Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zemana převezli do vojenské nemocnice kvůli kontrole sondy v žaludku. Dorazila i první dáma

Aktualizováno -
18. srpna 2022
14:53
Autor: ČTK, simao - 
18. srpna 2022
12:12

Prezident Miloš Zeman je na plánované návštěvě v pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). Na dotaz ČTK to sdělil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Jak dlouho prezident v nemocnici zůstane, neuvedl. Mluvčí ÚVN Jitka Zinke ČTK sdělila, že jde o plánovanou krátkodobou hospitalizaci. Odpoledne za ním přijela i první dáma Ivana. Zeman byl loni na podzim v nemocnici 48 dní, panovaly pochybnosti o tom, jestli je schopen plnit své pracovní povinnosti.

„Mohu pouze konstatovat, že panu prezidentovi končí tento týden dovolená a v týdnu příštím už jsou naplánovány mnohé aktivity - setkání s velvyslanci, setkání s panem premiérem nebo Země živitelka,“ napsal Ovčáček v SMS.

Loni 10. října, den po sněmovních volbách, byl Zeman převezen na kliniku intenzivní medicíny ÚVN, kde strávil 48 dní. Lékaři tehdy podle zprávy, kterou si vyžádal a publikoval předseda Senátu Miloš Vystrčil, považovali jeho dlouhodobou prognózu za krajně nejistou a prezident podle nich nebyl v té době schopen vykonávat své pracovní povinnosti.

Prezident už více než rok kvůli onemocnění nohou používá invalidní vozík. Po loňské hospitalizaci mu kvůli riziku podvýživy lékaři zavedli sondu do žaludku. V červencovém rozhovoru pro CNN Prima News Zeman uvedl, že doufá, že mu ji lékaři na podzim vyndají. V rozhovoru také řekl, že se jinak cítí v podstatě zdráv a má o něco vyšší hladinu cukru v krvi.

Podle kancléře Vratislava Mynáře právě sondu lékaři dnes kontrolují. Vynětí sondy by přicházelo patrně v úvahu až ke konci roku, proto lékaři prezidenta pozvali na kontrolu.

Jeho ošetřující lékař a ředitel ÚVN Miroslav Zavoral podle prezidenta po posledním odběru krve konstatoval, že z 50 indikátorů zdravotního stavu je 48 dokonalých a dva jsou špatné kvůli vyšší hladině cukru v krvi.

Někteří senátoři a poslanci v době Zemanovy loňské hospitalizace kvůli jeho stavu začali uvažovat o dočasném převodu části pravomocí prezidenta na předsedu Sněmovny a vlády, což umožňuje článek 66 ústavy. Hradní kancelář to odmítala, díky zlepšení prezidentova zdravotního stavu k tomu nedošlo.

Zeman snahy o převod pravomocí označil v polovině února v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes za pokus o puč. Ministrovi spravedlnosti Petrovi Blažkovi (ODS) podal na konci června podnět k prověření možné sabotáže. Vrchní státní zastupitelství v Praze na začátku července uvedlo, že Zemanovo podezření nebylo důvodné.

Video  Mynář ukázal veřejnosti Zemana v nemocnici na videu, podepsal Vondráčkovi dokument  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Babisova_drahota ( 19. srpna 2022 20:30 )

S péčkem se tu nemusíš chlubit

buban ( 19. srpna 2022 20:03 )

To levicové-tož doma mám obrázky úplně jiné, než obrázky politiků. Dokonce ani doma nemám fota z té záviděníhodné situace, kdy jsem pana prezidenta prováděla na zámku ve Valticích.

Jirik-ta ( 19. srpna 2022 09:41 )

Jirik-ta ( 19. srpna 2022 09:39 )

levicove-smegma ( 19. srpna 2022 08:24 )

Buban si na všechno stačí sám. A má obrázky Zemana a Babiše.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa