Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kvůli původu kyperských darů tlačí na STAN i Piráti. Odveta za „vyfouknuté“ mandáty?

Aktualizováno -
13. ledna 2022
21:35
Autor: ČTK, tsv - 
13. ledna 2022
08:30

V kauze kolem kyperských darů nejasného původu pro hnutí STAN přituhuje. Zatímco čtvrteční mimořádná schůze Sněmovny, jež byla svolána na popud hnutí ANO a SPD, skončila neschválením programu, dusno začíná být na koaliční lince Pirátů a Starostů. Za jasné vysvětlení povolebního daru, případně jeho navrácení, se totiž přimluvil i šéf Pirátů Ivan Bartoš. Vrací snad svému parťákovi Vítu Rakušanovi pachuť z volebního výsledku, kdy si STAN a Piráti rozdělili křesla ve Sněmovně poměrem 33:7 na základě kroužkování kandidátů STAN? Vyjasnit celou věc chce i prmiér Petr Fial (ODS).

Poslanci ve čtvrtek po celonočním jednání o důvěře vládě mimořádně sešli kvůli peněžitým darům, které obdrželo vládní hnutí STAN. Schůzi vyvolali poslanci opozičních SPD a ANO. Podle STAN je jejich iniciativa zbytečná. Nicméně SPD a ANO sesbírají podle Tomia Okamury 40 poslaneckých podpisů, aby Sněmovna musela projednat vznik vyšetřovací komise k financování vládního hnutí Víta Rakušana (STAN).

Opoziční poslanci chtěli podle návrhu programu vysvětlit původ peněz pro STAN ze zahraničí. Hnutí ale opakovaně uvedlo, že žádné peníze z ciziny nepřijalo. Dary jsou pouze od společností se sídlem v Česku nebo od českých občanů, tvrdí.

Šéf SPD Tomio Okamura poukazoval na informace, které zveřejnil server Seznam Zprávy.cz. Podle nich totiž hnutí STAN sponzorují firmy trestně stíhaného muže. Okamura prohlásil, že předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan musí toto „neprůhledné financování“ vysvětlit.

Okamura: Fiala by měl Rakušana vyzvat k rezignaci

Premiér Petr Fiala (ODS) by měl podle Okamury vyzvat Rakušana, aby z funkce odstoupil. „Vy si nemůžete na sílu prohlasovat důvěru vládě, když tady probíhají takové skandální informace,“ prohlásil Okamura, čímž fakticky odsunul hlasování o důvěře vládě až na čtvrteční večer.

Mimořádná schůze nakonec po dvou hodinách skončila. Sněmovní většina koaličních ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů předem oznámila, že nepodpoří schválení návrhu programu. Mohli se tak vyjádřit jen řečníci s přednostními právem.

Rakušan se brání: Dort pejska a kočičky

„To je tak gigantický a absurdní střet zájmů,“ řekl v úvodu dnešní schůze Tomio Okamura. Rakušana osočil také z „vyštvání“ policejního prezidenta Jana Švejdara. Jeho dobrovolný odchod z funkce po schůzce se šéfem Starostů považuje za důkaz, že ministr vnitra „hodlá svou funkci zneužívat“.

Šéf STAN Rakušan ve svém výstupu nazval předcházející projevy Radima Fialy (SPD) a Aleny Schillerové (ANO) za dort pejska a kočičky. Financování strany bylo podle něj v souladu se zákonem. „Všechny dary, které jsme přijali, jsou uveřejněny na našem transparentním účtu. A všechny jsme přijali v souladu se zákonem.“

Odmítá, že by strana přijala jakýkoli dar od zahraničních firem, všechny mají podle něj české IČO, zaměstnávají Čechy a sídlí v České republice. Peníze spojené s trestnou činností by si Starostové nenechali, do policejního řízení ministr vnitra nevidí, upozornil. Zmínil i trestní stíhání expremiéra Andreje Babiše a dotace pro Agrofert.

Okamuru vyzval, aby financování STAN nechal prošetřit policií. „My budeme jedině rádi,“ řekl ministr vnitra. To, že strana přijala peněžité dary v souladu se zákonem, jí podle ministra školství Petra Gazdíka potvrdili externí právníci.

Šéf vnitra: O stíhání sponzora se nemůžu legálně dozvědět

Ministr vnitra nemá možnost se o trestním stíhání kohokoliv legálně dozvědět, upozornilo tiskové oddělení STAN. „Samotná informace o trestním stíhání navíc nevypovídá nic o vině či nevině takového člověka. Trestní stíhání je proces, v němž se teprve zjišťuje, zda se dotyčný něčeho nedopustil. Existuje celá řada případů, kdy bylo stíhání zastaveno a dotyčný zproštěn,“ řekl poslanec za hnutí STAN JUDr. Vladimír Balaš.

Kritický byl vůči Rakušanovu hnutí i expremiér Andrej Babiš (ANO), oplátkou sám musel odrážet útok pirátského poslance Jakuba Michálka. Babiš ho označil za psychopata, který je jím posedlý. Navržený pořad schůze schválen nebyl.

Michálek ve svém projevu upozornil na nezákonné financování holdingu Agrofert a osočil opozici z toho, že „hledí na třísku svého blízkého a ignoruje trám ve vlastním oku“. Expremiér Babiš (ANO) za to poslance nazval psychopatem.

Na základě výsledku závěrečného hlasování pořad schůze schválen nebyl. Pro hlasovalo 84 poslanců, proti 88.

Koaličním partnerům dnes Rakušan zopakoval, že Starostové nic špatného neudělali. „Neudělali jsme nic, čím bychom porušili zákon. Ano, jestli se někomu zdá, že by zákon měl být přísnější, tak to měl v minulosti prosadit, ale my jsme nic neporušili a máme na to nezávislý právní posudek,“ řekl dnes ČTK místopředseda STAN Petr Gazdík.

Fiala řekl, že s prvním vicepremiérem Rakušanem záležitost probíral. „Shodli jsme se, že je třeba, všechny ty věci vyjasnit. A hnutí STAN to nepochybně dělá,“ dodal. Bartoš dnes na twitteru uvedl, že STAN musí své financování vysvětlit. „V případě, že jsou nějaké peníze darovány v rozporu se zákonem či z problematických zdrojů, je namístě takové peníze vrátit. A to platí pro všechny politické strany,“ napsal. Po jednání Sněmovny doplnil, že je důležité, aby financování stran bylo v pořádku. „Předsednictvo STAN ty informace ověří, pak o tom budeme informováni,“ uvedl. Problematické dary by podle něj hnutí STAN vrátilo.

Na sponzorské dary přicházející v posledních měsících na transparentní účet STAN upozornila před časem Mladá fronta DNES. Podle listu šlo o částky 100 000 až 200 000 korun. Posílaly je podle deníku firmy, které ovládají stejní lidé, respektive společnosti, které ovládají firmy z Kypru nebo v minulosti kyperské firmy založily.

Video  Fialova žádost o důvěru: Stát má šetřit na sobě, ne na občanech. A zaklekávání skončí.  - ČTK
Video se připravuje ...

hejhej ( 14. ledna 2022 22:17 )

Postrádám demonstrance chvilkařů. Kde se nám schovává organizátor Minář ?

Staroduchodce ( 14. ledna 2022 15:11 )

Došel jsem k závěru, že STAN je tunel na veřejné finance založený "malými" oligarchy, mafie podnikatelských zlodějů, prostřednictvím mocichtivých a zištních starostů, následně ve STAN, kteří jsou ochotni lhát a škemrat za účelem záskání dotací, na kterých se pase mafie podnikatelských zlodějů. Tito starostové jsou známi megalomanskými projekty za miliony korun dotací, které hlavně oslovují v obcích spolky / skupiny (sportovní kluby, kulturní seskupení,.. dost bohulibá činnost, ale nesmí být na úkor jiných občanů pro zajištění jejich potřeb), a tímto mají dost dobrou voličskou základnu. Stačí se jen zajímat o dotace na akce starostů STAN. Michalíka (zakladatel lumpů?) chtěli za odměnu do vlády, ale už si zvykli na podvody, že jeho finanční toky jim nepřipadali divné.

arbitr ( 14. ledna 2022 11:44 )

Rodiná pračka na peníze na Kypru, sponzorské peníze rozdrobené na dvacet firem a pirátské "Pusťte nás na ně"?
Většina ve sněmovně bude bránit všemi silami vyšetření ! Piráti vstupem do vlády a svými 4mi poslanci koalice koalic ukázali, že jsou za korýtka ochotni respektovat většinu - která je v rozporu s jejich cílí (slibovanými).
Bez úplatků a špinavých peněz sponzorů se koaliční partaje neobejdou, nemají pozici Babiše, který mohl žít z podnikání, živeného dotacemi - tož musí brát špinavé peníze.
Smutný výsledek.

sarina ( 14. ledna 2022 08:49 )

I kdyby šlo jen o 1 mega, celé 4 roky kritizovali Babišovu vládu a slepili se proto aby byla ZMĚNA, jaká to je tedy změna když dělají to stejné a HNED OD ZAČÁTKU, jak jim potom mají ti zmanipulovaní VĚŘIT že ta změna bude? Ti co si tu změnu zvolili ještě půjdou sami do ulic a proti slepeným demonstrovat, ani oni si takto změnu nepředstavovali!

Stano1963 ( 13. ledna 2022 21:36 )

oprava za opravu STAN

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa