Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Lidé dostanou nulu.“ Středulovi vadí zmrazení platů státních zaměstnanců, zmínil neetičnost

Autor: ČTK, sova - 
30. prosince 2021
05:00

Platy pracovníků v sociálních službách v příštím roce stoupnou o 700 korun. Zdravotníkům se vláda rozhodla platy zvýšit o šest procent a pedagogickým pracovníkům o dvě procenta. Zároveň vláda rozhodla zmrazit platy státních úředníků na ministerstvech a dalších úřadech a všem ústavním činitelům. Podle vyjádření šéfa odborářů Josefa Středuly pro Blesk Zprávy rozhodnutí kabinetu není férové a naznačuje, jako by snad dle mínění vlády část zaměstnanců byla zodpovědná za neuspokojivý stav státního rozpočtu.

Vláda se dohodla na zvýšení platů ve státní sféře, a to na takovém zvýšení, které zohledňuje stav rozpočtu a co nás čeká v příštích měsících,“ uvedl na středeční tiskové konferenci po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). Dodal, že v případě pedagogů vláda přistoupila ke zvýšení mimo jiné také proto, aby platy učitelů neklesly pod 130 procent průměrné mzdy. V případě zmrazení platů ústavních činitelů už podle Fialy ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje příslušnou novelu zákona.

Minulá vláda počátkem listopadu rozhodla, že pracovníci státu a veřejných služeb dostanou plošně od ledna přidáno 1400 korun. Platy pedagogů měly stoupnout o tři procenta. Takové navýšení si ale nemůže podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) dovolit státní rozpočet, který je podle něj v katastrofálním stavu. „Situace je pro vládu mimořádně složitá. Přesto jsme našli zdroje, abychom ocenili ty, co jsou v první linii boje s covidem, a pedagogy. Vzdělávání totiž bude prioritou vlády,“ řekl.

„Lidé přijdou o peníze,“ míní Středula

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly ale o žádné přidání nejde. „Jednoduše řečeno lidé přijdou o peníze. Až na nějaké výjimky bude mít většina zaměstnanců státu nižší příjem, přesněji řečeno kupní síla jejich příjmu bude nižší než na počátku roku 2021. To považuji za něco, co je neuvěřitelné,“ řekl Středula Blesk Zprávám.

Stanjura zároveň v této souvislosti upozornil na to, že se v posledních letech rozevíraly nůžky mezi platy ve veřejné a soukromé sféře. V letech 2013 a 2014 byly podle něj platy ve veřejné sektoru o dvě až tři procenta vyšší než v soukromé sféře a nyní je to už o 15 procent. „Je to nezdravé, daňoví poplatníci tomu už příliš nerozumí. A náš krok je proto, aby se platy začaly zase přibližovat. A zvýšení platů můžeme chápat jako protiinflační krok,“ uvedl. Inflace v listopadu stoupla na šest procent a na počátku roku podle ekonomů může přesáhnout i osm procent.

Stanjura o stavu financí za rok 2021 promluví ve čtvrtek

„Druhá věc je, že ti stejní lidé a jejich představitelé, kteří v Senátu hlasovali proti zmrazení svých platů, tedy ústavních činitelů, v tuto chvíli říkají ‚My si ty platy zmrazíme.‘ Jsem zvědav, jak to dopadne, protože v této chvíli se tomu nedá vůbec věřit. Bude mě také zajímat, jak to dopadne s dalšími zaměstnanci státu, jako jsou soudci, protože nejednou už kolem toho proběhlo další rozhodování soudů,“ konstatoval šéf odborářů.

Vedle toho vláda ve středu rozhodla také o zvýšení platů ozbrojených složek, tedy například vojáků nebo policistů, o 700 korun. Ani to ale neušlo Středulově kritice.

Video  Fialova vláda úřadovala: Seškrtané zvýšení platů a návrat testů do firem  - ČTK
Video se připravuje ...

„Hlavně považuji za naprosto neetické, že těm, kteří mají nejméně, tak těm nebude přidáno vůbec nic. Dostanou nulu. Takže jestliže se vojákům přidají nějaké peníze, tak ti, kteří jim ty stroje opravují nebo je zajišťují v chodu, to znamená civilní zaměstnanci armády, tak ti nedostanou vůbec nic. Jako by snad oni byli podle mínění vlády zodpovědní za to, co se děje ve státním rozpočtu,“ dodal předseda ČMKOS.

Ohledně rozpočtu Stanjura uvedl, že s výsledkem za celý letošní rok seznámí vládu příští týden ve středu a o den později bude o výsledcích hospodaření informovat veřejnost na tiskové konferenci. Ke konci listopadu skončil státní rozpočet ve schodku 401,5 miliardy korun.

LuCo ( 2. ledna 2022 19:53 )

Ale Zbyňda Z Opavy si do korýtka žrádlo přisypat nezapoměl. Barvení čupřiny také něco stojí...

ceskarebelka ( 31. prosince 2021 03:24 )

Konečně stopka zvyšování mezd státním zaměstnancům. V podnikatelské sféře nerostly mzdy tak rychle jak státním zaměstnancům. To Středula neviděl? Navíc nejsou zakázky je omezení páni odboráři. Pokud nechcete aby zdražovalo tak ten státní aparát nesmí být tak nenasytný.

bullshit ( 30. prosince 2021 20:19 )

Ten pan Středula to je pěkně vykutálený klouček. Vyladěný "odborář" jak se patří... Pěkný flíček, ještě že si ho neplatím

gabreta ( 30. prosince 2021 17:34 )

Teď na sebe narazí bývalí spojenci proti Babišovi, kterého tlačili platit, platit a zase platit všem a všechno, že někteří netratili vůbec nic! Teď Odbory s nagelovanou hlavou budou stejně tlačit KK, neboli Koalici Komediantů k tomu samému! Teď si Fiala užije výsluní vrcholného politika! Odbory začaly vyřvávat, soudy shazovat nařízení vlády, což Fiala kdysi podporoval a tvrdil, že vláda Baiše je nekompetentní a on že má řešení! Už ho vidíme!!

Zdenek ( 30. prosince 2021 16:49 )

aaaa tak soudruzi vytahuji soudruha-ODBORARE do OCERNOVNI-POUCOVANI-PESKOVANI nove "PRVICOVE VLADY" v Cesku a hned par dnu po zacatku vladnuti - VYPOUSTEJI KRAKENA ...

no hlavne , ze soudruh nerve, ze od roku 2004 prave sami soudruzi ZAPRODALI Cechy jako pracovni silu , kdy Zapaddni Evrope Cechy naservirovali jako lacinou pracovni silu - otroky ..... Předpokládaná hrubá mzda do roku 2050
Rok- Odhad měsíční mzdy,,
2015- 29 440,,
2025- 43 570,,
2035- 64 480,,
2050- 116 139.
Zdroj: "Druhá Bězděkova komise 2004" // vlady Zema­na,Spi­dli,Gr­osse,­Parou­bka //

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa