Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Lipavský varuje před cestami na východ Ukrajiny. Češi nabízí NATO i armádní chemiky

Aktualizováno -
25. ledna 2022
19:21
Autor: ČTK, Mii, for - 
25. ledna 2022
06:47

Krizový štáb ministerstva zahraničí se v úterý zabýval mimo jiné ochranou zaměstnanců velvyslanectví a českých občanů na Ukrajině. O stažení rodinných příslušníků pracovníků ambasády či přímo části jejích zaměstnanců už kvůli hrozící ruské invazi rozhodly například Spojené státy nebo Británie. Česko k tomu ale zatím nepřistoupí, řekl po jednání ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Zato Čechy varoval, ať na východ Ukrajiny nejezdí. Osobně do regionu ovšem vyrazí na diplomatickou cestu.

„Jsme připraveni učinit nezbytné kroky k ochraně našich zaměstnanců a občanů České republiky, kteří se na území Ukrajiny nacházejí. Za tímto účelem na úterý svoláváme krizový štáb. Už nyní se k situaci na Ukrajině schází pracovní skupina každý den,“ uvedla v pondělí na dotaz ČTK mluvčí ministerstva Lenka Do. V pondělí zatím stažení rodinných příslušníků pracovníků velvyslanectví nebo přímo zaměstnanců nebylo na stole. To dnes Lipavský zopakoval. 

„Na základě dnešního jednání nevydáváme pokyn k evakuaci personálu, neboť jsme nevyhodnotili, že by situace dosahovala tohoto stavu,“ uvedl na tiskové konferenci s dodatkem, že je připraven evakuační plán. 

Video  Lipavský: Na východ Ukrajiny nejezděte, není to bezpečné  - ČTK
Video se připravuje ...

„Cílem dnešního krizového štábu bylo v případě další eskalace situace, aby všichni znali do detailu své úkoly a dokázali jednat bez prodlení. Mohu vás ujistit, že se dlouhodobě a odpovědně připravujeme na tyto scénáře,“ dodal s tím, že v případě eskalace jsou EU a NATO připraveni rychle a silně odpovědět sankcemi.

Lipavský vyzval Čechy, aby na Ukrajinu necestovali, především na východní část u pohraničí. V případě nutných cest pak apeloval na to, aby se Češi registrovali do systému Drozd, přes který mohou případně kontaktovat ambasádu a díky kterému bude ČR vedět, kde se občané případně nacházejí.

Ministři zahraničí Česka, Slovenska a Rakouska při únorové návštěvě Ukrajiny navštíví i linii dotyku, uvedl poté Lipavský. Jednat budou s protějškem Dmytrem Kulebou.      

Spojené státy nařídily rodinám zaměstnanců amerického velvyslanectví, aby opustily zemi kvůli hrozící ruské invazi. Americké ministerstvo zahraničí rovněž povolilo odjezd postradatelných diplomatických pracovníků z Ukrajiny. Podle televize BBC začala zaměstnance svého zastupitelského úřadu v Kyjevě stahovat rovněž Británie, odjede jich asi polovina. Ukrajina označila rozhodnutí USA za předčasné a přehnané.

Rusko rozmístilo u svých hranic s Ukrajinou a nově též v Bělorusku desetitisíce vojáků. Kyjev i některé západní země tvrdí, že se Moskva připravuje na možnou invazi na Ukrajinu a že chystá provokace, které by měly podobnou operaci zdůvodnit. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, ale popírá, že by chystalo útok proti svému sousedovi.

Rakušan: Se Slovenskem musíme postupovat společně

Lipavský v pátek řekl, že ČR je připravena i na nejhorší scénář vývoje na Ukrajině. Česko je podle něj připraveno podpořit případné sankce proti Rusku. Zdůraznil potřebu zachování komunikace. V úterý se k ukrajinsko-ruským problémům vyjádřil také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle něj je nutné, aby Česko a Slovensko podnikalo v případě vyhrocení situace stejné kroky.

Ministr vnitra to řekl novinářům po dnešní schůzce se svým slovenským kolegou Romanem Mikulcem. Kyjev i západní země se obávají možné ruské invaze na Ukrajinu, u jejíchž hranic má Moskva desetitisíce vojáků.

„Situaci nebereme na lehkou váhu. Pokud by přišla eskalace, tak situaci musíme od první sekundy řešit společně. Veškerá opatření, která by případně uplatňovala Slovenská republika a Česká republika, musí být dohodnuta a musí být v tomto našem středoevropském prostoru společná,“ řekl Rakušan.

Za společnou prioritu označil český ministr vnitra ochranu vnější hranici schengenského prostoru. „Pokud by o to byl ze slovenské strany zájem, tak Česká republika je připravena,“ řekl Rakušan.

Podle Mikulce se Slovensko chystá na různé scénáře vývoje na slovensko-ukrajinské hranici, detaily ministr neuvedl. „Pokud by k něčemu došlo na Ukrajině, tak Slovenská republika jako hraniční země bude přímo dotčena. Chci poděkovat za to, co vyjádřil ministr České republiky, že pokud bychom potřebovali pomoc, tak jsou ochotni nám pomoci,“ řekl Mikulec.

Se slovenským a rakouským ministrem zahraničních věcí poputuje Lipavský na Ukrajinu. Podle Lipavského je cesta diplomatického rázu a ukázkou podpory. Společně poletí i k linii doteku, a to 7. a 8. února. 

O posílení východního křídla NATO se jedná, ministerstvo obrany ČR bylo vyzváno, aby našlo konkrétní možnosti. MZV aktivitu podporuje, řekl Lipavský.  

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes uvedl, že v souvislosti s hrozbou ruské agrese vůči Ukrajině se 1. února sejde Bezpečnostní rada státu. Věří v diplomatické řešení.

Armáda: Nabízíme i chemické specialisty

„O posílení přítomnosti na východním křídle budou jednat ministři obrany v polovině února. Zvažujeme konkrétní příspěvky, ale detaily nebudeme sdělovat,“ řekla dnes ČTK k možné české podpoře východních států aliance Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany. Dodala, že kromě pomoci východním spojencům Česká republika také nabídla chemické jednotky do pohotovostních sil velmi rychlé reakce NATO. „Tento prvek chyběl a ČR ukázala, že je připravena plnit své závazky i mimo plán domluvených rotací,“ dodala Zechmeisterová.

Chemické zabezpečení jednotek a ochranu proti zbraním hromadního ničení má v české armádě na starosti 31. pluk radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci. V rámci aliance je tato oblast jednou ze specializací české armády. Čeští chemici byli nasazeni v řadě zahraničních misí včetně operací v Perském zálivu nebo při ochraně olympijských her v Řecku.

Aliance kvůli potřebě rychlé reakce na vývoj bezpečnostních hrozeb před několika lety vytvořila síly velmi rychlé reakce (VJTF), které jsou schopné zasáhnout na pomoc spojenecké zemi během několika hodin či jednotek dnů. Tvoří je brigáda o síle asi 5000 vojáků, které podporují letecké, námořní a speciální síly. Aliance má dále k dispozici Síly rychlé reakce NATO (NATO Response Force - NRF), což jsou mnohonárodní jednotky, které může aliance v řádu několika dní až týdnů použít kdekoli na světě.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

poplachzpravyANO ( 26. ledna 2022 22:07 )

Musíš číst i slušná média, nejen aeronet.

_KuSuS ( 26. ledna 2022 18:34 )

Můžeš to nějak dokázat, ty megalháři?

rudy_hnis ( 26. ledna 2022 10:38 )

Putinův Lavrov již dříve prohlásil, že Rusko musí zaútočit jadernými zbraněmi na USA jako první, aby vyrovnalo jejich technologický náskok. Putin to před několika dny opakoval (potvrdil).
Ruská armáda je připravena k útoku na ukrajinských hranicích.

sarina ( 26. ledna 2022 10:05 )

Lipavský se už chystá do války a Rusko ji zatím nechystá!

kralovna-vsech-mori ( 25. ledna 2022 20:45 )

Proč nás navádíš k tomu abysme svázali Fialku?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa