Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Pávice instagramová“ vyhodila 2 miliony z okna, šili do Schillerové zástupci pětikoalice

Aktualizováno -
30. ledna 2022
18:45
Autor: simao - 
30. ledna 2022
14:07

Alena Schillerová (ANO) v neděli v Otázkách Václava Moravce hájila 2 miliony vynaložené na fotografa a kameramana, kteří rok pracovali na ministerstvu financí a pořídili i snímky a záběry, které se následně objevovaly na facebooku či instagramu někdejší šéfky státní kasy. Schillerová připustila, že šlo někdy i o osobnější fotky, ty však prý fakturovalo hnutí ANO. Současný ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) si do Schillerové rýpl, že nepotřebuje fotky s pávem, aby lidem připomněl, že mají platit daně. Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) považuje jednání Schillerové za nemorální. Jak se exministryně obhájila?

Alena Schillerová (ANO) nebyla jen „ministryní dluhů, ale i ministryně instagramu“, míní její nástupce Zbyněk Stanjura (ODS). Zopakoval to i v neděli na ČT. Odmítl slova Schillerové, že on sám nekomunikuje.

„Já komunikuji, já fakt nepotřebuji videa s pávem, abych zvýšil povědomí o ministerstvu financí tak, že každý, kdo uvidí páva, si vzpomene, že musí platit daně. Je to 2,5 milionu s odvody,“ upřesnil částku, na kterou dle něj vyšlo angažování profesionálního fotografa a kameramana, kteří dle zjištění Seznam Zpráv za cca dva miliony působili rok na ministerstvu financí.

Vznikla během toho i celá řada profesionálních fotek Schillerové s rouškou či bez, v přírodě, doma, na ministerstvu či pózující během nejrůznějších aktivit a výjezdů. A nebo i na lavičce s pávem poblíž, na což narážel právě Stanjura.

„Takže to stálo 2,5 milionu plus FKSP, takže skoro tři miliony. Podle mě vyhozené peníze z okna,“ míní Stanjura.

Fotografie tehdejší ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) s pávem, kterou zveřejnila na svých sociálních sítích, je dnes již kultovní Fotografie tehdejší ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) s pávem, kterou zveřejnila na svých sociálních sítích, je dnes již kultovní | Facebook Aleny Schillerové

„Zatímco většina z nás, ′obyčejných′, platila loňskou volební kampaň ze svého a prostřednictvím svých stran, ministryně financí pávice instagramová a neobyčejná, si ji nechala pěkně zaplatit z eráru, tedy z peněženek všech. Festival papalášství i nevkusu skončil. Díky bohu a vám,“ rýpla si v neděli do Schillerové i další členka vlády Jana Černochová (ODS), ministryně obrany.

Schillerová se hájila: Pracovali i na jiných věcech

„Já chápu, že když se napíše, že 1,9 milionu šlo na provoz mého instagramu, tak že to vyvolalo obrovskou nevoli. Obrovskou nevoli. A tady já bych to ráda vysvětlila: to byli zaměstnanci, skutečně byli profesionálové, byli to zaměstnanci tiskového odboru, který za mě měl nějakých 11, 12 lidí. A my všichni jsme se snažili a celý ten tiskový odbor, abychom prezentovali velice složitou materii ministerstva financí,“ uvedla Schillerová v nedělních Otázkách Václava Moravce.

„Vemte si rozpočet, byl kompenzační bonus, byly státní záruky. To jsou velice složité věci a já jsem se to snažila dělat... Oni měli na starosti multimediální prezentaci, rozhodně se nestarali ani o můj instagram, ani o můj facebook, byli to zaměstnanci,“ pokračovala.

Při dotazu moderátora, zda tedy nešlo spíš o sebeprezentaci, Schilerová kroutila hlavou. „Byla jsem ministryně financí, byla jsem vicepremiérka, čili chtěla jsem, abychom prezentovali tu složitou materii ministerstva financí (...) Oni nepracovali jenom na těchto věcech, oni pracovali a podíleli se na multimediálním obrazu celého ministerstva financí, já uznávám jednu věc, že tam byla celá řada mých fotek, které byly spíš osobnějšího rázu, já jsem taková, že když něco dělám, tak to dělám na 150 procent a někdy to přeženu, to uznávám,“ připustila Schillerová.

Osobní fotky prý platilo ANO

Výzvy, aby vrátila peníze, nebo jejich část, protože pocházely mj. z daní občanů, odmítla. „A kterých? Kterého zaměstnance tiskového odboru? Někoho, kdo dělal tiskové zprávy? Kdo se podílel na twitterovém účtu? Sloužilo to k prezentaci ministerstva financí. A pokud tam byly osobnějšího rázu nebo se to netýkalo ministerstva financí, tak oni fakturovali hnutí a fakturovali mu pravidelně a hnutí jim za to platilo,“ tvrdí exministryně.

Byly 2 miliony pro dva zaměstnance - vedené jako referenty - odpovídající? „Já nerozhoduji o těch platech, platy samozřejmě podléhají nějakým tabulkám. Když vezmete těch 1,9 milionu pro dva lidi na tu dobu delší, než jednoho roku, tak je to asi 400 korun na hodinu. Ten plat tam odpovídal nějakým tabulkám,“ míní Schillerová.

Dva miliony na rok jí proto příliš nepřijdou. „Pro dva lidi, budou v tom nějaké odměny. Já jsem nerozhodovala ani o částce, ani o odměnách. Předpokládám, že to bylo srovnatelné s dalšími zaměstnanci tiskového odboru, což je věc, která není v mojí věci. Samozřejmě ty soukromé věci, nebo které nesouvisely s agendou ministerstva financí.... já si prostě myslím, že by takhle měl komunikovat člen vlády, vicepremiér ministr. Můj nástupce má jinou strategii. Nekomunikuje. Já jsem prostě viděla, že chci přibližovat lidem tu složitou agendu,“ pokračovala ve vlastní obhajobě v ČT.

Stanjura vmetl Schillerové Thermal

Na to reagoval právě Stanjura. Připomněl Schilerové mj. právě jedno z jejích focení při otevírání zrekonstruovaného bazénu Termal v Karlových Varech.

„Moji spolupracovníci se ve středu byli podívat na Thermalu, kde vy jste propagovala videem, tiskovou zprávou otvírání Thermalu. To je přesně ono, to je jak republika za hnutí ANO. Máme otvírací ceremoniál, máme video, máme fotky, realita je taková, že bazén je v lednu 2022 zavřený a bude možná otevřený za 2 měsíce. A takhle je to se vším,“ připomněl Stanjura.

Schillerová se mu pokusila vrátit úder. „Pane ministře, co vaši náměstci? Máte tam dva politické náměstky,“ kritizovala a uvedla, že u náměstka v základu plat začíná na 120 tisících minimálně bez odměn a dalších věcí včetně benefitů, jako je řidič, auto a další věci. „U mně nezačíná plat náměstků na 120 tisících, zdaleka tomu nedosahují (...) Z dob vás odešli tři náměstci, takže vy jste měla o tři náměstky víc, než já,“ odmítal její kritiku Stanjura.

Pekarová: Nemorální Schillerová

Situace kolem Schillerové se řešila v neděli i v Partii na CNN Prima News. Předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová neskrývala své rozhořčení.

„Hnutí ANO považuje za běžné a normální, aby se ministryni, člence vlády platili dva fotografové, 150 tisíc měsíčně zhruba. My doufáme, že jste, pane místopředsedo, už požádal svojí kolegyni o to, aby tyto peníze vrátila. Daňoví poplatníci to přece nebudou platit za ni. A nebo že to uhradí hnutí ANO. Já si myslím, že je to běžná praxe. My určitě všichni politici užíváme podobných služeb, ale platí nám to naše strany, nebo hnutí a považuji za naprosto nemorální, aby to platili daňoví poplatníci,“ uvedla šéfka Topky.

Vondráček: Schillerová to prokázala

Expředseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) Schillerovou bránil. „Já myslím, že si ona to obhájí sama. Novinářům se povedla geniální mediální zkratka, že se platil paní Schillerové instagram. Tam byli zaměstnanci na tiskovém oddělení a ti samozřejmě nedělali jenom sociální sítě a jenom paní ministryni,“ tvrdil.

Překročila Schillerová stylizovanými fotografiemi hranici, kdy ještě propagovala ministerstvo a kdy už propagovala čistě sebe? „Já nevím, jestli jí překročila, já si myslím, že se pohybovala v rámci té hranice,“ uvedl Vondráček.

„Propagovala ministerstvo a to, co dělá, nějakou srozumitelnou formou. Svět se mění (...) Jestliže ona prokáže – a už prokázala – že to byly věci pro ministerstvo, lidé, kteří pracovali na tiskovém odboru…,“ pokračoval Vondráček.

„To neprokázala,“ odmítala jeho slova Pekarová Adamová a došlo k hádce. „To teda prokázala,“ odvětil Vondráček. „Neprokázala,“ stála si za svým šéfka Sněmovny. „Jestliže tam byla její osobní propagace, tak to si řešila zvlášť,“ míní Vondráček. „Vidíme, že vám to evidentně v hnutí ANO přijde normální, takovéhle věci,“ kontrovala Pekarová.

Video  Alena Schillerová v Sapě  - Nikola Forejtová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

luppe ( 26. června 2022 13:23 )

luppe ( 26. června 2022 13:19 )

luppe ( 26. června 2022 13:19 )

luppe ( 26. června 2022 13:18 )

Kam se Schillerova hrabě na průser s rozkradackou stan a zametání stop ministrem vnitra. Viz. bezodkladné vykopnuti prezidenta PČR a její urychlená reorganizace. Tomu říkám fičák kámošů Krejčíře 😀

Stano1963 ( 31. ledna 2022 19:49 )

Schillerová jako právnička z exekucí, to je panečku odbornice na bankrot

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa