Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Přehledně: Potupa Lipavského, pugéty na rozloučenou a Havlíčkův trojboj. Česko má Fialovu vládu

Aktualizováno -
18. prosince 2021
15:42
Autor: Nikola Forejtová, Vera Renovica - 
17. prosince 2021
05:00

Prezident Miloš Zeman v pátek na zámku v Lánech jmenoval novou vládu. Včetně dlouho odmítaného ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), u kterého ale kancléř Vratislav Mynář nejprve špatně vyslovil titul. Právě vzdělání Lipavskému Zeman vyčítal. Premiér Petr Fiala (ODS) i noví ministři měli celý den plné ruce práce, po ceremonii je čekalo první vládní jednání, kde kabinet rozhodl, že nebude žádat o prodloužení nouzového stavu. Premiér uvedl během pátku a sobotu do úřadů všechny ministry s výjimkou budoucího šéfa resortu zemědělstí Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL), který je kvůli covidu v izolaci. Hned třikrát úřad předával Karel Havlíček (ANO) - nejprve ministerstvo dopravy, pak průmyslu a obchodu a nakonec i úřad pro vědu. Blesk Zprávy sledovaly dění v podrobné reportáži.

  • Česká republika má novou vládu. Prezident Miloš Zeman jmenoval kabinet Petra Fialy (ODS), který vytvořila koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) s Piráty a STAN. Pět dosud opozičních stran vystřídalo 69 dní po volbách menšinovou vládu ANO a ČSSD premiéra Andreje Babiše (ANO).
  • Zatímco dosluhující kabinet se v pátek ráno sešel na posledním zasedání, nový vládní tým měl odpoledne ve Strakově akademii premiéru a Fiala poté postupně uváděl ministry do úřadů.
  • Nová vláda rozhodla, že nepožádá poslance o prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii covidu, který tak skončí během Vánoc. Pokud se bude situace kvůli šíření nové variantu omikron zhoršovat, je vláda připravená se k debatě o nouzovém stavu vrátit, řekl premiér Fiala.
  • Zeman jmenoval ministry hodinu před polednem místo na Pražském hradě netradičně na zámku v Lánech, kde pobývá po propuštění z nemocnice. Prezident akceptoval všechny navržené členy kabinetu, které mu Fiala v polovině listopadu předložil. Přitom před týdnem oznámil, že odmítá jmenovat ministrem zahraničí Jana Lipavského (Piráti) a Fiala začal mluvit o kompetenční žalobě. Na pondělní schůzce se nakonec oba ústavní činitelé domluvili, že Zeman i přes výhrady jmenuje i Lipavského.
  • Na vládní funkci si však ještě musí počkat budoucí ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který je kvůli nákaze covidem-19 v izolaci. Řízením úřadu byl dočasně pověřen předseda lidovců Marian Jurečka.

Video  Zeman jmenoval vládu Petra Fialy (ODS) na zámku v Lánech  - ČTK
Video se připravuje ...

Jmenování Fialovy vlády
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
20:05
17. 12. 2021

Česká republika má nový vládní kabinet. Prezident Miloš Zeman dnes předal mandát téměř všem ministrům vlády Petra Fialy (ODS). Kvůli izolaci zatím nebyl jmenován Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Fiala ihned po první vládním jednání uvedl část ministrů do úřadů, den zakončil uvedením Jozefa Síkely (za STAN), který převezme žezlo ministra průmyslu a obchodu. Pro naše online zpravodajství tím dnešní den končí. Pokračovat ale budeme zase zítra. Prozatím přinášíme přehled nejdůležitějších novinek a přikládáme i zítřejší harmonogram.

  • Prezident Miloš Zeman přijal ministry v 11:00 na zámku v Lánech. Ceremonie se tak nekonala na pražském Hradě, jak je obecným zvykem při jmenování nového kabinetu.
  • Ceremoniál proběhl bez větších problémů. Premiér Petr Fiala i ministři byli před příchodem do sálu otestováni na přítomnost covid-19 a po celou dobu museli mít nasazený respirátor. Nekonal se tak ani tradiční přípitek. Prozatím nebyl jmenován Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který je do 21. prosince v izolaci kvůli onemocnění covid-19. Blesk Zprávy pro vás připravily přehled všech nových ministrů, který naleznete zde.
  • Během ceremonie se hradní kancléř Vratislav Mynář údajně přeřekl, když vyvolával ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti). Použil oslovení magistr, načež se opravil na správného bakaláře. Veřejnosti i odborníci to vnímají jako popíchnutí. Lipavského totiž Zeman kritizoval kvůli nižšímu vzdělání.
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) předal Strakovu akademii Petru Fialovi v půl jedné odpoledne. S Úřadem vlády se Babiš s ministry rozloučil v 8:30 ráno, kdy proběhla jeho poslední vládní tisková konference. Andrej Babiš zanechal ve víře nové tradice Fialovi dopis. Fiala večer uvedl, že ještě neměl čas si jej přečíst.
  • Premiér Petr Fiala uskutečnil s ministry první vládní zasedání. Rozhodovali o technických záležitostech, ale rovnou se zabývali i otázkou o možném prodloužení nouzového stavu. Nakonec se rozhodli, že Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu nepožádají. Na tiskové konferenci také zaznělo, že se nyní vláda zaměří na řešení energetické krize a na sestavení rozpočtu. Prozatím bude v ČR rozpočtové provizorium, které podle nového ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) potrvá maximálně do března.
  • Po první tiskové konferenci začal premiér Petr Fiala uvádět ministry do jejich rezortů. Za pátek uvedl 7 ministrů. Další uvede do úřadu zítra.
  • V sobotu uvede Petr Fiala do úřadu Janu Černochovou (ODS), která se chopí ministerstva obrany. Následně převezme úřad Jan Lipavský (Piráti), Petr Gazdík (STAN), který se chopí školství, Martin Baxa (ODS), kterému připadlo ministerstvo kultury, dále se uvede Anna Hubáčková (KDU-ČSL) do ministerstva životního prostředí a poslední půjdou na řadu tři ministři, kterým připadla nová funkce bez rezortu. 

Děkujeme, že jste sledovali dění kolem jmenování nové vlády s námi. Budeme se na vás těšit zase zítra. 

20:00
17. 12. 2021

Nový ministr Jozef Síkela (za STAN) chce coby ministr průmyslu prosadit účinnou pomoc pro podnikatele zasažené pandemií. Více chce podpořit výroby s finální produkcí v Česku. Na tiskové konferenci také zaznělo, že se Síkela téměř okamžitě začne s vládní pracovní skupinou zajímat o rostoucí ceny energií. Rozhodnutí by měla padnout do konce roku.

19:38
17. 12. 2021

„Jsem rád, že se na Ministerstvo spravedlnosti vrací zkušený politik, který má respekt odborné veřejnosti a tomuto rezortu rozumí jako málokdo. Držím Pavlovi palce,“ uvedl na twitteru premiér Petr Fiala (ODS) k ministrovi spravedlnosti Pavlu Blažkovi. 

Blažek vedl ministerstvo v letech 2012 až 2013 za vlády Petra Nečase (ODS). Nyní zmínil, že by rád dokončil nový trestní řád pokud možno v tomto funkčním období. K novele zákona o státním zastupitelství uvedl, že po ní volá většina Sněmovny, připustil ale, že problém by mohl nastat ohledně shody na její podobě. Novela by měla zavést funkční období vedoucích státních zástupců.

19:34
17. 12. 2021

Novým ministrem dopravy a průmyslu se již oficiálně stal Jozef Síkela. Na tiskové konferenci po uvedení do úřadu Síkela uvedl, že jeho prioritou je vyšší energetická soběstačnost ČR.

Jmenování do úřadů: Nový ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) přebírá ministerstvo průmyslu a obchodu (17.12.2021) Jmenování do úřadů: Nový ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) přebírá ministerstvo průmyslu a obchodu (17.12.2021)
19:22
17. 12. 2021

Premiér Petr Fiala (ODS) dorazil s Jozefem Síkelou do sídla ministerstva průmyslu a obchodu. 

Jmenování do úřadů: Nový ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) dorazil na ministerstvo průmyslu a obchodu (17.12.2021) Jmenování do úřadů: Nový ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) dorazil na ministerstvo průmyslu a obchodu (17.12.2021)
19:18
17. 12. 2021

Jozef Síkela vstupuje do vlády za Starosty a nezávislé. Jako jediný člen nového kabinetu přichází bez zkušeností z politiky. STAN jej doporučil na základě jeho 30 letých zkušeností z oblasti finančnictví. 

19:10
17. 12. 2021

Poslední dnešní uvedení do úřadu čeká na Jozefa Síkelu (za STAN). Jedná se o jediného nepolitického ministra ve vládě Petra Fialy (ODS). Síkela převezme křeslo po Karlu Havlíčkovi, který bude ministerstvo předávat ještě jednou. Vedl totiž i rezort dopravy, který zítra převezme Martin Kupka (ODS). 

19:06
17. 12. 2021

Pavel Blažek (ODS) je již oficiálně novým ministrem spravedlnosti. Blažek chce zajistit více peněz na odměny znalců, chce se také zaměřit na rozdíl mezi platy soudců a žalobců a jiných zaměstnanců v justici. Řekl to na tiskové konferenci po uvedení do úřadu. 

V pondělí se také sejde se členy představenstva České advokátní komory. Organizace je podle něj jednou ze záruk spravedlivého procesu.

Premiér Petr Fiala a spravedlnosti Pavel Blažek na první tiskové konferenci. Premiér Petr Fiala a spravedlnosti Pavel Blažek na první tiskové konferenci.
18:47
17. 12. 2021

Premiér Petr Fiala (ODS) zamíříl na předposlední dnešní schůzku, kdy uvede do funkce ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). 

Blažek s Fialou předali pugety květin končící ministryni spravedlnosti Marii Benešové. Ta nyní Blažka krátce představí se stavem rezortu. 

Marie Benešová předává ministerstvo spravedlnosti Pavlu Blažkovi. Do úřadu ho doprovodil premiér Petr Fiala. Marie Benešová předává ministerstvo spravedlnosti Pavlu Blažkovi. Do úřadu ho doprovodil premiér Petr Fiala. Marie Benešová předává ministerstvo spravedlnosti Pavlu Blažkovi. Do úřadu ho doprovodil premiér Petr Fiala.
18:40
17. 12. 2021

Nový ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl, že jej ještě dnes čeká spousty práce. Bude se totiž seznamovat se stavem rezortu a začne přemýšlet nad tím, jak přesně ušetřit 80 miliard. 

18:39
17. 12. 2021

Zbyněk Stanjura (ODS) poděkoval na tiskové konferenci po uvedení na úřad za důvěru, kterou mu premiér Petr Fiala (ODS) dal. Promluvil pak, čím by se chtěl zabývat mimo priority, které má vláda v plánu. „Zaprvé: Vrátit občanům důvěru ve stát. Já jsem rád během kampaně jezdil po ČR a navštívil jsem přesně 101 malých i středních podnikatelů a slyšel jsem neuvěřitelné příběhy toho, jak se k nim stát chová. Stát musí vymáhat daně, to je jasné, ale má být také partnerem. Nemá je šikanovat a nebo na ně dokonce zaklekávat,“ uvedl nový ministr. 

„Zadruhé, žádné další zbytečné zadlužování státu. Každá rodina ví, že musí dlouhodobě žít s vyrovnaným rozpočtem, jinak dopadne špatně. Tak se to musí naučit i stát. Musíme ohromné zadlužení státu snížit a to tak, že stát bude šetřit na sobě,“ pokračoval Stanjura, který má vizi snížit aktuální schodek o 80 miliard. 

Dále pak podle Stanjury nemá být „státní majetek překážkou dalšího rozvoje“. Stát má velké množství majetku a pozemků a ty nemají podle ministra ležet ladem. Plánuje tak nabídnout pozemky k využití, aby mohla vznikat bydlení, nemocnice, parky i hřiště apod. 

„Čtvrtá poslední věc. Mnozí víte, že jsem hrdý Opavan a hrdý občan Moravskoslezského kraje a budu ve vládě jediný ministr z našeho kraje a chci hájit potřeby, zájmy a projekty ve vládě Petra Fialy. Chci jeden pracovní den v týdnu trávit ve svém regionu,“ doplnil Stanjura. 

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura na první tiskové konferenci. Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura na první tiskové konferenci. Ministr financí Zbyněk Stanjura na první tiskové konferenci po uvedení do úřadu.
18:27
17. 12. 2021

Premiér Petr Fiala (ODS) dokončil schůzku na ministerstvu financí a oficiálně uvedl do funkce Zbyňka Stanjuru (ODS). „Já jsem rád, že tady mohu uvést do funkce ministra financí právě Zbyňka Stanjuru. Jak všichni víme, tak ministerstvo financí je klíčový rezort a nacházíme se v situaci, která z hlediska rozpočtu státu a výhledu není vůbec jednoduchá. Všichni víme, co se děje s hospodařením státu, jakým inflačním tlakům čelíme a všichni víme, že v této oblasti potřebujeme udělat změnu,“ uvedl Fiala.

Podle Fialy je právě Stanjura člověkem, který dokáže takto obtížný rezort vést. „Jsem si jistý, že tu složitou situaci zvládne. Už na prvním zasedání vlády vyplynuly některé úkoly. Příprava rozpočtu, přepracování rozpočtu a snížení toho hrozivého deficitu o 80 miliard,“ dodal Fiala i první věci, kterými se bude Stanjura zabývat. 

18:18
17. 12. 2021

Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) zopakoval na twitteru, že by se mezi svátky měli lidé chovat zodpovědně. „Jsem přesvědčen o tom, že se musíme naučit s covidem žít a musíme se chovat zodpovědně. Jde především o naše děti a jejich budoucnost. Proto bych Vás rád poprosil, abychom se všichni chovali zodpovědně, omezili sociální kontakty a slavili Vánoce a Silvestr zodpovědně,“ napsal. 

18:01
17. 12. 2021

Prioritou nového ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) bude sestavení rozpočtu na příští rok. Nutností je také představit harmonogram kvůli dočasnému rozpočtovému provizoriu. 

Končící vláda navrhla na příští rok rozpočet se schodkem 377 miliard korun, ale nastupující kabinet chce deficit snížit pod 300 miliard omezením výdajů, zvýšení daní odmítá. Sněmovna nový rozpočet do konce roku neschválí, Česko tak bude na počátku příštího roku hospodařit v takzvaném rozpočtovém provizoriu. Hospodaření státu se pak řídí podle posledního schváleného rozpočtu. Jednotlivé kapitoly státního rozpočtu dostávají v každém měsíci peníze na výdaje do výše jedné dvanáctiny celkové roční částky v předcházejícím roce. Podle dřívějšího vyjádření Stanjury bude rozpočtové provizorium nejdéle do března. Vláda je podle něj schopna připravit přepracovaný návrh rozpočtu na příští rok do šesti týdnů, tedy do přelomu ledna a února.

Alena Schillerová předává úřad novému ministrovi financí Zbyňku Stanjurovi. Toho doprovodil premiér Petr Fiala. Alena Schillerová předává úřad novému ministrovi financí Zbyňku Stanjurovi. Toho doprovodil premiér Petr Fiala.
17:50
17. 12. 2021

Premiér Petr Fiala (ODS) nyní míří na další rezort. Do funkce uvede ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS). Stanjuru s Fialou přivítala již exministryně financí Alena Schillerová krátce před šestou hodinou večerní.

Schillerová před pár hodinami kritizovala projev Fialy na ministerstvu vnitru. Fiala totiž zmínil chybějící finance pro mzdy státních zaměstnanců. Podle ní to tak rozhodně není. 

Alena Schillerová čeká na nového ministra financí Zbyňka Stanjuru, aby mu předala úřad. Alena Schillerová čeká na nového ministra financí Zbyňka Stanjuru, aby mu předala úřad. Alena Schillerová čeká na nového ministra financí Zbyňka Stanjuru, aby mu předala úřad.
17:35
17. 12. 2021

„Naše země má krizi s bydlením a již teď je pozdě s řešením, které musí bezodkladně přijít. Ať jsou to vlastnické i družstevní výstavby. Deklarovali jsme, že chceme přepracovat stavební zákon s důrazem na digitalizaci, čímž se i zrychlí samotný proces,“ uvedl nový ministr pro místní rozvoj a digitalizaci Ivan Bartoš. 

Bartoš podotknul, že pokud se řada věci zdigitalizuje, zrychlí to proces výstavb a tím se i krize bydlení začne konečně řešit. Vláda připravuje i zákon o dostupném bydlení a plánuje velmi úzkou spolupráci s obcemi. 

Nový návrh stavebního zákona je předpřipraven už z doby, kdy byli Piráti v opozici, připomněl Bartoš. Právě na tomto návrhu, který neprošel Sněmovnou jako komplexní pozměňovací návrh, chtějí stavět základ nového stavebního zákona. 

Premiér Petr Fiala a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš na první tiskové konferenci po uvedení do úřadu. (17.12.2021) Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš na první tiskové konferenci po uvedení do úřadu. (17.12.2021) Premiér Petr Fiala a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš na první tiskové konferenci po uvedení do úřadu. (17.12.2021)
17:31
17. 12. 2021

Premiér Petr Fiala oficiálně předal vedení ministerstva pro místní rozvoj Bartošovi. „Dlouhodobě se zabývá veřejnou správou a ve Sněmovně byl velice aktivní a aktivní při přípravě stavebního zákona (...) Je také pověřen velmi důležitou agendou a to agendou digitalizace. Možná bych zmínil ještě jednu věc, která souvisí s ministerstvem pro místní rozvoj a která je velkým úkolem pro vládu a speciálně pro Ivana Bartoše, a to je stavební zákon,“ vypočítal Fiala, co před novým ministrem stojí. 

17:05
17. 12. 2021

Podle Petra Fialy je rezort zdravotnictví v současnosti klíčovým a především ostře sledovaným rezortem. „A proto jsem rád, že jsem do jeho čela mohl uvést právě Vlastimila Válka. Držím mu palce,“ uvedl to na twitteru.

 

17:03
17. 12. 2021

Odcházející ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) přivítala na úřadu Ivana Bartoše (Piráti). Bartoš nyní převezme její křeslo ve vedení rezortu. 

Uvádění ministrů do úřadu: Klára Dostálová (ANO) předává úřad Ivanovi Bartošovi (Piráti) (17.12.2021) Uvádění ministrů do úřadu: Klára Dostálová (ANO) předává úřad Ivanovi Bartošovi (Piráti) (17.12.2021)
16:56
17. 12. 2021

A na uvedení do úřadu ministra pro místní rozvoj již čeká místopředseda vlády Ivan Bartoš (Piráti). 

16:50
17. 12. 2021

Z tiskovky k uvedení do úřadu se stala minikonference o covidu-19. Nový ministr Vlastimil Válek (TOP09) uvedl, že řada omezení bude platit v rámci pandemického zákona. Pobouřil jej pak dotaz na to, zdali tedy mají restauratéři pořádat nebo nepořádat večírky v době svátků - ergo, zdali to budou mít vlastně povolené. „Otázka, jestli zakážeme, nebo nezakážeme, jestli omezíme, nebo neomezíme, je nešťastná. Každý z nás, i provozovatelé, by měli myslet na naši budoucnost. To není o tom, co vláda nařídí, nebo nenařídí. My už tu nemáme komunismus, abychom čekali, kdy nám vláda ukáže, co máme dělat. Měli bychom být zodpovědní,“ podotkl Válek. 

„Prosím, neorganizujte večírky,“ apeloval. „Kvůli jedné noci a jednomu dni odsoudí školy k různým opatřením a odsoudí k tomu, že do nového roku vstoupíme do špatné situace,“ pobouřil se. 

Uvádění ministrů do úřadu: Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) (17.12.2021)
16:45
17. 12. 2021

„Jsem si vědom, že v mnoha věcech si naše společnost bere jako rukojmí naše děti a na ně přenáší zodpovědnost,“ okomentoval Vlastmil Válek (TOP09) z pozice ministra covidovou situaci. Válkovi vadí, že právě děti musí čelit testování, nesmí jezdit na hory a výlety a musí podstupovat online výuku. 

„Zkusme omezit aktivity a večírky a neobětujme naše děti tomu, že budeme někde trávit Silvestra. Chci udělat vše proto, aby naše děti mohly vzpomínat na krásné dětství a ne na dětství, kdy kvůli nezodpovědnosti rodičů a prarodičů musely být v izolaci. Za jedním večírkem může být zhroucená nemocnice. Proč chcete, aby vám vláda něco nařizovala? Neumíte se chovat seriózně a slušně sami?“ dodal s tím, že udělá vše proto, aby se naočkovali lidé třetí dávkou co nejrychleji. 

16:41
17. 12. 2021

Ministerstvo zdravotnictví má nového šéfa. Premiér Petr Fiala (ODS) oficiálně uvedl do rezortu Vlastimila Válka (TOP09). Na krátké tiskové konferenci měl pár slov. „Měl jsem možnost se setkat i s vedoucími pracovníky ministerstva zdravotnictví a s Adamem Vojtěchem. Poděkoval jsem jim za jejich práci a ujistil je, že i když občas přicházíme s odlišnými názory, tak jsme si vědomi nelehkého úkolu, kterému čelili. Naše vláda je připravena realizovat to, co jsme připravili ještě předtím, než jsme byli jmenováni do vlády. Jsme připraveni sledovat ten nejnovější vývoj, který způsobuje varianta omikron,“ řekl. 

Uvádění ministrů do úřadu: Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) (17.12.2021)
16:33
17. 12. 2021

Odcházející ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) dnešek strávil otevíráním dvou nových dálničních úseků na D11. Pochlubil se tím na twitteru. Havlíček bude předávat hned dva rezorty. Dnes pomůže uvést do úřadu průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (za STAN) a zítra předá křeslo Martinovi Kupkovi (ODS). 

16:28
17. 12. 2021

Během tiskové konference na ministerstvu vnitra zaznělo, že státní rozpočet neobsahuje prostředky na zvýšení platů státních zaměstnanců od ledna roku 2022. To „rezolutně“ odmítla již exministryně financí Alena Schillerová (ANO). 

„Není to pravda, schválili jsme tabulky i potřebné výdaje,“ uvedla na twitteru. 

sorgedoktor ( 24. prosince 2021 17:45 )

Je zde rec o lekaeich, ne o RSD¨r...Ono se muze dat i titul dr honoris causa...

jajas ( 19. prosince 2021 09:03 )

Určitě mají připravený a vybavený kancl...s několika asistenty, sekretářkou a dalšími podrž­taška­mi..­...js­em žvědavý, kde budou snižovat ty stavy státních úředníků...to bude jako s těmi platy, co si zvýšili.....

jajas ( 18. prosince 2021 16:39 )

Dobře, ptal jsem se a dostal odpověď. Takže v poho. Já jen, že u Mynáře se už nelze ničemu divit......

dynaty ( 18. prosince 2021 16:29 )

ANOrozkradanidotaci ( 18. prosince 2021 14:56 )

Tak proč se nemá urážet Zeman?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa