Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vydejte ke stíhání Babiše i Svobodu, doporučil výbor Sněmovně. Šéf ANO na jednání nepřišel

Aktualizováno -
18. ledna 2022
13:24
Autor: ČTK - 
18. ledna 2022
10:28

Sněmovní mandátový a imunitní výbor dnes při projednávání kauzy expremiéra Andreje Babiše (ANO) doporučil Sněmovně vydat jej k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo. Vyslechl při té příležitosti státního zástupce Jaroslava Šarocha, samotný Babiš nedorazil. Před Sněmovnou se sešel hlouček demonstrantů, který rovněž žádal Babišovo vydání. Šéf ANO kauzu nadále považuje za vykonstruovanou. Výbor doporučil rovněž vydání exprimátora Prahy a poslance Bohuslava Svobody (ODS) v kauze opencard.

Sněmovna pravděpodobně opět vydá bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo. Plénu to dnes doporučil mandátový a imunitní výbor, jenž ke kauze také vyslechl státního zástupce Jaroslava Šarocha. O výsledku jednání informovala zpravodaje ČTK a iDnes.cz předsedkyně výboru Helena Válková (ANO).

Na Malostranském náměstí u Sněmovny se po 09:00 sešly dvě desítky lidí včetně pořadatelů demonstrace z hnutí Chcípl PES na podporu Babišova vydání. Na náměstí stálo několik policejních vozů, vjezdy do Sněmovní ulice policisté přehradili kovovými zábranami. „Vydejte Babiše,“ skandoval hlouček.

Demonstrace za vydání expremiéra Babiše v kauze Čapí hnízdo před Sněmovnou: Pořádal ji spolek Chcípl PES (18.1.2022) Demonstrace za vydání expremiéra Babiše v kauze Čapí hnízdo před Sněmovnou: Pořádal ji spolek Chcípl PES (18.1.2022) | ČTK/Kateřina Šulová

Pozvánku na jednání vedle Šarocha obdržel rovněž Babiš, ale nedorazil. Šaroch strávil na jednání výborů zhruba půlhodinu. Babiš zopakoval, že kauzu Čapí hnízdo má za vykonstruovanou. Zúčastnit se výboru nepovažoval za přínosné, své argumenty už dříve přednesl, sdělil ČTK.

„Pan Andrej Babiš zaslal své písemné vyjádření, kde říká stejné argumenty, jaké už uplatňoval v minulosti, když byl vydáván a když se osobně účastnil,“ dodala předsedkyně výboru Válková.

Případ Čapí hnízdo pokračuje třetí volební období. Sněmovna Babiše ke stíhání v minulosti vydala už dvakrát. Kromě předsedy hnutí ANO je v kauze kolem padesátimilionové dotace na výstavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo obviněna i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Stíhání se týká podezření z poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu.

Na začátku minulého volebního období totiž poslanci někdejšího primátora k trestnímu stíhání nevydali. V předminulém období ho Sněmovna vydala, v roce 2016 ho soud nepravomocně odsoudil k podmíněnému trestu 2,5 roku. V kauze čelilo několik někdejších představitelů Prahy stíhání pro podezření z porušení povinnosti při správě cizího majetku a z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Doporučili vydat i poslance ODS Svobodu

Po kauze Čapí hnízdo se dostali poslanci výboru k posouzení žádosti o vydání poslance Bohuslava Svobody (ODS) v kauze opencard. Svoboda byl na jednání rovněž přizván.

Mandátový a imunitní výbor dnes doporučil plénu vydat bývalého pražského primátora. Další obžalovaní včetně Svobodova nástupce v primátorské funkci Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) byli už v minulosti v kauze osvobozeni.

Nynějšího předsedy sněmovního zdravotnického výboru Svobody se tehdejší odvolací proces netýkal. Na začátku minulého volebního období totiž poslanci někdejšího primátora k trestnímu stíhání nevydali. V předminulém období ho Sněmovna vydala, v roce 2016 ho soud nepravomocně odsoudil k podmíněnému trestu 2,5 roku.

Svoboda, jenž před výborem vystoupil, ČTK řekl, že o vydání k stíhání požádal. Pohled na případ, jak uvedl, nezměnil. „Obžaloba byla nesmyslná, a pokud věříme, že máme spravedlivé soudnictví, tak závěr nemohl být jiný než ten, že byli všichni, kteří mají zatím ukončené řízení, osvobozeni,“ uvedl. Doufá, že soud kauzu „smete pod stůl“ i v jeho případě. „Pravda je, že se říká, že za to bylo pět milionů za mě, a já si říkám, že to je málo za primátora,“ poznamenal Svoboda.

Video  Babiš o Čapím hnízdě: Z útoků na mé děti je mi na zvracení  - Lukáš Červený, Jaroslav Šimáček / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

PraPor ( 19. ledna 2022 01:10 )

Vše ukvičenče popořadě. Čapák Bureš, zakladatel slepence ANO /pořád měl málo stbák nahrabáno/, je na řadě první.

qtek ( 18. ledna 2022 23:39 )

Jako Rath. Odsouzený Babiš opakovaně uvedl ve veřejném zasedání, že přijal hodnocení důkazů ze strany soudu, že se z jednání ponaučil, že se chce vyvarovat v budoucnu stejných chyb, nechce mít s dotačními podvody již nic společného a požádal o zkrácení trestu.

nespokojeny ( 18. ledna 2022 22:21 )

harbos, nedá se nic dělat, hospitalizace je nutná. Dlouhodobě porušuješ pravidla diskuse.

oltec ( 18. ledna 2022 17:55 )

kal123

ingmarie ( 18. ledna 2022 17:02 )

A teď tu o Sněhurce , to je taky fajn pohádka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa