Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Stanjura: Snížení spotřební daně z nafty by mohlo být trvalé. A platy o inflaci neporostou

Aktualizováno -
26. června 2022
14:55
Autor: Mii, ČTK - 
26. června 2022
12:59

Snížení spotřební daně z nafty by mohlo být trvalé. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) o tom uvažuje vláda, řekl v pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi. Dosud platné nařízení končí 30. září a nebylo jasné, zda bude prodlouženo nebo se daň vrátí na původní úroveň. Bezinu se trvalé snížení daně týkat nemá. Stanjura pro ČT také popsal, jak plánuje zvyšovat platy.

Vláda v důsledku zdražování paliv, jejichž ceny začaly růst na přelomu února a března po zahájení ruské invaze na Ukrajinu, přijala několik opatření. Mimo jiné od začátku června na čtyři měsíce snížila o 1,50 koruny na litr spotřební daň z benzinu a nafty. V současné době ale řidiči tankují paliva dráž než před snížením spotřební daně.

Cena benzinu ve čtvrtek vyšplhala na nové maximum, blížila se 48 korunám za litr. Ve středu stál Natural 95 v průměru 47,96 koruny za litr, za uplynulý týden zdražil o 27 haléřů. Cena nafty stoupla o 1,06 koruny, čerpací stanice ji nabízely za 48 koruny za litr. Její dosavadní rekordní cena z poloviny března, kdy se diesel prodával v průměru téměř za 49,60 Kč za litr, zatím odolává. 

Důležitý je objem peněz, říká k platům ministr

Stanjura dále řekl, že při přípravě návrhu rozpočtu zmrazení výdělků navrhovat nebude. „Říct nula - podle mě to nebude návrh vlády, ani můj, ale nebude to dorovnání inflace. Podle mě by to byl chybný krok. Ano, brali bychom nominálně víc peněz, ale kupovali bychom si méně služeb a zboží,“ uvedl ministr financí. Podle něj zatím není jasné, o kolik by případně výdělky pracovníků veřejného sektoru mohly příští rok růst. „Důležitý je objem peněz, ne to, zda to poroste o pět, či sedm procent,“ míní šéf státní poklady. Tlačit chce na zefektivnění práce a snížení počtu pozic.

Podle informačního systému o průměrném výdělku zaměstnával loni veřejný sektor 656 500 lidí. Policistům, hasičům či pracovníkům sociálních služeb se letos od ledna zvedl základ výdělku neboli tarif o 700 korun. Učitelé si polepšili o dvě procenta, zdravotníci o šest procent. Úředníkům stejně jako pracovníkům kultury, nepedagogům ve školství a dalším profesím se pro letošek výdělek zmrazil.

Meziroční inflace dosáhla v květnu 16 procent. Odbory požadují úpravu platů už od července. Předáci uvedli, že se chtějí dohodnout na zvýšení od pololetí o 15 procent lidem se zmrazeným příjmem a o 7,6 procenta ostatním. Se členy vlády jednali zatím dvakrát, shoda se ale nenašla. V úterý by měli odboráři vyjednávat s předsedy a předsedkyní koaličních stran. Podle Stanjury není přidání o inflaci realistické.

Ministr připomněl, že platy ve veřejných službách v minulých letech rostly výrazněji než mzdy v soukromé sféře a rozdíl se prohluboval. Polovina pracovníků veřejného sektoru vydělávala loni podle informačního systému o průměrném výdělku přes 41 921 korun hrubého měsíčně. Průměrný plat ve veřejné sféře činil 44 782 korun. Průměrná mzda v soukromém sektoru byla loni 39 877 korun, polovina pracovníků měla méně než 33 552 korun. Za rozdílem je podle odborů ale i to, že ve státních a veřejných službách je vyšší podíl vysokoškoláků než v privátu.

Video  Špatné zprávy pro Česko. Inflační šok není u konce, varuje ekonom. Zdraží potraviny i služby  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

SPOLU do kanálu ( 27. června 2022 21:26 )

Starý opavský tunelář má na starosti státní kasu. Dobytek Fiala se obklopil příšernou lůzou.

kralovna-vsech-mori ( 26. června 2022 18:56 )

SPOLU do kanálu ( 26. června 2022 18:07 )

Stanjura, v podsvětí známý jako Schwarzkopf, je další na řadě. Opavský tunelář půjde taky

kralovna-vsech-mori ( 26. června 2022 16:17 )

Co to mele ten obarvený SantaJůra? K čemu to bude dobré?

SPOLU do kanálu ( 26. června 2022 15:37 )

Tenhle nevzdělaný ekonomický analfabet působí příšerně. Během předsednictví EU uplatní maximálně tak svoji pasivní znalost polštiny

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa