Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Farský se na otočku vrátí z USA, mandát složit na ambasádě nemůže. Ve Sněmovně skončí v únoru

Autor: ČTK - 
26. ledna 2022
09:08

Poslanec STAN Jan Farský se vzdá poslaneckého mandátu osobně na schůzi Sněmovny 15. února, oznámil dnes na twitteru. Učinit tak na velvyslanectví ve Spojených státech, kam odjel na půlroční studijní stáž, není podle společného stanoviska ministerstva spravedlnosti a úřadu vlády možné, uvedl.

Poslaneckého mandátu se vzdám osobně na příští řádné schůzi Sněmovny dne 15. února 2022. Učinit tak na ambasádě není dle společného stanoviska ministerstva spravedlnosti a úřadu vlády možné,“ napsal Farský.

Do Spojených států odletěl v polovině ledna. Předtím oznámil, že Fulbrightova komise podpořila jeho projekt a že získal prestižní stipendium. Vzdal se pozice šéfa klubu STAN, mandát si chtěl ponechat s tím, že ze zámoří případně dorazí na klíčová hlasování. Poslanecký plat chtěl posílat několika neziskovým organizacím.

Opoziční politici obvinili Farského z pohrdání voliči, ale i podle představitelů vládních stran bylo jeho rozhodnutí špatné. Po tlaku opozice, koaličních politiků a výzvě mateřského hnutí STAN se později rozhodl, že na poslanecký mandát rezignuje.

Zákon to ale umožňuje udělat buď osobně, nebo formou notářského zápisu. Na základě právních analýz se ukázalo, že odstoupit od poslaneckého mandátu notářským zápisem učiněným v cizině na velvyslanectví, které v rámci konzulárních služeb některé notářské úkony českým občanům poskytuje, nelze.

V dolní komoře má Farského nahradit ředitelka libereckého Divadla F. X. Šaldy Jarmila Levko (Starostové pro Liberecký kraj).

Video  Fiala a Rakušan o kauze odletu Farského do USA  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jajas ( 26. ledna 2022 17:32 )

e.lesanova ( 26. ledna 2022 16:26 )

Diplomatický pas už vrátil?? Aby nemusel, podvodník, dvakrá­t...Nes­kuteč­ná drzost sebestředného šmejda a arogance...bude zajímavé až se vrátí zpět do Liberce a reakce jeho voličů, ze kterých si udělal dobrý den...pár "výchovných" by věru neškodilo

jajas ( 26. ledna 2022 16:16 )

tomik007: Nevyrazí, v tom Oregánu jsou rádi, že se zase někdo dozvěděl, že tam mají nějakou univerzitu!

PraPor ( 26. ledna 2022 14:44 )

Dnes už farská nuda, jsou důležitější programy.

PraPor ( 26. ledna 2022 14:42 )

Cože to plácáš?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa