Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Přehledně: Potupa Lipavského, pugéty na rozloučenou a Havlíčkův trojboj. Česko má Fialovu vládu

Aktualizováno -
18. prosince 2021
15:42
Autor: Nikola Forejtová, Vera Renovica - 
17. prosince 2021
05:00

Prezident Miloš Zeman v pátek na zámku v Lánech jmenoval novou vládu. Včetně dlouho odmítaného ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), u kterého ale kancléř Vratislav Mynář nejprve špatně vyslovil titul. Právě vzdělání Lipavskému Zeman vyčítal. Premiér Petr Fiala (ODS) i noví ministři měli celý den plné ruce práce, po ceremonii je čekalo první vládní jednání, kde kabinet rozhodl, že nebude žádat o prodloužení nouzového stavu. Premiér uvedl během pátku a sobotu do úřadů všechny ministry s výjimkou budoucího šéfa resortu zemědělstí Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL), který je kvůli covidu v izolaci. Hned třikrát úřad předával Karel Havlíček (ANO) - nejprve ministerstvo dopravy, pak průmyslu a obchodu a nakonec i úřad pro vědu. Blesk Zprávy sledovaly dění v podrobné reportáži.

  • Česká republika má novou vládu. Prezident Miloš Zeman jmenoval kabinet Petra Fialy (ODS), který vytvořila koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) s Piráty a STAN. Pět dosud opozičních stran vystřídalo 69 dní po volbách menšinovou vládu ANO a ČSSD premiéra Andreje Babiše (ANO).
  • Zatímco dosluhující kabinet se v pátek ráno sešel na posledním zasedání, nový vládní tým měl odpoledne ve Strakově akademii premiéru a Fiala poté postupně uváděl ministry do úřadů.
  • Nová vláda rozhodla, že nepožádá poslance o prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii covidu, který tak skončí během Vánoc. Pokud se bude situace kvůli šíření nové variantu omikron zhoršovat, je vláda připravená se k debatě o nouzovém stavu vrátit, řekl premiér Fiala.
  • Zeman jmenoval ministry hodinu před polednem místo na Pražském hradě netradičně na zámku v Lánech, kde pobývá po propuštění z nemocnice. Prezident akceptoval všechny navržené členy kabinetu, které mu Fiala v polovině listopadu předložil. Přitom před týdnem oznámil, že odmítá jmenovat ministrem zahraničí Jana Lipavského (Piráti) a Fiala začal mluvit o kompetenční žalobě. Na pondělní schůzce se nakonec oba ústavní činitelé domluvili, že Zeman i přes výhrady jmenuje i Lipavského.
  • Na vládní funkci si však ještě musí počkat budoucí ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který je kvůli nákaze covidem-19 v izolaci. Řízením úřadu byl dočasně pověřen předseda lidovců Marian Jurečka.

Video  Zeman jmenoval vládu Petra Fialy (ODS) na zámku v Lánech  - ČTK
Video se připravuje ...

Jmenování Fialovy vlády
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
14:06
17. 12. 2021

Na tiskovou konferenci by měli dorazit čtyři vicepremiéři a premiér Petr Fiala (ODS). Podle dostupných informací by se měla vláda znovu sejít příští týden, aby projednala zdražování energií. 

Po dnešní tiskovce bude část ministrů uvedena oficiálně do úřadu. Stejně jako i při jmenování se začne s vicepremiérem Vítem Rakušanem (STAN). 

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš na prvním jednání vlády. (17.12.2021) Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na prvním jednání vlády. (17.12.2021) Ministr spravedlnosti Pavel Blažek na prvním jednání vlády. (17.12.2021)
14:00
17. 12. 2021

Dopisem od prezidenta Miloše Zemana se pochlubil předseda Senátu Miloš Vystrčil. „Obdržel sem dopis, který mě potěšil,“ napsal na Twitter. 

13:58
17. 12. 2021

Vláda Petra Fialy (ODS) se poprvé sešla v jednacím sálu. Výsledky jednání vám přineseme živě. 

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka na prvním jednání vlády. (17.12.2021) Vicepremiér a ministr vnitra Vír Rakušan na prvním jednání vlády. (17.12.2021) Vicepremiér a ministr vnitra Vír Rakušan na prvním jednání vlády. (17.12.2021) Premiér Petr Fiala na prvním jednání vlády. (17.12.2021)
13:55
17. 12. 2021

Internet se již plní reakcemi na „přeřek“ hradního kancléře Vratislava Mynáře, který během jmenování vlády uvedl „magistr“ místo „bakalář“ při předvolávání Jana Lipavského (Piráti). 

Jednu přidal i bývalý poslanec Miroslav Kalousek, který má mimochodem dnes narozeniny. „Líbí se mi situace, když někdo ‚posnídá vtipnou kaši‘, chce jiného potupit a udělá přitom největšího blba sám ze sebe. Při slavnostním ceremoniálu jmenování vlády se to ale nehodí. Tam by všichni měli umět noblesu alespoň předstírat,“ uvedl na Twitteru. 

13:52
17. 12. 2021

Pokud by Fialova vláda požádala Sněmovnu o souhlas s prodloužením nouzového stavu, předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová by svolala schůzi na čtvrtek.

Andrej Babiš vítá nového premiéra Petra Fialu ve Strakově akademii. (17.12.2021) Andrej Babiš vítá nového premiéra Petra Fialu ve Strakově akademii. (17.12.2021)
13:35
17. 12. 2021

Novému premiérovi poblahopřála na Twitteru i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Těším se na spolupráci při boji proti pandemii a ve snaze v zeleném oživení Evropy,“ napsala. 

13:30
17. 12. 2021

„Předáno.“ S tímto stručným popisem sdílel Andrej Babiš (ANO) fotografii, na které odchází ze schodů ze Strakovy akademie. Babiš předal Fialovi dopis a také klíč od korunovačních klenotů. 

13:23
17. 12. 2021

Obě vlády Andreje Babiše (ANO) i kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) v roce 2014 schvalovaly na prvním jednání například návrh na jmenování předsedy Legislativní rady vlády, řešily také funkci vedoucího úřadu vlády a mluvčího kabinetu. Zabývaly se i obsazením Bezpečnostní rady státu či určením role prvního místopředsedy vlády.

Fialova vláda bude jako první řešit covid a nouzový stav. 

13:07
17. 12. 2021

„To, co před pár měsíci mnozí nepovažovali za reálné, se dnes stává skutečností a vláda Petr Fiala je jmenována. Čeká nás spousta práce, ale věřím, že sliby, které jsme jako SpoluKoalice dali našim voličům, splníme,“ radoval se z nové vlády na Twitteru poslanec Jan Skopeček (ODS). 

Nová vláda by měla ve 13:45 dorazit na první vládní tiskovku, kde mimo jiné řekne své závěry k možnému prodloužení nouzového stavu. Blesk Zprávy ji pro vás budou sledovat a přenášet živě. 

12:37
17. 12. 2021

Do Strakovy akademie dorazil nový premiér Petr Fiala (ODS). Na náměstí před Úřadem vlády jej přivítal již bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). Babiš mimo jiné zmínil, že nechal novému ministerskému předsedovi dopis na uvítanou, jako to dělají i prezidenti v USA. 

Příjezd nově jmenované Fialovy vlády do STrakovy akademie Příjezd nově jmenované Fialovy vlády do STrakovy akademie Příjezd nového premiéra Petra Fialy (ODS) do Strakovy akademie (17.12.2021)
12:28
17. 12. 2021

Prvním tématem nově vzniklé vlády bude možné prodloužení nouzového stavu. Projednávat jej bude nový kabinet na své první schůzi, která začne za pár minut. Potvrdil to i zbrusu nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09).

„Právě jsem byl prezidentem jmenován ministrem zdravotnictví. S kolegy před sebou máme spoustu práce. Musíme se vypořádat s koronavirem a připravit zdravotnictví i na dobu po pandemii. Jedeme na první zasedání vlády do Strakovy akademie. Tématem bude mimo jiné nouzový stav,“ uvedl na Twitteru. 

11:55
17. 12. 2021

Noví ministři se přesunuli k hrobu prvního československého prezidenta Tomáše Garriguea Masaryka. Zesnulého státníka uctili za zvuků české hymny. Následně nový kabinet zamíří do Strakovy akademie, kde začne pracovat. 

11:44
17. 12. 2021

První společná fotografie, která se v předchozích letech dělala na Pražském hradě, je na světě. 

První vláda Petra Fialy po svém jmenování prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.
11:43
17. 12. 2021

Nové vládě popřál na Twitteru europoslanec Tomáš Zdechovský. „Držím palce nové vládě. Nebude to lehké, ale věřím, že ji SPOLU zvládneme,“ napsal k první společné fotografii ministrů Fialovy vlády. 

11:21
17. 12. 2021

Hradní kancléř Vratislav Mynář během jmenování ministrů učinil faux pas. Během jmenování Jana Lipavského (Piráti) uvedl „Magistr. Pardon, bakalář Jan Lipavský.“ 

Je jen otázkou, zdali se opravdu jednalo o přeřek, nebo o cílený útok na Lipavského. Právě na nižší dokončené vzdělání totiž upozorňoval prezident Miloš Zeman, když se jmenováním Lipavského do ministerstva zahraničních věcí nesouhlasil. 

Jmenování Fialovy vlády v Lánech
11:20
17. 12. 2021

Nový premiér Petr Fiala (ODS) poděkoval prezidentovi Miloši Zemanovi za jmenování vlády a za jeho slova. 

„Voliči nám před dvěma měsíci dali důvěru, vložili do nás naději, vložili do nás naději na změnu a naději na lepší budoucnosti pro ně a další genereace. Nezačínáme v lehké situaci, spousta věcí v naší zemi je zanedbáno a čelíme, naše země a občané, obrovským problémům. Ať už je to covid, ať už jsou to ceny energií, zdražování, inflace a vše, co ji doprovází. Před námi jsou vánoční svátky, to jsou svátky radosti a naděje. Jsou to také chvíle odpočinku, ale my jsme si dobře vědomi toho, že my žádný velký odpočinek mít nebudeme. Musíme pracovat a chceme pracovat od prvního okamžiku,“ uvedl Fiala, kteý připomněl, že za více než hodinu odjedou ministři do Strakovy akademie, kde budou mít také první vládní tiskovku. 

„Čeká nás spousta práce a chceme ji dělat trošku jinak než naši předchůdci. Chceme k řešení problémů,  o kterých jsem mluvil, přistupovat systematicky, s rozmyslem a chceme, abychom mluvili jasně a aby za nás mluvila naše práce a její výsledky. Jsem přesvědčen, že nová vláda tvoří tým, tým, který je složen z lidí, co mají zkušenosti, nadání a kompetenci a všechny nás spojuje to, že budeme plně respektovat naše společné programové prohlášení a především vložíme do naplnění našeho prohlášení všechny naše znalosti a energii. Jsem přesvdčen, že to společně zvládneme,“ ukončil proslov nový premiér, který poté zamířil se svým novým kabinetem na společné focení. 

11:10
17. 12. 2021

Ruku s prezidentem si už podal i zbytek kabinetu. Hlava státu Miloš Zeman měla krátký proslov. 

„Dovolte mi, abych vám ještě jednou blahopřál k dnešnímu jmenování. Přemýšlel jsem o tom, co vám mám popřát do budoucnosti. Samozřejmě že nejjednoduší by bylo popřát vám jenom úspěch, ale to není příliš konkrétní. Chtěl bych vám proto popřát, aby za Vámi něco užitečného zůstalo. Zní to sice samozřejmě, ale samozřejmé to není. Známe vlády udržovací, které se nikdy nezapíší do dějin, známe dokonce herostratovské, které se sice do dějin zapsaly, ale v negativním smyslu. Takže ať vás nic podobného nepotká. My politici se rádi chlubíme a já nejsem výjimkou. Proto bych chtěl připomenout, že za mé vlády byla prosazená reforma, která vedla ke krajské samosprávě, byla prosazena profesionalizace armády, takže tisíce mladých mužů nemuselo jít na vojnu, a konečně proběhla privatizace bank. Před vámi je příležitost vyrovnat se s covidem, vyrovnat se s energetickou krizí a samozřejmě vyrovnat se i s rozpočtem a s hospodařením státu. A na této příležitosti, jak říkal Petr Nečas, se buď uděláte, nebo odděláte. Přeji vám to první.“ 

11:03
17. 12. 2021

Česká republika už má 9 jmenovaných ministrů. Svůj podpis už ke slibu připojil také Marian Jurečka (KDU-ČSL), Ivan Bartoš (Piráti), Vlastimil Válek (TOP09), Pavel Blažek (ODS) Jana Černochová (ODS), Jan Lipavský (Piráti) a Josef Síkela (za STAN).

Prezident Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech první vládu Petra Fialy (ODS) (17. 12. 2021) Prezident Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech první vládu Petra Fialy (ODS) (17. 12. 2021) Prezident Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech první vládu Petra Fialy (ODS) (17. 12. 2021)
11:01
17. 12. 2021

„Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony a budu je uvádět v život. Slibuji na svou čest, že budu zastávat svůj úřad svědomitě a nezneužiju svého postavení.“

Tak zní slib, který nyní skládají jednotliví ministři. Jako první byl vedením jednoho z rezortů pověřen Vít Rakušan (STAN), který se ujme funkce ministra vnitra. 

10:57
17. 12. 2021

Budoucí ministři budou jmenováni jen v případě, že jim vyjde negativní test na covid-19. Snímky z Lán ukazují, že už se kandidáti čile testují. 

10:55
17. 12. 2021

Na poslední vládní tiskovku premiéra Andreje Babiše (ANO) již reaguje i předsedkyně Sněmovny a šéfka TOP09 Markéta Pekarová Adamová. „Vláda Andreje Babiše nebyla úspěšná. Zanechává rekordní dluh, nezvládla koronavirovou krizi, na mezinárodní poli si stěžovala, ale nepřicházela s konstruktivním řešením a její činnost byla podřízena prospěchu Agrofertu. Nemáme před sebou lehký úkol, ale zvládneme jej,“ napsala na Twitteru. 

10:50
17. 12. 2021

Kdo jsou noví ministři? Co mají za sebou a za jakou stranu povedou přidělený rezort? Blesk Zprávy pro vás nachystaly přehled, kde najdete jak dosavadní funkce nových členů kabinetu, tak i informace o jejich rodině a koníčcích. 

10:46
17. 12. 2021

Už za necelých 20 minut začne jmenování nové vlády. Noví ministři a premiér míří do zámku v Lánech společně v autobuse. Předseda STAN a budoucí vícepremiér Vít Rakušan sdílel fotografii z cesty. Na snímku je s budoucím ministrem školství Petrem Gazdíkem (STAN), ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) a s ministrem půrmyslu a obchodu Jozefem Síkelou (za STAN).

Budoucí ministři Fialovy vlády v autobuse mířícím do Lán (17. 12. 2021) Budoucí ministři Fialovy vlády v autobuse mířícím do Lán (17. 12. 2021)
10:27
17. 12. 2021

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že odchází s čistým štítem a jako politikovi mu od roku 2014 nelze nic vyčítat. „Já jsem dělal všechno proto, abych společnost nerozděloval. Ale bojovat proti médiím, které od roku 2016 jely vymyšlené kauzy od dluhopisů přes vymyšlené Čapí hnízdo (...) Jako politik mám absolutně čistý stůl,“ řekl dále Babiš. Zopakoval, že pracoval i 16 hodin denně a pracoval zadarmo. „Všechno jsem posílal samoživitelkám.“ Na dnešek pak spal jen hodinu a půl, jak dodal. 

„Asi budu mít absťák, že jsem každou neděli dělal Čau lidi. Ještě ho udělám,“ uvedl s tím, že původně chtěl odjet na dovolenou s rodinou, ale kvůli omezení to neuskuteční. „Moje rodina mi nikdy neodpustila, že jsem šel do politiky. Jsem strašně rád, že dneska nastupuje nová vláda a odpočineme si. Jestli budu kandidtovat (na prezidenta), to uvidíme, co řekne hnutí,“ řekl ke svým vizím do budoucna. 

Sociální demokracie na tiskovce chyběla. Podle Babiše neměli ministři zájem, aby na poslední tiskovce byli. „Mám pro to pochopení,“ řekl Babiš. 

Co se týče nástupce Petra Fialy, jemu nechává Babiš vzkaz. „Nechtěl jsem to říkat dopředu, protože to má být překvapení. Chci založit tradici, jak to mají prezidenti USA, že nechají nástupci vzkaz. Napsal jsem mu dopis. A klíč od korunovační klenot,“ dodal dosluhující premiér. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) na poslední vládní tiskovce (17.12.2021) Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), ministryně financí Alena Schillerová (ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO) na poslední vládní tiskovce (17.12.2021)
9:59
17. 12. 2021

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zopakoval, že nechce pokračovat v politice. „Pro mě osobně aktivní politická kariéra končí,“ podotkl. Uvedl to na dotaz, kdy zamíří do Finska jako velvyslanec. 

sorgedoktor ( 24. prosince 2021 17:45 )

Je zde rec o lekaeich, ne o RSD¨r...Ono se muze dat i titul dr honoris causa...

jajas ( 19. prosince 2021 09:03 )

Určitě mají připravený a vybavený kancl...s několika asistenty, sekretářkou a dalšími podrž­taška­mi..­...js­em žvědavý, kde budou snižovat ty stavy státních úředníků...to bude jako s těmi platy, co si zvýšili.....

jajas ( 18. prosince 2021 16:39 )

Dobře, ptal jsem se a dostal odpověď. Takže v poho. Já jen, že u Mynáře se už nelze ničemu divit......

dynaty ( 18. prosince 2021 16:29 )

ANOrozkradanidotaci ( 18. prosince 2021 14:56 )

Tak proč se nemá urážet Zeman?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa