Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Český velvyslanec podpořil olympiádu v Pekingu. Odvolává se na Zemana, „přítele Číny“

Autor: ČTK, vei, mav - 
27. prosince 2021
18:25

Český velvyslanec v Pekingu Vladimír Tomšík v rozhovoru s čínským deníkem Beijing Daily řekl, že na žádost českého prezidenta Miloše Zemana vyjadřuje podporu blížícím se Zimním olympijským hrám v Pekingu. Řada západních zemí se kvůli stavu lidských práv v Číně naopak rozhodla pro diplomatický bojkot her. V tiskové zprávě na to v pondělí upozornil projekt Sinopsis, který spolupracuje s Katedrou sinologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a věnuje se situaci v Číně.

„Prezident mi řekl, že pokud se nebude moci zúčastnit Zimních olympijských her, tak mě prosí, abych z pozice velvyslance vynaložil všechny své síly na podporu Zimních olympijských her,“ sdělil podle projektu Sinopsis Tomšík v rozhovoru, jenž se objevil v čínštině na webu Beijing Daily. Se Zemanem Tomšík údajně osobně probíral nadcházející olympijské hry, když byl v létě na dovolené doma v Česku.

Čínskému listu Global Times, který o podpoře českého velvyslance informoval na twitteru, Tomšík řekl, že Zeman je „bezpochyby přítel Číny“. Web Guancha pak podle projektu Sinopsis uvedl, že Zeman je starý přítel čínského lidu.

Sportovci budou v Pekingu soutěžit od 4. do 20. února. K diplomatickému bojkotu her v Pekingu se rozhodly přikročit USA, Británie, Kanada, Austrálie nebo Japonsko, které tam nehodlají vyslat vládní představitele, ale chtějí podpořit své sportovce. Čína to označila za „politickou pózu“.

Fialova vláda k olympiádě zatím jako celek mlčí

Česká vláda se oficiálně ke hrám v Pekingu nevyjádřila. Petr Fiala (ODS), ještě coby designovaný premiér, na začátku prosince sdělil, že bojkot ze strany Spojených států je v pořádku, ale že nechce předbíhat ohledně toho, jaký bude postoj české vlády. „Předpokládám, že to bude rozhodnutí celé vlády. Osobně se domnívám, že diplomatický bojkot ze strany USA je v pořádku,“ řekl Fiala tehdy.

Nynější ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) ještě jako kandidát na ministerský post dříve tento měsíc řekl, že vládní představitelé by se podle něj her v Pekingu neměli zúčastnit, ale že také nechce hovořit za celý kabinet. „Dříve jsem se k otázce vyjadřoval jako opoziční politik. Můj osobní názor byl takový, že nelze nikomu nic nařizovat, ale moje doporučení by bylo se takové akce nezúčastnit,“ uvedl Lipavský, když šel ze schůzky u prezidenta Miloše Zemana coby kandidát na ministra.

Bojkot her ze strany politiků naopak otevřeně schvaluje předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Pro sportovce jsou Olympijské hry vrcholem a nemohou za to, jaká země je pořádá. Diplomatický bojkot her však považuji za správný. V Číně jsou masivně porušována lidská práva a agresivně se chová k Hongkongu i Tchaj-wanu. Tomu bych nemohla přihlížet,“ napsala začátkem prosince na twitteru. Sama by prý pozvání na zahájení her odmítla.

„Miluji sport a moc fandím českým olympionikům, ale do Číny bych nejela. Je to země, která vyhrožuje, mizí tam tenistky a Ujgury posílá do koncentračních táborů. Tomu nelze přihlížet a tleskat,“ reagovala šéfka Sněmovny už v listopadu.

Video  Jak to vypadá v olympijském Pekingu: Sníh jen na tratích  - profimedia
Video se připravuje ...

ingmarie ( 27. prosince 2021 22:58 )

Pana velvyslance odvolat a vyhodit. Zastupuje tam Českou republiku a novou vládu , která ho platí z našich daní , nikoliv Zemana osobně

marionek ( 27. prosince 2021 19:44 )

Jeste ze tam nechce jet, jinak by s Ujgurama mozne sdilela spolecnou ubytovnu. Spolecne sprchy i WC.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa