Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Fiala na kongresu ODS: Válka je za humny! Česko má štěstí, že se vláda neopírá o komunisty a proruské extremisty

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
8. dubna 2022
17:42
Autor: simao, ČTK - 
8. dubna 2022
05:09

Premiér Petr Fiala zahájil v pátek projevem 30: kongres ODS. Coby předseda občanských demokratů se pozastavil i nad aktuálním děním kolem ruské invaze na Ukrajinu. Evropu zasáhla válka, která ohrožuje i nás, varoval Fiala. Ministryně obrany Jana Černochová poznamenala, že šlo o skutečné tvrdé probuzení.

Čelíme velice náročné době, s níž se bohužel budeme vyrovnávat i v následujících letech, uvedl Petr Fiala během svého úvodního projevu. „Jsem předsedou ODS už 8 let a to není málo, zažili jsme spolu ledacos,“ podotkl Fiala před delegáty. Ve volbách prohráli populisté a extremisté, Fiala však delegátům připomínal, že koalici Spolu volila řada lidí jako „nejmenší zlo“, na což je třeba pamatovat.

„Před dvěma roky, krátce po našem posledním kongresu, udeřila naplno celosvětová pandemie covidu a na ČR se podepsala obzvlášť smutnou statistikou,“ připomněl Fiala velké množství obětí i podlomené státní finance. Zanedlouho však přešel k tomu, co udeřilo záhy - k válce na Ukrajině.

Fiala: Válka je za humny

„Evropu zasáhla válka, válka, která v konečném důsledku ohrožuje i nás a máme jí doslova za humny a pokud se ruského agresora nepodaří zastavit včas, brzy s ním budeme mít co dočinění i v naší části Evropy a to je zkušenost, kterou máme, která je blízká zejména nám, státům střední a východní Evropy,“ poznamenal Fiala.

„Proto jsme hned v prvních hodinách války začali podporovat Ukrajinu, podporovat ji morálně, humanitární pomocí, ale i prostřednictvím dodávek zbraní. A proto jsme vyvinuli rozsáhlou diplomatickou aktivitu napříč Evropou, jejíž součástí byla i moje účast na cestě tří premiérů za prezidentem Zelenským do obklíčeného Kyjeva. ČR má velké štěstí, že se její vláda už tři měsíce v této kritické situaci neopírá o komunisty a proruské extremisty,“ zdůraznil Fiala.

„Válka na Ukrajině staví naší vládní koalici před problémy, které dosud žádná vláda v moderní historii ČR neřešila, musíme zvládnout masovou migrační vlnu, čelíme energetické krizi, máme podlomené státní finance a do toho chceme splnit to, kvůli čemu nás lidé ve volbách zvolili,“ uvedl Fiala před delegáty ODS.

Premiér Petr Fiala (ODS) na 30. kongresu ODS (8.4.2022) Premiér Petr Fiala (ODS) na 30. kongresu ODS (8.4.2022) | Foto Blesk - Jakub Poláček

Černochová: Tvrdé probuzení

„Prosím, neztrácejme historickou paměť. Ztráta historické paměti je jednou z příčin současné války na Ukrajině,“ říkal následně během dalšího z projevů šéf Senátu Miloš Vystrčil.

„Byť jsem se nezřídka setkávala s názorem, že jsou jiné priority, než je právě ta moje obrana a já jsem příliš militantní, že už to s těmi zbraněmi opravdu přeháním, že nám přece nic nehrozí, jsme bezpečná země v bezpečné Evropě, bohužel - zdůrazňuji bohužel - dnes mohu s ohlédnutím na dění na východě říct: já vám to říkala,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

„Bohužel 24. února přišlo s barbarským útokem putinovského Ruska na Ukrajinu skutečně tvrdé probuzení a je v našem nejvyšším zájmu nyní učinit takové kroky, které posunou naší armádu kupředu, začít urychleně nakupovat moderní technologie a také prosadit rychle žádoucí legislativní změny,“ apelovala Černochová.

30. kongres ODS: Jana Černochová (8.4.2022) 30. kongres ODS: Jana Černochová (8.4.2022) | Foto Blesk - Jakub Poláček

100 dní hájení mají za sebou

Do pražského kongresového centra O2 universum se 600 delegátů vrátilo v pátek po dvou letech a třech měsících od posledního kongresu. Právě na něm Fiala obhájil mandát s podporou 90 procent hlasů s ambicí dovést stranu po osmi letech v opozici do Strakovy akademie. A to se mu povedlo.

Slib Fiala naplnil po říjnových sněmovních volbách, ve kterých v koalici Spolu s lidovci a TOP 09 občanští demokraté získali převahu nad hnutím ANO. Vládu, která má za sebou sto dnů hájení, Spolu utvořilo s koalicí Starostů a Pirátů.

Kongres původně plánovaný na polovinu ledna ODS odložila kvůli protikoronavirovým opatřením. Na rozdíl od původního termínu tentokrát covidová pravidla umožňují sjezd s plnohodnotnou fyzickou účastí delegátů, podobně jako například v polovině února v případě hnutí ANO.

Zelenskyj, tanky a Zemanova chvála

Zatímco začátek práce Fialovy vlády ovlivnila ještě pandemie covidu, od konce února se Fialův kabinet vyrovnává práv s válkou na Ukrajině a jejími dopady na ekonomiku. Fiala sklidil chválu nejen za odvážnou cestu do ostřelovaného Kyjeva na setkání s prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Kvitována ze strany Ukrajiny, ale i Západu česká vojenská pomoc Ukrajině, kdy list The Wall Street Journal napsal s odvoláním na představitele českého ministerstva obrany, že Česko poslalo na Ukrajinu více než desítku modernizovaných tanků sovětské výroby T-72M. Česká vláda však oficiálně nic takového nepotvrdila. Naposledy ve středu však schválila dodávku neurčitého vojenského materiálu v hodnotě dalších 133 milionů korun.

15:27
Dnes

Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.

„Dnes ty stejné tanky, které sledovali naši otcové a dědečkové v ulicích Budapešti a Prahy, zabíjí lidi na Ukrajině,“ uvedl šéf české diplomacie. „Scenérie se mění, ruská imperiální krutost pokračuje,“ doplnil. Cílem Ruska je podle něj zničit Ukrajinu a přizpůsobit ji vlastnímu brutálnímu stylu myšlení. „Je to o rozvrácení naší části Evropy,“ konstatoval Lipavský.

14:38
Dnes

Ruské úřady zadržely novináře ruskojazyčné verze časopisu Forbes kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě, informoval web tohoto magazínu. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zprávy o vraždění civilistů v ukrajinském městě Buča na platformě Telegram.

13:54
Dnes

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. Podle agentury AFP to dnes prohlásil šéf americké diplomacie Antony Blinken po jednání s nejvýše postavenými čínskými představiteli, včetně prezidenta Si Ťin-pchinga. Předtím Blinken dlouze jednal s čínským ministrem zahraničí Wang Iem. Blinken uvedl, že jim své obavy ohledně podpory ruské válečné mašinerie sdělil.

Zobrazit celý online

„Politika je do značné míry o gestech a toto bylo významné gesto,“ okomentoval pro čtvrteční MF Dnes Fialovu cestu na Ukrajinu prezident Miloš Zeman, který k uplynulých 100 dnům hájení vlády poznamenal: „Myslím, že v některých oblastech uspěla. Vážím si rozhodného postoje Petra Fialy při ukrajinské krizi, který – jak jste si mohli všimnout – sdílím. Samozřejmě mohu klidně chválit to, co sám sdílím.“

Premiér po covidu a projev ukrajinského velvyslance

Fialu, který se zotavuje z covidu, čeká po pátečním projevu i sobotní nominační řeč. A po ní patrně i řeč děkovná. 

V sobotu dopoledne budou hosty kongresu předsedové všech vládních koaličních stran - Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Marian Jurečka (KDU-ČSL), Vít Rakušan (STAN) a Ivan Bartoš (Piráti). V plánu je i projev ukrajinského velvyslance Jevhena Perebyjnise.

Volba předsedy je naplánovaná v sobotním dopoledním bloku, odpoledne budou delegáti volit zbytek vedení. O místa řadových místopředsedů mají zájem vedle dosavadních - ministrů Martina Baxy a Martina Kupky a europoslance Alexandra Vondry - také senátor Tomáš Goláň a pražský zastupitel a viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

Na kongresu nechybí ani expremiéři z řad ODS - Mirek Topolánek a Petr Nečas, kteří se před samotným pátečním startem kongresu společně fotili i s ministryní Černochovou.

30. kongres ODS: Expremiér Mirek Topolánek, Jana Černochová a Petr Nečas (8.4.2022) 30. kongres ODS: Expremiér Mirek Topolánek, Jana Černochová a Petr Nečas (8.4.2022) | Foto Blesk - Jakub Poláček

Skok ze 7,72 % na koaličních 27,79 %

Politolog, někdejší rektor Masarykovy univerzity a exministr školství Fiala je čtvrtým předsedou ODS i čtvrtým premiérem za tuto stranu. Poprvé kandidaturu na předsedu ODS ohlásil již v prosinci 2013, ačkoli byl tehdy členem ODS teprve krátce.

Ve volbách v roce 2013 přitom před Fialovým nástupem do čela dosáhla ODS nejhoršího výsledku v historii - 5. místo se ziskem pouhých 7,72 procenta voličů. Oproti tomu loni koalice Spolu, jejímž byl lídrem, získala 27,79 procenta a porazila tak i hnutí ANO, které skončilo na druhém místě s 27,12 procenta.

Video  Premiér Petr Fiala  - Videohub E15
Video se připravuje ...

milan1959 ( 13. dubna 2022 15:18 )

Blesk blokuje diskuze k většině článků !!! Co to má znamenat?!? Vláda by Blesk měla dočasně zakázat v rámci hybridní války s Ruskem. Děkuji

pravlast ( 12. dubna 2022 15:15 )

Válka je za humny protože váleční štváči typu Fiala a další uspávači hadů nedokážou zhodnotit situaci a posílají krvelačným banderovcům tanky a další zbraně.Ano,tím je pro nás válka za humny a bojovní vrazi vyzbrojení našimi zbraněmi před našimi hranicemi.

horaIysa ( 12. dubna 2022 07:38 )

Řekni mi jediný důvod, proč bych tomu měl věřit. Takových videí ti natočím za den do kýble.

pravlast ( 12. dubna 2022 01:09 )

Když jsi tak stateč­ný,proh­lédni:­https:­//www­.you­tube­.com/w­atch?­v=3nlC­AZ7dVKU a zkus promyslet jak se může jedinec bránit nebo dovolávat práva.

horaIysa ( 11. dubna 2022 22:23 )

Klásku, ty jsi na infarkt. V současné době jsi tady nejlepší bavič.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa