Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman ve vánočním poselství vyzval k odvaze. Od Čechů chce povinné očkování, pro vládu 100 dnů hájení

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
26. prosince 2021
13:57
Autor: ČTK, vei - 
26. prosince 2021
10:13

Prezident Miloš Zeman ve svém vánočním poselství řekl, že končící rok nebyl dobrý. Sám kritizoval odchod NATO z Afghánistánu, takzvaný Green Deal nebo odpůrce očkování proti covidu-19. Názor na něj prezident podle svých slov postupně měnil s tím, jak přicházely různé vlny pandemie. Zeman také ocenil klidný průběh předvolební kampaně a kritizoval ty, kteří nepřišli k volbám, ale nadávají na politiku. Nová vláda by podle Zemana měla dostat 100 dnů hájení. Své poselství pronesl prezident ze zámku v Lánech bez roušky.

Ve svém devátém vánočním poselství prezident řekl, že to nebyl dobrý rok. Na úvod zmínil zhoršenou bezpečnostní situaci, zejména v Afghánistánu po odchodu jednotek NATO. „Tento afghánský Mnichov zřejmě povede k zesílení migračních toků z Afghánistánu, ale především ke zvýšenému riziku nových teroristických útoků, a to i v Evropě, podobných útokům na newyorská dvojčata, které organizoval právě Tálibán,“ míní Zeman ve svém vánočním poselství.

Druhým nebezpečím, které se podle českého prezidenta objevilo v Evropě, je takzvaný Zelený úděl. „Z původně seriózní vědy zvané ekologie se stalo náboženství. A jako každé náboženství má i toto své proroky, například v podobě postpubertální dívčiny,“ kritizoval Zeman takzvaný Green Deal. „Zelený úděl pro Evropu nám přikazuje v roce 2030 přestat topit zemním plynem, v roce 2035 nejezdit v autech se spalovacími motory. Toto vše by podlomilo naši energetiku tím, že by to vedlo k energetické chudobě, vedlo k poklesu životní úrovně a ekonomického výkonu,“ dodal Zeman.

Povinné očkování

Prezident zopakoval podporu povinnému očkování v Česku. Hlava státu prodělala covid před několika týdny. „Vidím očkování jako jedinou cestu proti této pandemii a ti, kdo vyjadřují názor, že svoboda je očkováním ohrožena, by zřejmě v případě, kdy by se sebevrah chystal vyskočit z okna, tohoto sebevraha nezadrželi, protože by respektovali jeho svobodu volby - a tím jeho smrt,“ řekl prezident.

Zeman se z postupného odpůrce stal zastáncem očkování. V závěru své řeči dokonce vyzval lidi, aby projevili odvahu a svolili k povinnému očkování.

„Původně jsem se domníval, že povinné očkování není nezbytné, svůj názor jsem tedy postupně měnil tak, jak přicházely nové a nové vlny koronaviru. Dnes mě inspirovalo Rakousko, které povinné očkování zavádí od 1. února příštího roku. Jsem přesvědčen, že je to nejjednodušší cesta, jak potlačit pandemii. Koneckonců povinné očkování existuje v případě celé řady nemocí, není tedy důvod, abychom k těmto nemocem nepřiřadili i koronavir,“ dodal k očkování Zeman v průběhu svého poselství.

Video  Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana (26. 12. 2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Po podpoře očkování se prezident věnoval událostem v České republice, které považuje v letošním roce za nejdůležitější. Zmínil především korektní průběh předvolební kampaně. „Chtěl bych ocenit činnost minulé vlády, která udělala mnoho dobrého. A chtěl bych blahopřát všem zvoleným poslancům - jakož i členům vlády - a popřát jim mnoho úspěchů v jejich činnosti,“ vyslal prezident vzkaz směrem k politikům.

Věnoval se také voličům. Sám kritizoval ty, kteří nepřišli k volbám, ale politické poměry kritizují. „Musím respektovat většinový názor populace. A ti, kdo nejsou spokojeni s výsledkem voleb, ale přitom k těmto volbám nešli, mohou vinit pouze sami sebe,“ nešetřil Zeman kritikou.

Nové vládě by dal prezident podle svých slov 100 dnů hájení, aby se stihla seznámit se všemi úkoly, které ji čekají. Zeman věří, že vládní žezlo převzali odborníci.

„Poukazoval jsem na to, že ne všichni členové vlády mají potřebnou odbornost, a bylo mi odpovězeno, že je důležité, aby byli především politiky. Ano, ale i politik může být současně odborníkem, nemusí to být jenom stranický funkcionář, který o resortu, jenž bude řídit, nic neví,“ hodnotil Zeman obsazení jednotlivých ministerstev.

Vláda koalic Spolu a PirSTAN má před sebou podle prezidenta těžké úlohy. „Je to úkol potlačit pandemii, je to úkol vyrovnat se s energetickou krizí, tedy především s růstem cen energie, a je to samozřejmě i úkol stabilizovat státní rozpočet,“ vytyčil vládě prezident první nejdůležitější úkoly.

Video  Zemanovo „smutné“ poselství: Chválil vládu, obul se do opozice a vyzval Čechy, aby se nechali očkovat.  - TV Nova
Video se připravuje ...

Za vysoké ceny energií může podle prezidenta takzvaný Zelený úděl pro Evropu. „Máme-li tento nárůst alespoň zmírnit, musíme se vyvázat z takzvaného Zeleného údělu pro Evropu, který je podle mého názoru hlavní příčinou nárůstu cen energií,“ míní prezident. České politiky pak kritizoval za to, že podle něj v posledních letech neudělali příliš mnoho pro jadernou energetiku a výstavbu jaderných elektráren.

„To se týká všech minulých vlád, včetně zbytečného zastavení tendru na dostavbu Temelína,“ míní prezident.

Česká republika vstoupí do příštího roku v rozpočtovém provizoriu. Nemá totiž schválen státní rozpočet. Ten, který ještě stihla předložit vláda Andreje Babiše, se Zemanovi příliš nezamlouval. Považuje ho za „nedostatečně proinvestiční a nedostatečně úsporný“, chtěl ho proto dokonce i vetovat.

Zeman už poněkolikáté zopakoval, že peníze v rozpočtu se dají ušetřit seškrtáním různých daňových výjimek. O těch už přitom v minulosti diskutoval s bývalou ministryní Alenou Schillerovou.

„Kdyby došlo ke zrušení všech daňových výjimek, říkal jsem, že by to ušetřilo 380 miliard korun, což je téměř tolik jako odhadovaný deficit státního rozpočtu v tomto roce. Měli bychom tedy vyrovnaný rozpočet a nezadlužovali bychom budoucí generace,“ míní Zeman.

Na závěr svého projevu vyzval prezident všechny politiky i lidi k odvaze, která podle něj není laciná.

„Chtěl bych vás tedy vyzvat k souhlasu s povinným očkováním, chtěl bych vás vyzvat k vyvázání se ze Zeleného údělu pro Evropu a k prosazování vlastní energetické politiky v zájmu našich občanů a jejich životní úrovně. A konečně bych vás chtěl vyzvat k racionálním a nikoli fiktivním a kosmetickým úpravám státního rozpočtu cestou zrušení daňových výjimek,“ vyzval v devátém vánočním poselství prezident.

„Vím, že můj projev nebyl všeobjímající a že nebyl konejšivý a hladící, ale problémy, které máme, jsou reálné a je zapotřebí o nich nejen mluvit, ale řešit je a bojovat s nimi,“ uzavřel prezident svá slova.

Vindobona ( 26. prosince 2021 23:52 )

Zeman kecá jako obvykle.
"Zelený úděl" má ve skutečnosti malý vliv na ceny energií. Zatím se o něm jeom mluví.
Ale to že jeho Rusko zdražilo plyn, ze kterého se vyrábí 38 % elektrické energie o 500 % za jediný rok, to mu nestojí za zmínku.

Ve skutečnosti, kdyby se v EU zvýšila podíl výroby z obnovitelných zdrojů ceny energií by klesly. Už jenom proto, že by pak ceny plynu musely klesat.

Jirik-ta ( 26. prosince 2021 22:37 )

"Určitě dojde po Silvestru k tomu, že bude o něco víc případů. Ale omikron je jako vzduch, je všude. Nelze se před ním schovat, nelze se před ním proočkovat a každý to chytne. Někdo bude mít rýmu, někdo kašel, někdo bohužel asi zemře, ale opatření tomu nezabrání. Můžeme se před omikronem maximálně schovat, ale pak vylezeme a stejně to přijde," dodal pro ŽivotvČesku.cz imunolog Jiří Šinkora.

BABISE_NAKOPALI ( 26. prosince 2021 21:51 )

Třeba už soudruh Zeman ví od svých čínských kamarádů, že v roce 2022 to bude Covid-21

mikes15 ( 26. prosince 2021 20:47 )

I kdyby povinné bylo, max. mne můžete zabít

BABISE_NAKOPALI ( 26. prosince 2021 18:34 )

ZEMNAN CHCE? NO, MY ZASE NECHCEME ZEMANA!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa