Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

K odvolání Mlejnka není důvod. Poslanci ANO neprosadili výzvu k jeho rezignaci

Aktualizováno -
25. srpna 2022
20:58
Autor: for, ČTK - 
25. srpna 2022
12:08

Na kobereček k sněmovnímu bezpečnostnímu výboru zamířil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a šéf civilní rozvědky Petr Mlejnek. Cílem setkání je vysvětlit spojitost Mlejnka s korupční kauzou Dozimetr. Výbor se sešel ve dvě odpoledne a následně se v půl páté ke stejnému tématu sešla také sněmovní komise pro kontrolu této zpravodajské služby, tedy Úřadu pro zahraniční styky a informace. Mlejnek odmítnul před jednáním věc komentovat, během veřejného slyšení se ostře hájil. Ukazoval smlouvy, majetkové věci, výdaje a příjmy a tvrdil také to, že odpovědi, které poskytl médiím, jsou zkreslené. Zopakoval, že s Redlem se vídal málo a jen v rámci obchodu, který navíc nikdy nebyl uskutečněn. Následně odpovídal na dotazy přítomných a zbytek výboru byl prohlášen za neveřejný. Na zasedání komise opozice nezískala dost hlasů pro výzvu k dočasnému postavení Mlejnka mimo službu. Po zhruba dvouhodinovém jednání to novinářům oznámila předsedkyně komise Taťána Malá (ANO).

Na jednání výboru a komise jsou přizvaní Mlejnek a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Vláda minulý týden důvody k Mlejnkovu odvolání neshledala. Funkci by podle Rakušana nemohl vykonávat, pokud by nezískal bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) Mlejnek k objasnění kauzy Dozimetr přispěl, a to ještě před zahájením trestního řízení.

Schůze sněmovní komise měla být původně uzavřená. Předseda Pavel Žáček (ODS) prosazoval, aby zůstala veřejná. „Věřím, že to kolegové pochopí a podpoří,“ sdělil médiím a na začátku výboru apeloval, aby tomu bylo vyhověno. Výbor se shodl na otevřeném jednání s tím, že na některé otázky bude samozřejmě odpovězeno v neveřejném režimu, až na to dojde. 

Mlejnek dorazil na výbor krátce před jeho začátkem. Kolem médií beze slova prošel a odmítnul věc komentovat. Médiím se vyjádřil poslanec Jiří Mašek (ANO), který zvolení Mlejnka odsoudil. „To že kandidoval do této pozice, to je pro mě nepochopitelné, ale více nepochopitelné je ta nominace pana Rakušana,“ podotkl s tím, že má připraveno několik otázek, na které bude chtít slyšet odpověď. 

Rakušan: Mlejnka jsem předtím neznal, má skvělé výsledky

Jako první si na výboru vzal slovo Rakušan. Ten mimo jiné opět uvedl, že se s ním před první schůzkou, která proběhla v kanceláři místopředsedy Sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL) neznal.„Odmítám spekulace, že by mě s Mlejnkem seznámil mafián. Nikdy jsem ho neviděl, nehovořil jsem s ním a nemám na něj číslo,“ uvedl Rakušan emotivně. 

„Petra Mlejnka jsem nikdy neviděl před první schůzkou. Po vzájemné konverzaci a schůzkách jsem i jeho požádal, aby mi představil své představy, jak by vedl rozvědku,“ uvedl ministr vnitra s tím, že sháněl reference a dělal vše, co vyžaduje zákon.

Rakušan hájil Mlejnka také tím, že má od nástupu do funkce skvělé výsledky. „Za měsíc a půl, co je ve funkci, jsou tu ty nejlepší reference zevnitř,“ konstatoval. Dodal také, že odpoví rád na všechny otázky, na některé v jiném režimu. Tím nejspíše myslel v neveřejném režimu. 

Vedle mnoha dotazů padla mimo jiné i otázka na to, jak si může být šéf vnitra jistý, že není Mlejnek vyšetřován v kauze Dozimetr. Rakušan zdůraznil, že nemá přístup ke složkám. „A ani ho mít nechci,“ dodal. Nicméně je jednoduché si všimnout, že není obviněný. 

Video  Příchod Mlejnka na bezpečnostní výbor  - Blesk/Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Rakušan okomentoval i fakt, že Mlejnka prošetřuje jeho vlastní úřad. Konstatoval pouze, že je to tak dáno zákonem a také to, že jeho pozice není neochvějná. „Pokud nedostane prověrku, tak nemůže s okamžitou účinností vykonávat svou funkci dál,“ dodal s tím, že ale výběr byl učiněn se souhlasem vlády a dalšími zákonnými předpoklady. 

Po ministrovi vnitra oslovil výbor sám Mlejnek. Během úvodního slova se představil a vyjmenoval, kde působil. Vedle vojenských operací zmínil i práci proti ostatním zpravodajským službám. Zdůraznil, že má nejvyšší možnou prověrku pro zaměstnance a že v roce 2018 jí získal znovu. 

Mlejnek: Odpovědi v médiích byly zkreslené

„Vedle pana Redla jsem se scházel s tisícema lidma v obchodním styku,“ uvedl ve chvíli, kdy se dostal k samotné kauze. Uvedl také, že se stykem s Redlem netajil, a řečnicky dodal, že nemohl tušit, co se z Redla vyklube, a že bude obviněn v kauze Dozimetr. „V telefonu mám tisíce kontaktů,“ dodal. 

I Rakušan poukazoval na to, že Redl se scházel s hodně lidmi a že ve vzduchu žádná taková kauza nevisela. Vysvětlení od Mlejnka navíc přijal. 

Mlejnek měl podle serveru Seznam Zprávy pravidelné kontakty s Redlem nejméně od roku 2012, to šéf rozvědky potvrdil. Ředitelem instituce se stal začátkem července. Mlejnek serveru sdělil, že se s Redlem potkával jednou až dvakrát ročně. V dané době pracoval ve firmě, která dodává a instaluje technologické systémy a často se uchází o státní zakázky. Důvodem podle něj bylo, že jako obchodník poptával zakázky pro svou firmu, ale žádnou jeho prostřednictvím nezískal. To zopakoval na výboru. 

Podle Mlejnka šlo o mediální útok. Tvrdí, že odpovědi, které poskytl redaktorovi, byly zkreslené a upravené, což může dle svých slov doložit. Na výboru dokonce začal článek číst. „Nepředával jsem nic, jsem bývalý voják a k policejním informacím jsem neměl přístup,“ hájil se také.

A ohradil se také proti tomu, že jeho manželka se objevuje v médiích. „Je dehonestována,“ podotknul. 

ANO žádá hlavu Rakušana, mluví i o nedůvěře vládě

Rakušan serveru řekl, že o vazbě s Redlem před jmenováním Mlejnka věděl a nevadila mu, protože vztah obou mužů byl pracovní. Opozice v souvislosti s aférou žádá Rakušanovo odvolání z pozice ministra vnitra, premiér se za něj postavil. Hnutí ANO proto zřejmě vyvolá hlasování o vyslovení nedůvěry kabinetu, poslanecký klub věc projedná dnes v podvečer. 

Video  Rakušan hájil šéfa rozvědky. Fiala: Mlejnek sehrál pozitivní roli při objasňování kauzy Dozimetr  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Policisté v červnu v kauze Dozimetr obvinili kvůli hospodaření v Dopravním podniku hlavního města Prahy více než deset lidí. Patří k nim vedle Redla už bývalý primátorův náměstek za STAN Petr Hlubuček a někdejší člen představenstva podniku Matej Augustín. Policie tvrdí, že organizovaná skupina obviněných obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat úplatky.

Mlejnek nemusí odstoupit z funkce, podle Rakušana je důvěryhodný.

Poslancům hnutí ANO se nakonec nepodařilo prosadit výzvu k Mlejnkově rezignaci ani návrh vládě, aby v čele vnitra nestál ministr za STAN. Schválen nebyl ani návrh k Mlejnkovu odstoupení z funkce do doby než získá prověrku se stupněm přímo tajné, na které se momentálně pracuje.

Ministr Vnitra Vít Rakušan těsně po jednání uvedl, že zatím nemá důvod nemít v momentálního šéfa ÚZIS Mlejnka důvěru. „Jsem poslední, kdo by se zastával pana Redla, kterého vůbec neznám, a jeho spolupracovníků. Pan Mlejnek s ním neuzavřel žádnou smlouvu, ty schůzky nebyly kamarádské, ale obchodního charakteru,“ uvedl.

Poslanec za ANO Jiří Mašek přitom uvedl, že setrvání Mlejnka ve službě považuje za ohrožení pro službu samotnou i například kontakty v zahraničí. K otázce, zda považuje současnou vládu za důvěryhodnou uvedl, že má stále šanci. K otázce možného hlasování o nedůvěře, ke kterému vyzývali poslanci klubu ANO se přímo nevyjádřil. 

Pirátské referendum

Piráti budou ve vnitrostranickém referendu hlasovat o usnesení, že se distancují od postupu vládní koalice kolem ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petra Mlejnka. I kdyby Piráti přístup kabinetu odsoudili, neznamená to rozpad vlády, napsal dnes server Hospodářské noviny (HN). Opozice poukazuje na kontakty šéfa civilní rozvědky Mlejnka s podnikatelem Michalem Redlem obviněným v pražské korupční kauze Dozimetr.

roxin ( 27. srpna 2022 09:08 )

Hm, nakonec Mlejnek zůstane když se ho slepenec tolik zastával a půjde do pryč celá slepená.

prochaskanamoste ( 27. srpna 2022 01:03 )

Jaroslav Skrbek ( 26. srpna 2022 08:43 )

rubina ( 25. srpna 2022 20:53 )

e.lesanova ( 25. srpna 2022 20:14 )

Tuhle vládu už nemá ani cenu komentovat...nikdo si jich neváží, jsou jen trapní, směšní, absolutně neschopní, co se týká zájmů ČR, jinak schopní všech leváren...Jak může někdo dělat šéfa rozvědky "netušit", kdo byl Redl?? Rakušan to ošéfoval a tragikomedie pokračuje /??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa