Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Fiala řešil Ukrajinu v Londýně. A chápe ty, co nešli kvůli Zemanovi na metály na Hrad

Aktualizováno -
8. března 2022
18:25
Autor: Nikola Forejtová, ČTK, simao - 
8. března 2022
05:00

Premiér Petr Fiala (ODS) vyrazil na návštěvu do Velké Británie, kde jej čekalo setkání lídrů V4 s britským premiérem Borisem Johnsonem. Podle předsedy vlády se představitelé Česka, Maďarska, Polska i Slovenska shodli na tom, že je zapotřebí snížit závislost EU na nerostných surovinách z Ruska. Řešení ale není jednoduché a nepřijde v řádu dnů i týdnů, jak konstatoval Fiala. Lídři během úterního jednání načali i uprchlickou krizi. Podle Fialy se musí zapojit celá Evropa, která by se kromě vyjádření solidarity měla i ostře vymezit proti ruské agresi. Rusko podle Fialy jasně nepříspívalo k diplomatickému řešení, ač v něj světové špičky stále doufají. Fiala zmínil, že se s Borisem Johnsonem viděl poprvé a bylo to příjemné setkání na jehož konci si oba premiéři vyměnili telefonní čísla. 

Úterní cesta premiéra Petra Fialy (ODS) se odehrála v době vypjaté situace kolem ruské invaze na Ukrajinu, naplánována byla ještě před jejím propuknutím. Hlavní téma jednání tak bylo jasné -  bezpečnost Evropy v souvislosti s válkou na Ukrajině. Řešila s také a primárně energetická bezpečnost. 

„Je potřeba, abychom dále společně postupovali jako státy V4, státy, které jsou i silně zasaženy dopady ruské agrese na Ukrajině,“ uvedl premiér Fiala před odletem z Prahy. Uprchlické krizi a bezpečnostním výzvám čelí všechny státy V4, současné dění pak dává setkání s premiérem Johnsonem „nový rozměr“, uvedl Fiala.

Lídři V4 se nejdříve v Londýně setkali bez premiéra Borise Johnsona, následně zahájili jednání i s tímto svým britským protějškem. Další kroky českého premiéra vedly k pomníku bitvy o Británii, kde uctil památku válečných hrdinů.„Za Československo se bitvy o Británii účastnilo 88 našich pilotů, sedm jich zemřelo (...) Premiéra zajímaly jména těchto lidí,“ okomentoval pietní akt pro Blesk Zprávy Vratislav Beran, přidělenec obrany ČR. 

Premiér Petr Fiala (ODS) na jednání V4 v Londýně s britským premiérem Borisem Johnsonem (8.3.2022) Premiér Petr Fiala (ODS) na jednání V4 v Londýně s britským premiérem Borisem Johnsonem (8.3.2022) | Úřad vlády

Fiala předstoupil před média s výsledky jednání mezi V4 a Borisem Johnsonem krátce před pátou hodinou našeho času. Na twitteru již nicméně potvrdil, že se lídři zabývali válkou na Ukrajině a že se premiéři shodli na spolupráci v oblasti kyberbezpečnosti. „Shodli jsme se také na tom, že musíme snížit energetickou závislost na Rusku a nadále společně postupovat proti ruské agresi na Ukrajině,“ uvedl ministerský předseda. 

Fiala: Musíme snížit závislost na Rusku

Podle premiéra Fialy se lídři shodli především na tom, že se musí snížit závislost evropských zemí na ruských nerostných surovinách. „Je to úkol pro EU a je to téma pro spolupráci s Velkou Británií a jsem rád, že to premiér Boris Johnson vidí podobně,“ uvedl během tiskové konference.

Premiér několikrát na tiskové konferenci zopakoval, že snížení závislosti na plynu a ropy z Ruska je primárním úkolem, který ale nejde udělat ze dne na den. „Musíme hledat nové zdroje a podporovat jiné technologie. To není úkol na příští dny, ale je důležité, že si to uvědomujeme a jsme připraveni,“ konstatoval Fiala.  

Blesk Zprávy se ptaly, jak je to i s neshodami států V4 a s prioritami, které jednotlivé státy mají, i třeba rozdílné od nás. Fiala v odpovědi uvedl, že úterní jednání byla spíše o hledání shod, než neshod. „Určité rozdíly tu jsou a o tom ani nemusím mluvit. Maďarsko, což je známé, je méně připravené posílat zbraně na Ukrajinu,“ odtušil Fiala. „Cílem jednání bylo domluvit se na společných pozicích,“ dodal s tím, že není vyloučené, že se na Rusko uvalí další sankce. 

Video  Fiala: Musíme snížit energetickou závislost na Rusku. Ukrajinu musí podržet celá EU, míní  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

„Cílem jednání bylo domluvit se na společných pozicích,“ dodal s tím, že není vyloučené, že se na Rusko uvalí další sankce. „Jednoznačně z toho vyplývá podpora Ukrajiny a Ukrajinců v jejich statečném boji,“ řekl. Fiala také ocenil „velmi jasný, tvrdý a srozumitelný postoj Británie na straně Ukrajinců a proti ruské agresi“.

Fiala se v Londýně setkal s Borisem Johnsonem také sám na bilaterárním jednání. Premiér uvedl, že řešili další spolupráci mezi Českem a Velkou Británií a s úsměvem uvedl, že se jednalo o velmi příjemné první setkání na jehož konci si premiéři předali telefonní čísla. 

Nápor uprchlíků zvládáme dobře, míní Fiala

Fiala soudí, že Česko zatím zvládá nápor uprchlíků velmi dobře a dokáže se vyrovnat s problémy, jakými bylo po víkendu například přetížení a dočasné uzavření pražského centra. Úřady se teď snaží směrovat ukrajinské žadatele o registraci do jiných, méně vytížených měst.

Premiér poděkoval všem, kteří se na práci krajských center podílejí, mimo jiné členům integrovaného záchranného systému, pracovníkům azylové a migrační politiky ministerstva vnitra, úřadů práce a dalším. Česko podle něj ale musí řešit, jak bude postupovat dál, protože další uprchlíci přicházejí a budou přicházet. „Jsme připraveni těmto lidem pomoci, zatím jsme schopni to zvládnout,“ uvedl.

Fiala následně na tiskové konferenci dodal, že se musí k řešení uprchlické krize postavit čelem i další státy, jinak to V4 nejspíše nezvládne.  „Je část zemí Evropské unie, která si musí poradit s náporem, který roste v řádu hodin. Je potřeba, aby existovala evropská solidarita, aby nám jiné země dokázaly nějak pomoci,“ doplnil Fiala.

Představitelé V4 během schůzky v Londýně, kam vyrazili za Borisem Johnsonem (8.3.2022) Představitelé V4 během schůzky v Londýně, kam vyrazili za Borisem Johnsonem (8.3.2022) | Úřad vlády ČR

Zdrženlivé Maďarsko

I přes zdrženlivý postoj Maďarska podle Fialy existuje v klíčových věcech mezi státy V4 shoda, především to je podpora sankcí vůči Moskvě či jasná podpora Ukrajině

„Zatím v těch klíčových věcech všechny státy V4 podporovaly jak sankce, tak některé kroky, které třeba podporují Ukrajinu. I maďarská diplomacie se vyjádřila pro větší otevření se náruče EU Ukrajině v těchto dnech. V těchto základních věcech shoda existuje. Jsou tam určité rozdíly v přístupu. ČR je jednou ze zemí, které požadují ty nejtvrdší sankce např. spolu s Polskem. Jsme také zemí, která od počátku Ukrajině pomáhá nejenom humanitární pomocí, ale třeba také dodávkami zbraní či vojenské techniky, což je také věc, kterou Maďarsko z různých důvodů nedělá,“ připustil. Jedno téma je ale důležité pro všechny - jak zvládnout uprchlickou krizi, upozornil Fiala.

Fiala o metálech: Pochopení pro hradní absentéry

Fiala v pondělí večer absolvoval na Pražském hradě předávání státních vyznamenání - první v roli předsedy vlády. V Kbelích se vyjádřil k tomu, že někteří političtí představitelé včetně šéfa Senátu a jeho spolustraníka z ODS Miloše Vystrčila při ceremonii chyběli kvůli dřívějším postojům prezidenta Zemana směrem k Rusku a Vladimiru Putinovi. 

„Já mám porozumění pro všechny, kteří v tom kontextu a v celé té situaci přihlíželi i k minulosti a k postojům Miloše Zemana v uplynulých měsících a letech a rozhodli se, že na Pražský hrad nepůjdou. Na druhé straně já jsem tam byl. Byl jsem tam právě proto, že si myslím, že i s mojí pozicí předsedy vlády se pojí určité úkoly a povinnosti. A já jsem si jako jeden z úkolů dal, že chci spojovat společnost a mít dialog se všemi klíčovými ústavními činiteli,“ poznamenal.

„Já jsem měl radost z jedné věci a to je, že pan prezident oznámil, že udělí nejvyšší státní vyznamenání prezidentu Ukrajiny Zelenskému, což si myslím, že je i důležitý signál od nás, že si všichni - i pan prezident - ceníme toho hrdinského zápasu, který v čele ukrajinského lidu prezident Zelenskyj v těchto dnech vede,“ řekl Zeman.

„Ukazovat v těchto dnech společný postoj a jednotu v těch základních věcech je důležité,“ dodal.

Video  Metál pro Zelenského: Projev Miloše Zemana při předávání státních vyznamenání  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Jedná se o již třetí zahraniční cestu premiéra Fialy. Poprvé zavítal tradičně na Slovensko a jednu ze svých cest věnoval Belgii, kde zasedali lídři členských států EU na Evropské radě. Únorovou cestu do Francie Fiala zrušil kvůli vnitropolitcké situaci, chystá se ale do Německa, kam zamíří v dubnu za kancléřem Olafem Scholzem

Válka Rusko vs. Ukrajina
21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Jirik-ta ( 23. března 2022 16:39 )

asi tak. Zřejmě bude překvapen jako pan zelinář (htt­ps://w­ww.y­outu­be.co­m/wat­ch?v=9­Tw5OS­NuxIQ­&ab_ch­annel­=%C4%8­CASOD­%C4%9AJ­revu­e)

Jirik-ta ( 23. března 2022 16:37 )

kašpárek a jeho loutkové divadlo (sonar21-com)

doktormediciny ( 20. března 2022 20:18 )

.....Snad byste mela sdelit zdroj informaci, neco z toho je pravda. U nas vyhostili pred 2 lety jednu obcanku Ukrajiny, ktera zde zila zak zvane na cerno.Kdyz u soudu vykladala, ze ma doma 2 deti, ze jim posila penize na jidlo atd....Nikomu v Soudni sini nebylo dobre/ Byla vyhostena/..

sorgedoktor ( 20. března 2022 11:26 )

To rozdavani metalu je jakesi ucteni prace nekolika jedincum. Nejit tam coby predseda vlady by byla velkas urazka

sorgedoktor ( 20. března 2022 11:23 )

Ja jsem byl take na vojne....Teprver po televiznim poradu Dynastie Kenedyovy rodiny/ nebo tak nejak/ sem pochopil, jakY večlky statnik J.F.Kenedy byl...
Ovsem to streikeni v Dallasu jsem nepochopil dodnes..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa