Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Exministrovi Vojtěchovi v odjezdu do Finska nic nebrání. Nastoupil již do přípravy

Aktualizováno -
30. prosince 2021
16:20
Autor: ČTK, vei - 
29. prosince 2021
16:24

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) nakonec nechce rušit nominace velvyslanců, které schválila bývalá vláda Andreje Babiše (ANO). Sdělil to Deníku N. Dříve měl přitom výhrady mj. k nominaci někdejšího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) do Finska. Vojtěch však dle zjištění Blesk Zpráv nastoupil již do diplomatické přípravy.

"Pan Vojtěch nastoupil na Ministerstvo zahraničních věcí k předvýjezdové přípravě. MZV samo v tuto chvíli nebude iniciovat změny v již schválených nominacích. Jedná se o sdílenou kompetenci vlády a prezidenta. Je potřeba postupovat ve shodě," uvedla mluvčí resortu Anna Kovářová pro Blesk Zprávy.

Změny ve jménech nebude chtít ani premiér Petr Fiala (ODS). „Takové kroky v tuto chvíli neplánujeme,“ uvedl mluvčí vlády Václav Smolka.

Lipavský dříve kritizoval především nominaci Vojtěcha. „Rozumím tomu, když velmi seniorní politik odchází dále pracovat ve prospěch státu do diplomatické pozice. Nedomnívám se, že někteří nominanti z politických kruhů toto kritérium nyní splňují. Abych byl zcela konkrétní, nedomnívám se, že by Adam Vojtěch měl být velvyslancem ve Finsku,“ řekl v listopadu Deníku N.

K vyslání Pirunčíka měl výhrady kvůli tomu, že všechna vyjádření prezidenta Miloše Zemana vůči Ruskem okupovanému Krymu jsou na Ukrajině vnímána velmi negativně. „Česko má výborné vztahy s Ukrajinou, ovšem s výjimkou prezidenta. V situaci, kdy by Česko vyslalo diplomata, který dlouhé roky pracoval pro prezidenta Miloše Zemana, bude mít velmi náročnou misi,“ sdělil již dříve Lipavský.

Naopak prezident původně odmítal jmenovat Lipavského ministrem. Jako důvody svého postoje uvedl například nedostatečnou kvalifikaci nebo odtažité vztahy k Izraeli a visegrádské čtyřce. Po schůzce s Fialou ale nakonec svůj názor změnil a vládu týden před Vánocemi jmenoval včetně Lipavského.

Podle Zemana mu Fiala osobně garantoval, že Lipavský bude jednat v souladu s programovým prohlášením. „Přiznávám se, že kdyby tato garance nebyla, tak bych i nadále odmítal jmenovat pana Lipavského,“ řekl dříve Zeman.

Video  Zeman jmenoval vládu Petra Fialy (ODS) na zámku v Lánech  - ČTK
Video se připravuje ...

blamal ( 31. prosince 2021 01:51 )

Neschopny ministr, Buresuv podrztaska a udavac, to je zly sen. Dalsi koryto pro hochstaplera, to je nejen vysmech vsem slusnym lidem, ale tez profi diplomatum, kteri kvuli tomuhle zjevu musej dal cekat na vyjezd, na ktery se poctive leta pripravuji. Zmetek jeden, vsak karma je zdarma, dojde i na tohohle prizivnika. Hnus.

Uživatel_5560792 ( 31. prosince 2021 00:17 )

Třeba tam získá qualifikaci na pasení sobů... Stejně na víc nemá...

Jana JJ ( 30. prosince 2021 22:34 )

Teď ať táhne z ČR, na soud si ho policie vyžádá zpátky.

hafblaf ( 30. prosince 2021 19:25 )

Opět trafika?

naidka ( 30. prosince 2021 18:22 )

A ty do covidária.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa