Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

K narozkám auto ze státní kasy. Exministryně měla muži koupit dárek z odměn pro asistentku

Autor: for - 
4. srpna 2022
17:08

Nové kempovací auto manžela exministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové jsme platili v podstatě všichni. Policejní vyšetřovatelé se totiž na základě důkazů domnívají, že dodávku o hodně 399 tisíc korun zakoupil otec exministryně a její asistentka mu ji následně splácela. A to z odměn, které hradí Poslanecká sněmovna. S informací přichází server Seznam Zprávy. 

Podle serveru Seznam Zprávy byla poslední tři roky Klára Dostálová (ANO) prošetřována policií, a to kvůli podezření, že svému manželovi opatřila auto ze státních peněz. Auto pořídil původně její otec, podnikatel Tvrdík a bylo mu spláceno penězi, které chodily asistentce Dostálové. 

Policie má jako důkaz odposlechy, které ale není podle zákona možné použít jako oficiální důkaz. Podle serveru chtěli kriminalisté političku stíhat, což ale jen s odposlechy nelze. 

Detektivové podle dostupných informací na podzim roku 2018 provedli u Dostálové domovní prohlídku. Od té doby se neurčitě vědělo, že se vyšetřovatelé o exministryni zajímají kvůli pochybným zakázkám ve státní agentuře CzechTourism. Případ byl před dvěma týdny definitvně odložen. 

Za Fiat Ducato platila asistentka

Příběh auta k 50. narozeninám Dostála je nicméně zajímavější a rafinovanější. Auto ke kempování koupil oficiálně otec Dostálové za 399 tisíc korun a nechal jej zaregistrovat na svou firmu. To se stalo 10. května 2018. 

Hned druhý den se Dostálová rozhodla podle policie „přilepšit“ své asistentce Ditě Maškové. Místo 5 tisíc korun jí začala posílat odměny ve výši 20 tisíc korun  - odměny pro asistenty jsou na účet Sněmovny. Poslanci mají nicméně limit, kolik smějí pro své asistenty čerpat. 

Mašková následně 15 tisíc měsíčně začala posílat na účet otce Dostálové. Tyto transakce se odehrávaly pravidelně až do února 2020. „Byly ve skutečnosti určeny ke splácení nákupu shora popsaného vozidla,“ zmínili policisté v usnesení o odložení kauzy, co si o platbách myslí.

Jejich domněnky dokazují již zmíněné odposlechy, kde jasně zazní během rozhovoru Dostálové s otcem, jak vlastně bude auto postupně spláceno. „Se mnou po celou dobu vyšetřování nikdo nekomunikoval. Já si dokonce myslela, že je to odloženo už dávno. Ani usnesení o odložení jsem neviděla. O odložení jsem se dozvěděla z tisku,“ odepsala následně Dostálová SMS zprávou serveru. Seznam Zprávy dodávají, že poté, co reportér zmínil auto jejího manžela, přestala zcela odpovídat. 

Podle policejního usnesení Dostálová během výslechu uvedla, že s autem nemá nic společného a že sloužilo manželovi k převážení rámu k obrazům - právě na to se specializuje firma Dostála, ale i Viléma Tvrdíka. SMS zprávy ale toto tvrzení popírají - jasně se v nich o koupit auta exministryně baví. 

Poměrně paradoxní je také to, že Tvrdík chtěl při koupi vozidla do majitele slevu, protože kempovací úpravy nebyly v technickém průkazu - markýza proti slunci, zabudovaná lednice a mikrovlnka. Z původních 450 tisíc se tak stalo 399 tisíc.

15 tisíc? To bylo za nájem

Asistentka Mašková popřela, že by se 15 tisíc měsíčně posílalo na splácení vozu. Policii řekla, že to bylo nájemné za poslaneckou kancelář, kterou měla Dostálová zřízenou v sídle otcovy firmy. Tu zde měla jak ona, tak i exministryně a podle Maškové původně platila 5 tisíc korun. Tvrdík následně zvedl na jaře nájem, a proto mu začala posílat o 15 tisíc víc. 

To podle vyšetřovatelů nedává smysl. Mašková by si podle nich jen těžko hradila kancelář z odměn a řekla by si o vyšší příspěvek na kancelář, na což má i v Poslanecké sněmovně nárok. 

 

jajas ( 7. srpna 2022 21:37 )

Tak jestli si to mysleli, tak byli fakt na palici...přeci nemohli vyhrávat volby do nekonečna a jednou by se na to stejně přišlo.....

jajas ( 7. srpna 2022 21:34 )

Proč Dostálová neposílala peníze na nájem kanceláře přímo? Bylo by zajímavé vidět rozpočet jejího ministerstva a jeho (ne)plnění....

jajas ( 7. srpna 2022 21:33 )

Nerozumím jedné věci...manželka pracuje jako ekonomka státní organizace a říkala, že od ministerstva dostává podle rozpočtu organizace balík peněz na mzdy a na provoz zvlášť. Peníze na mzdy jsou dané a nesmí se čerpat na provoz a naopak. Tak jak mohla asistentka posílat částku 15000 určenou na mzdy na nějaký nájem poslanecké kanceláře, jak se píše v článku. Nájem je provoz, na to mají vyčleněné peníze zvlášť! Podle manželky, kdyby toto udělala ona v práci, tak by se ministerstvo určitě ozvalo a rozhodně by měla problém....a tady to bylo v pořádku?

Jaryn19 ( 7. srpna 2022 19:10 )

byli si tak jistí tím, že vyhrají volby, že vše dělali bez nějakého maskování, přímo z účtu na účet....ani krabici na víno nepotřebovali

jajas ( 7. srpna 2022 17:01 )

Neustále jen dokazují, že si myslí o lidech, že jsou b*l*b*í*. Chtěla bych vidět jakoukoliv asistentku (nebo jiného úředníka), který když dostane odměny 15.000 Kč, tak je obratem bude posílat rodinnému příslušníkovi svého šéfa.....když si to tak čtu, ani se mi nechce věřit, že se to fakt stalo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa