jeho kontakty s podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem, který je v kauze Dozimetr obviněn.

Vicepremiér Rakušan však šéfa rozvědky opakovaně podpořil. A učinil tak i premiér Fiala. „Vláda obdržela informaci, že pan ředitel Mlejnek sehrál pozitivní roli při objasňování kauzy Dozimetr,“ tvrdil předseda vlády.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, jejíž úřad vyšetřování kauzy Dozimetr dozoruje, však nemá o Mlejnkově pozitivní roli v případu informace. „O participaci pana Mlejnka na vyšetřování vámi dotazované trestní věci mi není nic známo,“ uvedla pro Deník N.

Kvůli Mlejnkovým kontaktům s Redlem a Rakušanovu zastání se šéfa rozvědky se snaží tlačit na vládu expremiér a šéf ANO Andrej Babiš. Fialu vyzval dopisem k odvolání Rakušana.

„Ještě jednou vás vyzývám, najděte v sobě odvahu a odvolejte pana Rakušana. Jeho setrvávání na postu ministra vnitra podkopává již tak chatrnou důvěru veřejnosti vůči vašemu kabinetu, ale především dělá ostudu České republice před našimi partnery v Evropské unii a zahraničí,“ citoval Babiš z dopisu. „Pokud to nedokážete, bude hnutí ANO donuceno vyvolat hlasování o nedůvěře vládě,“ varoval.

Rakušan: Prorostli státním aparátem jako rakovina

Fiala však ve čtvrtek zopakoval, že nevidí důvod pro odchod Rakušana. Podle Fialy vláda v hlasování o nedůvěře uspěje.

A sám Rakušan v blogu na Aktuálně.cz ostře reagoval na kritiku a výzvy ze strany Babišova ANO. „Tuhle zemi měli v drápech osm let. Prorostli státem a jeho aparátem jako rakovina. Metastázy vlivu nalézáme všude, kam se podíváme,“ uvedl Rakušan na adresu expremiérova hnutí.

Později dodal, že v dobré kondici nebyla dlouhá léta ani civilní rozvědka ÚZSI, do jejíhož čela vybral právě Mlejnka.

„Členky a členové vlády kladli řediteli Mlejnkovi přes dvě hodiny otázky, na které dostali odpověď. Nikdo z členů vlády nevystoupil s návrhem na odvolání Petra Mlejnka z funkce. Samozřejmě nemůžeme předjímat, zda Petr Mlejnek získá prověrku na přísně tajné. Pokud nikoliv, je to jasná kvalifikační překážka a zákonný důvod pro výměnu v čele služby – ale to se týká jakéhokoliv kandidáta,“ uvedl Rakušan.

Video  Rakušan hájil šéfa rozvědky. Fiala: Mlejnek sehrál pozitivní roli při objasňování kauzy Dozimetr  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

jajas ( 20. srpna 2022 22:33 )

"Aktuálně.cz následně upozornilo na propojení ředitele rozvědky s odsouzeným bývalým policistou Vokálem. Redakce také odhalila, že na stávající prověrce šéfa špionů na stupeň "tajné", kterou mu vydal Národní bezpečnostní úřad před čtyřmi lety, se nepodílely tajné služby. Mlejnkovy podezřelé kontakty z byznysu tak nikdo nevyhodnocoval." Takže no comment.....

roxin ( 19. srpna 2022 21:33 )

O zkorumpované STAN, Dozimetru, ropušanovi a fialkovi píší všude až mě překvapilo že i takový tisk který kydal na ANOBabiše a vždy se zastával slepenců. V tuto dobu není poznat kdo který tisk vlastní!

Jirik-ta ( 19. srpna 2022 21:10 )

„Láska“ napadne ho pojednou, „by všecko srovnala. To je pramen, ze kterého kdyby se lidé napili, přestanou soudy, žaloby, lži, sváry, podvody, opilství a všecka jiná neřest. Zbytečnými se stanou vojáci, četníci, hlídači, hajní, soudcové, úředníci. – Nač a proč je to všecko?“ Cimbura najednou namáhavě, jako ze sna promluvil: „Děti, to vám povídám, mějte se tu rádi,“ chtěl vlastně říci, „miláčkové moji, milujte se vespolek,“ jak to často říkal, ale jazyk mu selhal. Opět se odmlčel na kolik dní.
J.Š. Baar Jan Cimbura

Jaryn19 ( 19. srpna 2022 20:39 )

došly argumenty a nyní se jen blábolí, i stranický tisk píše nevhodně

Jaryn19 ( 19. srpna 2022 20:38 )

právě proto, že patří Babišovi a píší o tom jak píší. To se asi podporovatelům hnutí ANO nelíbí a dochází jim argumenty

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa