Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Exministr Petříček pro Blesk: Zeman i vláda musí dělat víc, Češi jsou rozdělení. A co Rusko?

Autor: for - 
29. května 2022
05:00

Exministr zahraničí a nynější místopředseda ČSSD Tomáš Petříček v rozhovoru pro Blesk Zprávy okomentoval nejen aktuální dění na Ukrajině, ale i společenskou atmosféru v Rusku. Podle exšéfa diplomacie musíme myslet na Rusy, kteří před režimem a válkou utíkají, stejně jako na ukrajinské uprchlíky a české občany. Petříček se dotkl také koalice, opozice a hlavy státu Miloše Zemana, s nímž měl kvůli pohledu na Rusko velké spory. Co by nyní měli dělat? Existuje něco, co válku ukončí? A jak dostat zpátky do Sněmovny sociální demokracii, která má nyní ve straně generální úklid?

Válka na Ukrajině začala před třemi měsíci, jak jste na tu zprávu reagoval?

Nevěřícně. Asi pro všechny to byl šok, že se v Evropě rozhořel konflikt, kde dochází ke zvěrstvům, které jsme věřili, že už se od 90. let, kdy byl konflikt v Jugoslávii, nestanou. Zprávy k nám chodily z jiných částí světa, ale věřili jsme, že je v tomto Evropa jiná. A ukázalo se, že není.

A nedalo se to od Ruska očekávat?

Že Rusko dlouhodobě zpochybňuje bezpečností uspořádání v Evropě, to nebyla žádná novinka, ale že přikročí k takto rozsáhlé vojenské invazi na suverénní stát, to si myslím, že málokdo očekával. Věřili jsme, že ani Rusové se nechtějí dostat do izolace a nechtějí být vyřazeni z toho společenství civilizovaných států, ale ukázalo se to jako špatná úvaha. Rusko je nejspíše schopno udělat cokoliv, aby vyplnilo své kolikrát až fantasmagorické cíle.

Exministr zahraničí Tomáš Petříček a místopředseda ČSSD pro Blesk Zprávy Exministr zahraničí Tomáš Petříček a místopředseda ČSSD pro Blesk Zprávy | Blesk:Jakub Poláček

Když ten konflikt nastal, snažil jste se někoho kontaktovat ještě z dob svého působení na ministerstvu?

Já se přiznám, že třeba na ruské ambasádě jsem moc známých neměl. Samozřejmě jsme se ale potkali krátce po invazi s ukrajinským velvyslancem. A mám řadu ukrajinských kamarádů tady v Praze. Bavili jsme se o tom, jak pomáhat. Zapojili jsme se do pomoci uprchlíkům.

A jak jste se zapojil vy? Máte třeba někoho doma?

Doma nikoho nemám, ale širší rodina

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa