Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Expert na financování stran: Ministři jsou v šedé zóně. Ale Babiš v Průhonicích dělal kampaň

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Tomek - 
10. srpna 2021
05:00

Za dva měsíce budou Češi vědět, jak na příští čtyři roky rozdali karty. Politici se tak nyní předhání ve snaze zalíbit se. Hostem Epicentra byl tak Jan Outlý z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. Podle něj – ať už to chtějí v ANO slyšet, nebo ne – byla sobotní autogramiáda premiéra a šéfa hnutí Andreje Babiše (66) kampaní. A náklady tak musí řádně vyúčtovat.

Byla sobotní akce v Průhonicích předvolební kampaň, nebo ne? Podle bývalé hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové (50, ANO) šlo prý pouze o pozvání premiéra Babiše na zmrzlinu.

„Nikde nebyly k vidění loga ANO, byla to pozvánka od pana premiéra pro děti, aby přišly na zmrzlinu, která byla vanilková samozřejmě, takže jsme vyrazili i s malou na zmrzlinu. Byla jeho autogramiáda. Kampaň jako taková to nebyla, protože kontaktní ještě neděláme,“ řekla Blesku exhejtmanka, která v říjnových sněmovních volbách kandiduje z třetího místa středočeské kandidátky.

Logo na ubrusu

Jenže, jak je zřetelné z fotek, premiér svou novou knihu podepisoval na stranickém ubrusu hnutí ANO. A že šlo o kampaň, potvrdil v Epicentru Blesku i Outlý „Jde o pěkný příklad toho, kdy se naprosto jednoznačně jedná o volební kampaň. Tiskovina je prostředkem kampaně premiéra a kandidát rozmlouval s občany patrně nad svými vizemi,“ řekl s tím, že by se náklady na akci měly objevit na transparentním účtu hnutí. 

Mluvčí ANO Martin Vodička potvrdil, že sobotní akci, na niž Babiše přišli »pozdravit« i jeho odpůrci a premiéra zasáhli vajíčkem, hnutí ANO vyúčtuje jako součást volební kampaně. „Hnutí ANO akci zajišťovalo produkčně, a proto budou i náklady s ní spojené a uvedeny na transparentním volebním účtu,“ dodal mluvčí.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho kampaň v Průhonicích, které se postavily do cesty kříže na dlažbě (7. 8. 2021) Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho kampaň v Průhonicích, které se postavily do cesty kříže na dlažbě (7. 8. 2021) | Blesk:Jakub Poláček

Ministři i hejtmani ve výhodě

Podle Outlého jsou v předvolební kampani ve výhodě i starostové, ministři či hejtmani. „Prostě mají snazší přístup do médií. Když prezentují agendu, kterou zastávají, tak je zřejmé, že se tím zviditelňují,“ řekl ve studiu politolog s tím, že v posledních letech členové vlády svého postavení využívají k prezentaci čím dál víc. A formálně to dle něj je v pořádku. 

Tenká hranice

„Ta hranice je sice tenká, ale kdyby se na těch akcích rozdávaly třeba stranické materiály nebo by dotyčný ministr o sobě začal hovořit jako o kandidátovi a plánech do budoucna, tak už to jsou znaky toho, že se nejedná úplně o pracovní úkon, ale oslovování voličů před volbami,“ dodal.

Rozruch totiž vyvolala i akce ministerstva zdravotnictví Den zdraví během posledního červencového víkendu. Na ní se totiž producírovali hlavně ministři z hnutí ANO a vyvstala tak otázka, jestli si členové vlády usilující o křeslo v dolní komoře nedělají kampaň za státní peníze.

Limit 90 milionů? 

Strany či hnutí musí na předvolební kampaň vynaložit podle zákona maximálně 90 milionů korun. A to platí i pro koalice. Podle Outlého ale limit nesouvisí nijak s transparentností. Prý jde hlavně o to, aby proti sobě mohly soupeřit bohatší i chudší strany.

Jak úřad kontroluje financování stran a jaké pokuty mohou partaje získat za neprůhledné financování či lidské chyby, se dozvíte v rozhovoru.

strejda777 ( 11. srpna 2021 19:34 )

Podle mne Babiš volby v klidu ustojí a opět uspěje.

jajas ( 11. srpna 2021 16:17 )

Je to slovo proti slovu....ale antibabiš je už tradice , tak proč ne...všichni do něj...hrdinové! Už je to směšné...

xiioma ( 11. srpna 2021 14:06 )

Jasně kampáááááň na Babiše toho hodného poctivého antikomunistu, neagenta STB zase pomlouvají.

strejda777 ( 11. srpna 2021 13:26 )

No a nebo taky ne a Rakušan začíná předvolební kampaň. Vzhledem k jejich programu antibabiš to tam docela zapadá.

xiioma ( 11. srpna 2021 11:31 )

Babiš shání kompro na Rakušana.
Takhle funguje mafie, jako protikorupční hnutí ANO. Nevolitelní.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa