Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Přehledně: Potupa Lipavského, pugéty na rozloučenou a Havlíčkův trojboj. Česko má Fialovu vládu

Aktualizováno -
18. prosince 2021
15:42
Autor: Nikola Forejtová, Vera Renovica - 
17. prosince 2021
05:00

Prezident Miloš Zeman v pátek na zámku v Lánech jmenoval novou vládu. Včetně dlouho odmítaného ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), u kterého ale kancléř Vratislav Mynář nejprve špatně vyslovil titul. Právě vzdělání Lipavskému Zeman vyčítal. Premiér Petr Fiala (ODS) i noví ministři měli celý den plné ruce práce, po ceremonii je čekalo první vládní jednání, kde kabinet rozhodl, že nebude žádat o prodloužení nouzového stavu. Premiér uvedl během pátku a sobotu do úřadů všechny ministry s výjimkou budoucího šéfa resortu zemědělstí Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL), který je kvůli covidu v izolaci. Hned třikrát úřad předával Karel Havlíček (ANO) - nejprve ministerstvo dopravy, pak průmyslu a obchodu a nakonec i úřad pro vědu. Blesk Zprávy sledovaly dění v podrobné reportáži.

  • Česká republika má novou vládu. Prezident Miloš Zeman jmenoval kabinet Petra Fialy (ODS), který vytvořila koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) s Piráty a STAN. Pět dosud opozičních stran vystřídalo 69 dní po volbách menšinovou vládu ANO a ČSSD premiéra Andreje Babiše (ANO).
  • Zatímco dosluhující kabinet se v pátek ráno sešel na posledním zasedání, nový vládní tým měl odpoledne ve Strakově akademii premiéru a Fiala poté postupně uváděl ministry do úřadů.
  • Nová vláda rozhodla, že nepožádá poslance o prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii covidu, který tak skončí během Vánoc. Pokud se bude situace kvůli šíření nové variantu omikron zhoršovat, je vláda připravená se k debatě o nouzovém stavu vrátit, řekl premiér Fiala.
  • Zeman jmenoval ministry hodinu před polednem místo na Pražském hradě netradičně na zámku v Lánech, kde pobývá po propuštění z nemocnice. Prezident akceptoval všechny navržené členy kabinetu, které mu Fiala v polovině listopadu předložil. Přitom před týdnem oznámil, že odmítá jmenovat ministrem zahraničí Jana Lipavského (Piráti) a Fiala začal mluvit o kompetenční žalobě. Na pondělní schůzce se nakonec oba ústavní činitelé domluvili, že Zeman i přes výhrady jmenuje i Lipavského.
  • Na vládní funkci si však ještě musí počkat budoucí ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který je kvůli nákaze covidem-19 v izolaci. Řízením úřadu byl dočasně pověřen předseda lidovců Marian Jurečka.

Video  Zeman jmenoval vládu Petra Fialy (ODS) na zámku v Lánech  - ČTK
Video se připravuje ...

Jmenování Fialovy vlády
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
9:54
17. 12. 2021

Na posledním setkání ministrů a premiéra se jedla míchaná vajíčka. „A nějaký chleba tam zbyl,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO) na dotaz, o čem byla poslední schůze. 

O bilanci podle Babiše nešlo. „To bychom tu byli dva dny. Raději to vydáme knižně, víte, že mám rád knihy,“ dodal. 

9:53
17. 12. 2021

Poslední slova ministra Adama Vojtěcha patřila zdravotníkům. Poděkoval všem sestrám a lékařům za jejich práci. Znát bylo i dojetí. Po ukončení díky zdravotníkům bylo vidět i utěšující gesto ministryně financí, která Vojtěcha mateřsky pohladila po rameni. 

9:47
17. 12. 2021

Ministr zdravotnictví v demisi podotknul, že covid-19 nehledí na volby či novou vládu, a i proto vláda neustále a do poslední minuty pracovala. Sám Adam Vojtěch (za ANO) udělal jedno ze zásadních rozhodnutí večer před koncem vlády. „Rozhodnutí o zkrácení lhůty posilujících dávek pro ty, kteří jsou vakcinovaní, abychom opět dosáhli vyšší proočkovanosti v těch posilujích dávkách,“ zmínil. Na třetí dávku, která by měla být prospěšná v boji proti nové variantě omikron, budou moci jít lidé starší 40 let už po 5 měsících. 

„Každá posilující dávka znamená posílení prevence a posílení prevence proti hospitalizaci,“ dodal. 

9:40
17. 12. 2021

Odcházející ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se na poslední vládní tiskovce zaměřil na řešení covidové krize. „S určitým časovým odstupem bude vyhodnoceno, co ministerstvo udělalo pro české zdravotnictví,“ řekl s tím, že mu bylo ctí vést úřad.

Připomněl úspěchy s digitalizací, psychiatrickou reformou, rozšířením urgentních sítí a se schválením proplácení inovativních léčiv. „Nebyl to jen covid,“ podotkl Vojtěch. 

9:38
17. 12. 2021

Slovo na poslední vládní tiskovce si vzal ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). „Je třeba říct, že rezort průmyslu se stal nositelem covidových programů. Vyplatili jsme neuvěřitelné množství zdrojů, díky kterým mohou dnes firmy fungovat. Zachránili jsme průmysl na jaře tohoto roku, kdy jsme umožnili průmysl s testováním,“ uvedl jeden z příkladů plusů odcházející vlády.

Připomněl také úspěch s digitalizací, kdy se povedlo mimo jiné vytvořit i digitální dálniční známku. 

 

9:24
17. 12. 2021

K výčetu „dobra“, která odcházející vláda udělala, přidala ministryně financí Alena Schillerová (ANO) i několik grafů, a to dokonce na interaktivní tabuli, kterou za dobu svých tiskovek málokdy zapínali. Podle Schillerové se předává ČR ve skvělém stavu. Jedním z velkých úspěchů je podle Schillerové i snižování daní, což bylo možné i díky lepšímu vymáhání. 

„Máme nejnižší nezaměstnanost v EU. Kuriózně tak nízkou, že to dělá problém ve firmách a brzdí to ekonomický růst. Udrželi jsme sociální smír v naší zemi přesto, že jsme procházeli krizí,“ uvedla mj. Schillerová. 

Poslední vládní tiskovka Babišova kabinetu, vláda připomněla své úspěchy: Ministryně financí Alena Schillerová, premiér Andrej Babiš a ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (17.12.2021)
9:16
17. 12. 2021

Podle premiéra v demisi by měla nová vláda pokračovat v projektu boje s rakovinou. „Mohl bych tady mluvit dlouze o digitalizaci a o podpoře sportu, armády. Na to není dneska čas. My samozřejmě připravíme nějakou publikaci pro naše občany, kteří budou mít zájem, aby viděli na papíře, co všechno jsme skutečně udělali,“ uvedl Babiš a promluvil i o předsednictví ČR v EU. 

Popřel, že by končící vláda pro předsednictví nic neudělala. „Prosím vás, není to pravda. Stačí se podívat na video, které jsme natočili, co všechno jsme pro předsednictví udělali (...) Máme velký zájem o to, aby ČR obstála. Čas je krátký a my jsme přesvědčeni o tom, že předsednictví musí jít mimo vnitropolitickou soutěž,“ uvedl s tím, že ČR má nyní možnost se reprezentovat. Připomněl, že Strakova akademie se připravila i rekonstrukcí zahrad a sálů, kde mj. probíhají i tiskové konference. 

9:12
17. 12. 2021

„Jak jsme slíbili, tak naše vláda skutečně pracovala až do posledního momentu, kdy nastoupí nová vláda. To se stane dneska v 11:00 a ve 12:30 budu čekat tady ve Strakově akademii a budu vítat Petra Fialu,“ načal svou poslední vládní tiskovku premiér Andrej Babiš (ANO).

„Dnes jsem volal vládu, abych poděkoval všem ministrům za práci a hlavně chci poděkovat všem lidem, kteří nás vlastně zvolili do našich funkcí, a můžu říct za všechny, že jsme dělali maximum pro to, abychom jejich očekávání naplnili. Velký úspěch považuji za to, že jsme byli vláda menšinová a vydrželi jsme do konce funkčního období. 1466 dní, přesně 4 roky a 5 dní. Nebylo to jednoduché období pro nás, protože bohužel normální časy bez covidu jsme měli jen dva roky,“ pokračoval Babiš. 

Dodal, že se dneska ve 3 ráno vrátil z Bruselu, kde s Evropskou komisí projednával jádro a plyn. Připomněl také, že dnes dosluhující ministr dopravy, průmyslu a obchodu otevře další úsek dálnice. Rovněž uvedl, že se také sešla Rada vlády pro zdravotní rizika. 

8:53
17. 12. 2021

Prezident Miloš Zeman dnes nejmenuje jednoho z ministrů. Na ceremonii bude chybět Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který se ujme ministerstva zemědělství až po novém roce. Důvodem je Nekulova izolace kvůli nákaze covidem-19. Nekula Blesk Zprávám prozradil, že má bezpříznakový průběh, jeho jmenování se ale kvůli bezpečnosti odsouvá. Jeho rezort dočasně povede předseda lidovců Marian Jurečka. 

Zdeněk Nekula (KDU-ČSL)
8:22
17. 12. 2021

Ministři končící menšinové vlády ANO a ČSSD dnes ráno ještě absolvují poslední setkání ve Strakově akademii. Premiér Andrej Babiš (ANO) po jeho skončení plánuje závěrečnou tiskovou konferenci s vicepremiéry za jeho hnutí Karlem Havlíčkem a Alenou Schillerovou a ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO). Sledujte s námi tiskovou konferenci živě.

8:21
17. 12. 2021

V minulosti u ceremoniálu byl třeba exšéf Sněmovny Radek Vondráček (47, ANO), ještě dříve se zastavil také bývalý šéf Senátu Přemysl Sobotka (77, ODS). Letos se přítomnost šéfů komor nechystá. „Ceremoniál je plánován za účasti zástupců Kanceláře prezidenta republiky a nové vlády,“ napsal Blesku Ovčáček. „Nevím, jaké jsou zvyklosti, nemám k tomu žádnou větu,“ okomentoval záležitost pro Blesk šéf Senátu Miloš Vystrčil (61, ODS), který prý buď pozvánku nedostal, anebo o ní neví. 

„Jmenovacího aktu by se paní předsedkyně s největší pravděpodobností účastnit neměla,“ napsal za šéfku Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (37, TOP 09) mluvčí „topky“ Vladan Vaněk. Vzhledem k tomu, že oba ústavní činitelé mají s prezidentem dost pochroumané vztahy, asi nepláčou. „Ceremoniál jmenování Vlády ČR řeší primárně Kancelář prezidenta republiky. Účast dalších ústavních činitelů na něm v historii samostatné České republiky nebyla pravidlem. Vzhledem k aktuální situaci a současnému vývoji pandemie naprosto chápu nutnost snížit počet účastníků jmenovaní vlády na nezbytné minimum,“ doplnila Pekarová Adamová.

Andrej Babiš a Miloš Zeman při jmenování nového ministra zdravotnictví na Hradě (7.4.2021) Prezident Miloš Zeman jmenoval Jana Blatného (za ANO) za přítomnosti premiéra Andreje Babiše (ANO) novým ministrem zdravotnictví (29. 10. 2020) Hned z pražského hradu jeli ministři po svém jmenování do Strakovy akademie na první zasedání vlády (27. 6. 2020) Druhou vládu Andreje Babiše jmenoval prezident Miloš Zeman 27. 6. 2018
8:13
17. 12. 2021

Zatím pokaždé si hlava státu s již jmenovaným premiérem a jeho ministry ťukla. Tohle žoviální gesto bude, jak Blesk informoval Ovčáček, letos vynecháno. Důvody lze odhadnout poměrně přesně. Za prvé by si všichni přítomní museli sundat respirátory, což by nekorespondovalo s velmi opatrným přístupem Hradu, zejména poté, co byl Zeman v minulosti nečekaně nakažen zaměstnankyní zámku. Za druhé prezident na radu doktorů už několik týdnů abstinuje od alkoholu i od cigaret; spekuluje se, že kvůli vážnému jaternímu onemocnění. Za třetí: prezident je už nějakou dobu na invalidním vozíčku, nepůsobilo by tak ani trochu majestátně, aby se k němu budoucí ministři museli se skleničkou sklánět. Prezident už také nebude pobývat v ochranné „krychli“. 

Vlastimil Válek (TOP 09) u Miloše Zemana v Lánech (10.12.2021) Kandidát na funkci ministra pro legislativu Michal Šalomouna (za Piráty) v Lánech u prezidenta Miloše Zemana (9. 12. 2021)
8:09
17. 12. 2021

Slovy Ovčáčka mohou dnes politici očekávat „standardní slavnostní ceremoniál jmenování vlády za dodržení přísných epidemiologických opatření“. Všichni příchozí, i kdyby měli snad dokonce tři dávky „pfizera“, proto budou před vstupem testováni na přítomnost koronaviru. Aby mohli vstoupit do Hudebního sálu v Lánech, kde se jmenování odehraje, budou muset mít krom negativního výsledku také nasazený respirátor. Totéž platí i pro přítomná média.

Kdyby se některému z kandidátů nedejbůh stalo, že bude mít v Lánech test pozitivní, neznamená to, že se odloží jmenování celého kabinetu. Jak Blesk zjistil, v takovém případě by dotyčný dostal náhradní termín jmenování a zatím by bylo uděleno pověření buď premiérovi anebo šéfovi strany koalice (v ní jsou ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráti), které rezort náleží.

8:05
17. 12. 2021

Všechny československé – respektive české vlády po roce 1989 – byly jmenovány na Pražském hradě. V Lánech bylo zvykem výjimečně jmenovat jednotlivé ministry, měnilo-li se složení kabinetu v průběhu volebního období. Tentokrát ale bude ale jmenována kompletní vláda v tomto letním sídle českých prezidentů. Důvodem je i nedávná hospitalizace prezidenta republiky, který má v Lánech veškerý zdravotnický servis.

Změna místa jmenování si vyžádá i změnu místa, kde vznikala fotografie nového kabientu. Dosud se společná fotografie prezidenta s členy vlády, již právě jmenoval, pořizovala na schodech v interiéru Pražského hradu. Její výhodou bylo, že díky schodům bylo při troše štěstí vidět. Letos vznikne trochu jiná. „Společný snímek nové vlády s panem prezidentem bude ve Sloupové síni (zámku v Lánech, pozn. red.),“ napsal Blesku mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

8:00
17. 12. 2021

Dobré ráno, prezident Miloš Zeman dnes na zámku v Lánech jmenuje novou vládu. Ceremonie letos proběhne pozměněná. Vedle povinného testu na přítomnost covidu-19 budou noví šéfové rezortů v respirátoru a neproběhne ani slavnostní přípitek. Premiér Petr Fiala (ODS) i noví ministři budou mít po celý den plné ruce práce. Po ceremonii je čeká první vládní jednání a následně uvedení do jednotlivých úřadu.

Designovaný premiér Petr Fiala a prezident Miloš Zeman v Lánech (13. 12. 2021)

sorgedoktor ( 24. prosince 2021 17:45 )

Je zde rec o lekaeich, ne o RSD¨r...Ono se muze dat i titul dr honoris causa...

jajas ( 19. prosince 2021 09:03 )

Určitě mají připravený a vybavený kancl...s několika asistenty, sekretářkou a dalšími podrž­taška­mi..­...js­em žvědavý, kde budou snižovat ty stavy státních úředníků...to bude jako s těmi platy, co si zvýšili.....

jajas ( 18. prosince 2021 16:39 )

Dobře, ptal jsem se a dostal odpověď. Takže v poho. Já jen, že u Mynáře se už nelze ničemu divit......

dynaty ( 18. prosince 2021 16:29 )

ANOrozkradanidotaci ( 18. prosince 2021 14:56 )

Tak proč se nemá urážet Zeman?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa