Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zeman chyběl v Lidicích, do Lánské obory ale vyjel. A přestřihl stuhu s omilostněným Balákem

Aktualizováno -
13. června 2022
21:17
Autor: ČTK, simao - 
13. června 2022
16:40

Na víkendové mši a pietní akci za oběti lidické tragédie prezident Miloš Zeman na rozdíl od premiéra či předsedy Senátu a šéfky Sněmovny chyběl. Kam však v pondělí hlava státu vyrazila, byla Lánská obora. Zeman tam přestřihával stuhu během slavnostního otevření opravené brány. S omilostněným Milošem Balákem po boku. Prezident mu udělil milost, poté co byl pravomocně odsouzen ke třem letům vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky právě v Lánské oboře.

v Lánské oboře otevřeli obnovenou Fürstenberskou bránu a modřínový most, který nahradil původní kamenný. Pásku v národních barvách v jediné dochované bráně do bývalé Fürstenberské obory spolu se Zemanem po fanfárách místních myslivců přestřihli vedoucí prezidentovy kanceláře Vratislav Mynář a ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák. Brána postavená z kvádrového zdiva ze žlutého pískovce byla kamenicky opravena, restaurátoři otryskali zdivo a doplnili chybějící kameny.V Lidicích v neděli nechyběli na pietě předseda vlády Petr Fiala, šéf Senátu Miloš Vystrčil (oba ODS), předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) či další členové současného vládního kabinetu. Prezident však oproti dřívějším letům do Lidic nezavítal. A z pietní akce se omluvil.

Zeman se již dříve neúčastnil ani piety v Terezíně. Památku lidických žen předtím vyrazila na kladenské gymnázium uctít první dáma Ivana Zemanová, která vystoupila i s krátkým projevem. 

Do Lidic nikoliv, do Lánské obory Zemana vyvezli

Zeman se naposledy účastnil pietního aktu v Lidicích předloni, loni byla vzpomínka v důsledku pandemie v komorní podobě, na pietním aktu byl položen i věnec prezidenta, hlava státu se ale nezúčastnila.

Letos svou účast Zeman neohlásil, vystoupil například na konci května na slavnostním shromáždění v Národním muzeu k 80. výročí operace Anthropoid. Nedělní hlavní pietní akce v Lidicích neměla na programu projevy politiků, podle vedení památníku měl být akt apolitický.

Ivana Zemanová uctila v Kladně památku lidických žen Ivana Zemanová uctila v Kladně památku lidických žen | Facebook - Miloš Zeman

Nad Zemanovou absencí se přesto někteří pozastavovali. Co si Zeman nenechal ujít, bylo o den později slavnostní otevření opravené brány v Lánské oboře. Přestříhávání pásky se účastnil společně s kancléřem Vratislavem Mynářem po jedné straně a také se šéfem Lánské obory Milošem Balákem.

Kauza vyvážení kamene z obory

Tedy s mužem, kterému Zeman udělil kontroverzní milost v jednomu z případů. Balák je však obžalovaný ještě v kauze těžby kamene právě v Lánské oboře. 

U soudu 26. května jeho podřízený uvedl, že si nevšiml vyvážení kamene z obory. Podle obžaloby Balák porušil povinnosti při správě cizího majetku a tím způsobil škodu přesahující jeden milion korun. Balák vinu odmítá.

Podle žalobkyně Denisy Sotákové nyní nelze předvídat, zda může prezident Zeman Balákovi udělit milost, stejně jako to učinil v kauze ovlivňování jiné zakázky v Lánské oboře, ve které byl šéf Lesní správy Lány pravomocně odsouzen k tříletému vězení. V aktuální kauze mu v případě prokázání viny a odsouzení hrozí 6 měsíců až 5 let vězení a také peněžitý trest.

Rekonstrukce brány

Zeman se dnes do obory vydal otevřít obnovenou Fürstenberskou bránu a modřínový most, který nahradil původní kamenný. Pásku v národních barvách v jediné dochované bráně do bývalé Fürstenberské obory spolu se Zemanem po fanfárách místních myslivců přestřihli Mynář a Balák. Brána postavená z kvádrového zdiva ze žlutého pískovce byla kamenicky opravena, restaurátoři otryskali zdivo a doplnili chybějící kameny.

„Bránu jsme se rozhodli zrekonstruovat někdy před třemi roky. Snažili jsme se zachovat i blízký původní kamenný most ve stavu před záplavou ve 40. letech minulého století, která ho zdevastovala. Náklady by byly poměrně vysoké, tak jsme se rozhodli postavit bezúdržbový most sloužící veřejnosti stejně dobře, jako by sloužil ten kamenný,“ uvedl Balák.

Zeman: Každý rok něco přibylo

Zeman uvedl, že ho k obnově Fürstenberské brány „trochu vyprovokoval“ lánský starosta Karel Sklenička (nezávislý), který nechal vybudovat repliku Lánské brány, jejíž originál byl zbořen v dubnu 1959.

Obnova Fürstenberské brány patří vedle renovace objektu zvaného Ploskovská Panenka Maria nebo obnovy Masarykova potoka v lánském parku k dalším zrestaurovaným objektům během Zemanova mandátu. Příští rok v březnu mu skončí druhé funkční období. „Každý rok něco přibylo, ale většinou to nebyla žádná nová stavba, ale rekonstrukce staveb dosavadních,“ podotkl Zeman.

Fürstenberské bráně požehnal otec Martin Janata z farnosti Nové Strašecí. „Brány jsou buď zavřené nebo otevřené, které vítají všechny příchozí. Takové brány má většina z nás raději,“ řekl Janata. Fürstenberská brána je ponořena v údolí Klíčavy, v temném dolíku nazývaném Myší díra. Tato brána stejně jako ostatní byla součástí 28 kilometrů dlouhé oborní zdi z Lužné do Lán. Na bránu se vrátila i litinová jelení hlava s parožím.

Video  Zeman k 80 letům od atentátu na Heydricha: Stálo to za to  - ČTK
Video se připravuje ...

Heil_Babisch ( 14. června 2022 16:32 )

V Lidicích se nepodával chlast, tak proto.

horaIysa ( 14. června 2022 14:39 )

Ta titulní fotka je luxusní. ......podívejte, já jsem přestřihl pásku a nic jsem si těma nůžkama neudělal. To jsem ale šikovný..... A ten Balákův pohled....

sorgedoktor ( 14. června 2022 14:34 )

Ja tomu az zastak nerozumim, ale je to ztejme zatezovani justicniho aparatu. Nekde napominaji pravniky pro necinnost/ v Severnich Cechach no a tady se nasazuje veliced sporna kausa...

horaIysa ( 14. června 2022 13:04 )

Slow_t, mohl bys ty nicky napastovat? Docela rád bych se pobavil. Ale obávám se, že jich tady není tolik ano dohromady.

horaIysa ( 14. června 2022 13:00 )

To máš pravdu, Zeman už naštěstí kandidovat nemůže.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa