Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Vláda má důvěru Sněmovny. Fiala se omluvil za sprosťárnu, pak děkoval

Autor: Jakub Veinlich, Nikola Forejtová, ČTK, kal, jt, trm - 
13. ledna 2022
21:25

Vláda Petra Fialy (ODS) Petra Fialy podle očekávání pohodlně získala důvěru Sněmovny. Pro hlasovalo 106 poslanců, proti byli zástupci ANO a SPD. Debata trvala 23 hodin a jde o český rekord. Projevy byly vydatné a dlouhé, expremiér Andrej Babiš (ANO) ve druhém projevu obvinil členy vlády z demagogie. Mikrofony zachytily, jak si Fiala postěžoval, že „už ho to taky s*re“.  Vyjádřil se tak na adresu ministrů, kvůli jejichž absenci se musely vyhlašovat pauzy. Později se za silná slova omluvil. Dvoudenní maraton ve Sněmovně sledovali reportéři Blesk Zpráv podrobně.

  • Kompletní kabinet pěti stran – ODS, KDU-ČSL a TOP 09 (koalice SPOLU) a Pirátů s hnutím Starostové a nezávislí oficiálně žádal Poslaneckou sněmovnu po 95 dnech od voleb o vyslovení důvěry. Žádné překvapení se nestalo. Ze 193 přítomných poslanců hlasovalo pro 106 
  • Premiér Fiala popsal před poslanci podle něho nejdůležitější úkoly z programu, které si kabinet pro další čtyři roky stanovil. Důchodovou reformu chce kabinet předložit do konce příštího roku.
  • K dalším tématům Fialova vystoupení patřila digitalizace státu, zemědělství, podnikání, kdy stát ukončí podle něho „účelové zaklekávání“ podnikatelů, ochrana vody a podpora rodiny.
  • Vláda cítí, že jí teče do bot, a proto si vytváří alibi, proč své voliče podrazí stejně jako v minulosti, řekl Babiš a dodal: „My skutečně nemůžeme podpořit vládu, která záměrně klame občany.“ ANO ani SPD vládu nepodpořilo. Proti bylo 87 poslanců obou hnutí.

Video  Fialova žádost o důvěru: Stát má šetřit na sobě, ne na občanech. A zaklekávání skončí  - ČTK
Video se připravuje ...

Fialova vláda: Hlasování o důvěře
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš ANO ANO Ivan Bartoš Ivan Bartoš KDU-ČSL KDU-ČSL Koalice PirSTAN Koalice PirSTAN Koalice SPOLU Koalice SPOLU *** Marian Jurečka *** Marian Jurečka Markéta Pekarová Adamová Markéta Pekarová Adamová ODS ODS Petr Fiala Petr Fiala *** Piráti *** Piráti SPD SPD STAN STAN Tomio Okamura Tomio Okamura TOP 09 TOP 09 *** Vít Rakušan *** Vít Rakušan
Zobrazit nové zprávy
21:01
13. 1. 2022

Občanům poděkoval na tiskové konferenci také první vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan z hnutí STAN. Právě kvůli informacím o údajně pochybném financování hnutí STAN se hlasování odložilo až na dnešní večer. 

SPD chtělo totiž hlasovat až po té, co hnutí osvětlí původ finančních darů. 

„Zaslouží se poděkovat voličům, kteří umožnili vznik vlády změny České republiky. Zadruhé pak poslancům, kteří nám vyslovili důvěru, ale i těm, kteří přicházeli k řečnickému pultíku s kritickými připomínkami, ale věcnými,“ řekl na tiskové konferenci Rakušan.

11:04
13. 1. 2022

SPD a ANO podle očekávání neprosadily schválení programu schůze, na níž chtěly vyzvat k odvolání vicepremiéra Víta Rakušana a vytvořit komisi k financování STAN.

0:57
13. 1. 2022

„Kdo uvěřil tomu, že ANO a SPD budou konstruktivní opozicí, tak jen hlásím, že jsme se k vyslovení důvěry ještě ani nepřiblížili. Mluvit má dalších minimálně 18 lidí. Kolik tipujete, že se ještě přihlásí? A v kolik hodin skončíme?“ reagovala na twitteru ministryně pro vědu výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09). 

Sama Langšádlová dnes ve Sněmovně nevystoupila. 

21:25
12. 1. 2022

K pultu po dlouhé době se svým projevem přišel zástupce vlády. Vystoupil první vicepremiér Vít Rakušan (STAN).

Mluvil například o tom, že vláda chystá zavést korespondenční volby. „Jedná se o volby ze zahraničí, případně o korespondenční hlasování v České republice,“ uvedl Rakušan na pravou míru informace. Z ministerstva vnitra chce prý Rakušan udělat ministerstvo bezpečí. Slíbil také novelu služebního zákona.

8:45
12. 1. 2022

V úterý se vláda, jmenovaná prezidentem 17. prosince, poprvé představila Poslanecké sněmovně. Za premiéra Petra Fialu, který byl tou dobou na své první zahraniční cestě na Slovensku, se ujal role představujícího první vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Těšíme se na věcnou diskusi s věcnou opozicí,“ řekl Rakušan v pondělí při představování nového kabinetu. 

levicove-smegma ( 14. ledna 2022 20:54 )

Třeba se chtěl zalíbit soudruhu Zemanovi, i když na jeho "kchundu" nemá.

sarina ( 14. ledna 2022 18:24 )

Fiala omlouvat se můžeš jak chceš, SPROSŤÁKEM ZŮSTANEŠ!!!

nespokojeny ( 14. ledna 2022 13:11 )

PetPet, toto je příspěvek do diskuse bez názoru, myšlenky, spíše primitivismus.

elIaella ( 14. ledna 2022 11:10 )

Kdyby se nepodílel v STB, a nebyl trestně stíhaný, bylo by vše jinak. Těší mě že necloní.

elIaella ( 14. ledna 2022 11:08 )

...rozumné! 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa