Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Přehledně: Potupa Lipavského, pugéty na rozloučenou a Havlíčkův trojboj. Česko má Fialovu vládu

Aktualizováno -
18. prosince 2021
15:42
Autor: Nikola Forejtová, Vera Renovica - 
17. prosince 2021
05:00

Prezident Miloš Zeman v pátek na zámku v Lánech jmenoval novou vládu. Včetně dlouho odmítaného ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), u kterého ale kancléř Vratislav Mynář nejprve špatně vyslovil titul. Právě vzdělání Lipavskému Zeman vyčítal. Premiér Petr Fiala (ODS) i noví ministři měli celý den plné ruce práce, po ceremonii je čekalo první vládní jednání, kde kabinet rozhodl, že nebude žádat o prodloužení nouzového stavu. Premiér uvedl během pátku a sobotu do úřadů všechny ministry s výjimkou budoucího šéfa resortu zemědělstí Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL), který je kvůli covidu v izolaci. Hned třikrát úřad předával Karel Havlíček (ANO) - nejprve ministerstvo dopravy, pak průmyslu a obchodu a nakonec i úřad pro vědu. Blesk Zprávy sledovaly dění v podrobné reportáži.

  • Česká republika má novou vládu. Prezident Miloš Zeman jmenoval kabinet Petra Fialy (ODS), který vytvořila koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) s Piráty a STAN. Pět dosud opozičních stran vystřídalo 69 dní po volbách menšinovou vládu ANO a ČSSD premiéra Andreje Babiše (ANO).
  • Zatímco dosluhující kabinet se v pátek ráno sešel na posledním zasedání, nový vládní tým měl odpoledne ve Strakově akademii premiéru a Fiala poté postupně uváděl ministry do úřadů.
  • Nová vláda rozhodla, že nepožádá poslance o prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii covidu, který tak skončí během Vánoc. Pokud se bude situace kvůli šíření nové variantu omikron zhoršovat, je vláda připravená se k debatě o nouzovém stavu vrátit, řekl premiér Fiala.
  • Zeman jmenoval ministry hodinu před polednem místo na Pražském hradě netradičně na zámku v Lánech, kde pobývá po propuštění z nemocnice. Prezident akceptoval všechny navržené členy kabinetu, které mu Fiala v polovině listopadu předložil. Přitom před týdnem oznámil, že odmítá jmenovat ministrem zahraničí Jana Lipavského (Piráti) a Fiala začal mluvit o kompetenční žalobě. Na pondělní schůzce se nakonec oba ústavní činitelé domluvili, že Zeman i přes výhrady jmenuje i Lipavského.
  • Na vládní funkci si však ještě musí počkat budoucí ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který je kvůli nákaze covidem-19 v izolaci. Řízením úřadu byl dočasně pověřen předseda lidovců Marian Jurečka.

Video  Zeman jmenoval vládu Petra Fialy (ODS) na zámku v Lánech  - ČTK
Video se připravuje ...

Jmenování Fialovy vlády
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
15:50
18. 12. 2021

Děkujeme, že jste sledovali dvoudenní maraton jmenování ministrů a jejich uvádění do úřadu s námi. Z našeho online zpravodajství je to vše. Dílčí články a další doprovodné informace naleznete již nyní na Blesk.cz. I zde Vám ale přinášíme stručný přehled toho, co se za poslední dva dny během jmenování vlády událo. 

  • V pátek jmenoval prezident Miloš Zeman ministry kabinetu Petra Fialy (ODS). Prozatím nebyl jmenován Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který je do 21. prosince v izolaci kvůli onemocnění covid-19.
  • Premiér Petr Fiala (ODS) po ceremonii na zámku v Lánech vyrazil i s celým novým kabinetem do Strakovy akademie, kde mu pomyslné žezlo předal odcházející předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Proběhlo také první zasedání nového kabinetu, stejně tak jako poslední zasedání starého kabinetu. 
  • Nový kabinet Petra Fialy rozhodl, že nepožádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. 
  • Po první tiskové konferenci začalo kolečko uvádění ministrů do jejich rezortů. Fiala uvedl do úřadu 7 ministrů.
  • V sobotu pokračovalo jmenovací kolečko. Fiala předal rezort zbývajícím ministrům a ve Strakově akademii uvedl do úřadu také tři zbrusu nové ministry. Ministryni pro vědu a výzkum Helenu Langšádlovou (TOP09), ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (za STAN) a ministra pro legislativu Michala Šalomouna (Piráti). Kompletní seznam ministrů najdete zde. 
  • Po ceremoniích se uskutečnila také další vládní tiskovka. Tentokrát se třemi novými ministry, kteří představili své vize a úkoly do budoucnosti. 
  • Během soboty se také zjistil pravý důvod nepřítomnosti mluvčího Jiřího Ovčáčka na páteční ceremonii. Ovčáčka kolem třetí hodiny ráno eskortovala záchranka do Střešovické nemocnice. Byl namol opilý a také byl vulgární a agresivní na taxikáře. 
  • Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) uvedl, že plánuje uzavřít obchody 25. 12. O Štědrém dnu pak plánuje nechat obchody otevřené do 12:00. 
15:38
18. 12. 2021

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je návrh ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP09) o uzavření obchodů 24. 12. (do 12:00) a 25.12. akceptovatelný. Také dodal, že tento návrh Válek s Fialou probíral, ačkoliv ještě nebyl projednán přímo na vládě. 

15:32
18. 12. 2021

„Žádná názorová unifikace myslím nehrozí,“ myslí si premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj jen vždy pětikoalice uměla dokázat, že spolu umí spolupracovat. Fiala také uvedl, že se s vládou dohodl, že různé nápady a změny nebudou ministři pouštět do prostoru bez předchozí diskuze. Veřejnost se podle něj bude dozvídat jen to, co už bude projednané, domluvené a na co již bude mít vláda nějaký názor. 

15:23
18. 12. 2021

„Zodpovídám za předparlamentní fázi legislativního procesu. Budu se snažit dbát o kvalitu právního řádu a pokusím se maximálně omezit to, aby se vytvářely legislativní zmetky. Budu chtít, aby nové přijímané právní úpravy byly racionální a měly vyčíslené dopady, byly srozumitelné, jednoduché a byly provázané navzájem,“ uvedl po svém jmenování do vlády Michal Šalomoun (Piráti), který je předsedou Legislativní rady vlády. 

Za svůj velký cíl považuje snahu o zrušení těch norem, které již nedávají smysl. Podle Šalomouna se jedná také o zákony, které se týkají malých a středních podnikatelů. „Podle Hospodářské komory musí plnit asi 200 různých povinností, které se zpravidla plní podle přehledů. Mým cílem je prozkoumat možnosti ve spolupráci s ostatními rezorty, zdali je prostor pro to některé právní povinnosti zrušit,“ dodal. 

Jednání vlády: Nový ministr a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun (Piráti) (18.12.2021) Jednání vlády: Nový ministr a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun (Piráti), ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP09), premiér Petr Fiala (ODS) a ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (za STAN) (18.12.2021)
15:17
18. 12. 2021

Hlavním úkolem senátora a nově ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (za STAN) bude příprava česka na předsednictví, jak ostatně zaznívalo již od první chvíle, kdy vláda funkci vytvořila. 

„Mým úkolem také bude zlepšit koncepční a argumentační přípravu na diskuze o české politice a legislativě,“ dodal Bek na tiskové konferenci po jeho uvedení do úřadu. 

15:14
18. 12. 2021

Slovo na tiskové konferenci si vzala i nová ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP09). „Krize, kterou procházíme, nemá jen zdravotní rozměr, ale musíme budovat společnost, která bude schopna reagovat i na krize, která bude společností odolnou. Procházíme obdobím velké digitalizace. To jsou všechno obrovské změny, které musí být podpořeny oblastí vědy a výzkumu a budou úspěšně podpořeny  tehdy, pokud celá tato oblast bude mít moderní přístup, bude koordinovaná a transparentní,“ řekla úvodem. 

Dodala, jakými oblastmi se bude zabývat. Je to oblast transferu, hledání nových zdrojů na vědu a výzkum, vytvoření lepších podmínek pro investice na vědu a výzkum a také by ráda využila své kontakty v zahraničí. 

15:08
18. 12. 2021

„Dvoudenní uvádění ministrů do jejich úřadů a funkcí ukončuji na úřadě vlády tím, že jsem uvedl tři ministry, kteří budou koordinovat záležitosti, které dosud koordinované vládou nebyly,“ načal tiskovou konferenci premiér Petr Fiala (ODS).

Podle Fialy je nutné, abychom vědu, výzkum a inovace řádně koordinovali a je nutné, aby Česko mělo kvalitní legislativní systém. Stejně tak je podle premiéra klíčové se připravit na české předsednictví v EU. Právě proto vznikly tři funkce, kterých se ujmou Helena Langšádlová, Mikuláš Bek a Michal Šalomoun.

Uvádění do úřadu: Nová ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP09) (18.12.2021) Uvádění do úřadu: Nová ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP09), premiér Petr Fiala a ministr Mikuláš Bek (18.12.2021)
14:52
18. 12. 2021

Odcházející ministr Adam Vojtěch (za ANO) poděkoval za spolupráci i armádě. „Loučení s týmem Armáda ČR pod vedením pana gen. Vlčka a plk. Šnajdárka. Po celou dobu řešení pandemie covid-19 nám byl neuvěřitelnou oporou. Děkuji za vaše obrovské nasazení. V nemocnicích, na očkovacích a testovacích místech, v řízení kapacit… Bez vás bychom to nedali. Děkuji!“ uvedl na twitteru a přiložil i společnou fotografii.

14:46
18. 12. 2021

Premiér Petr Fiala (ODS) společně se třemi ministry bez portfejí představí hlavní úkoly, které nové ministry čekají. Sledujte s námi tiskovou konferenci ze Strakovy akademie živě. 

14:13
18. 12. 2021

Uvádění do funkcí pomalu končí. Premiér Petr Fiala (ODS) právě uvádí ministry bez portfejí. Úřadu se již ujal senátor Mikuláš Bek (za STAN) a další je Helena Langšádlová (TOP09), která vědu, výzkum a inovace převezme po Karlu Havlíčkovi. Ten tak již uváděcí kolečko prožil třikrát. 

V dalších minutách uvede Fiala do funkce Michala Šalomouna (Piráti) a krátce na to s celou trojicí uskuteční tiskovou konferenci, kterou pro vás budeme živě přenášet. 

Premiér Petr Fiala uvedl do úřadu tři ministry bez portfeje. Sídlit budou přímo na Úřadu vlády (18.12.2021)
13:17
18. 12. 2021

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) nová šéfka rezortu životního prostředí uspěje stejně, jako v komunální politice. „Jsem přesvědčený, že Anna Hubáčková v roli ministryně životního prostředí uspěje stejně, jako uspěla v komunální politice či Senátu. Přeji jí hodně štěstí a sil,“ napsal premiér na twitteru. 

Pro Fialu je to poslední uvedení do úřadu. Nyní jej čeká ještě uvedení tří ministrů bez portfejí, tedy bez přímého rezortu. Čeká jej tak uvedení Mikuláše Beka do funkce ministra pro evropské záležitosti, Heley Langšádlové do funkce ministryně pro vědu, výzkum a inovace a Michala Šalomouna do funkce ministra předsedy Legislativní rady vlády. 

13:13
18. 12. 2021

Vedením ministerstva životního prostředí byla oficiálně pověřena Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Do úřadu ji dnes krátce před jednou hodinou uvedl premiér Petr Fiala (ODS). 

Po Richardu Brabcovi jí k řešení zůstala havárie na řece Bečvě, jejíž vyšetřování se táhne už od září loňského roku. Hubáčková se také dle svých slov chce zaměřit na ochranu pitné vody, obnovitelné zdroje energie a na Green Deal. 

„Hovořili jsme o výzvách, které před ministerstvem stojí. Ty nejvíce jsou spojené s klimatickými změnami, s jejich dopady do našich životů a s přípravou, kterou musíme nezbytně udělat, abychom přeorganizovali naši energetiku, průmysl, zemědělství a naše hospodaření v krajině tak, abychom tu mohli dál žít,“ uvedla Hubáčková na tiskové konferenci. 

Uvedení ministrů do úřadu: Anna Hubáčková (KDU-ČSL) se ujala ministerstva pro životní prostředí (18.12.2021) Uvedení ministrů do úřadu: Anna Hubáčková (KDU-ČSL) se ujala ministerstva pro životní prostředí (18.12.2021)
12:10
18. 12. 2021

Posledním ministrem s portfejí, který byl uveden do úřadu, je Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Ta převezme po Richardu Brabcovi (ANO) ministerstvo životního prostředí. 

11:59
18. 12. 2021

Martin Baxa (ODS) se oficiálně ujal ministerstva kultury. Na uvedení do úřadu přišel oděný v modrém motýlku a v červené šále. Baxa považuje za důležité dokončit zákon o veřejných kulturních institucích, novelu autorského zákona či novelu mediálních zákonů

Podle Baxy je také důležité vrátit kultury do starých kolejí, až pomine epidemiologická krize, která kulturu značně omezila. „Budu velice naléhavě usilovat o to a přesvědčovat své kolegy ve vládě o tom, aby, až to epidemiologické podmínky dovolí, se restrikce uvolňovaly a aby vznikl jasný plán na fungování kultury,“ uvedl nový ministr. 

Baxa také zdůraznil, že klíčové historické momenty jsou součástí kultury a právě kultura pomáhá udržovat soudružnost národa. Také je to naše budoucnost a obsahuje nejen divadlo, ale i hry apod. 

Uvádění ministrů do úřadu: Martin Baxa přebírá ministerstvo kultury (18.12.2021) Uvádění ministrů do úřadu: Martin Baxa přebírá ministerstvo kultury (18.12.2021)
11:41
18. 12. 2021

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl do úřadu Martina Baxu (ODS). Baxa přebírá ministerstvo kultury po Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD), který jej v sídle rezortu přivítal. 

Uvádění ministrů do úřadu: Martin Baxa přebírá ministerstvo kultury (18.12.2021) Uvádění ministrů do úřadu: Martin Baxa přebírá ministerstvo kultury (18.12.2021)
11:37
18. 12. 2021

Robert Plaga (ANO) na rezortu školství zůstane jako politický náměstek. Uvedl to nový šéf úřadu Petr Gazdík (STAN) na tiskové konferenci po jeho uvedení do úřadu. Úkolem školství bude uvést do života Strategii 2030+ vypracovanou předchozím vedením resortu, řekl Gazdík, který tak plynule naváže na práci Plagy. 

„České školství, jak nám ukazují poslední roky a jak nám ukazuje pandemická krize, kterou zažíváme, potřebuje změnu. České školství musí připravovat na budoucnost. Zásadní dovedností každého studenta, absolventa z každé školy musí být, že se musí umět učit novým věcem. Ministerstvo školství by nemělo být ministerstvem školství, ale ministerstvem vzdělávání. Vzdělávání se stane celoživotním procesem,“ uvedl Gazdík na tiskové konferenci, který chce do budoucna vyvážit klasickou výuku s novými procesy a technologiemi, které nám přináší moderní společnost. 

Uvádění ministrů do úřadu: Petr Gazdík (STAN) přebírá ministerstvo školství po Robertu Plagovi (ANO) (18.12.2021)
11:30
18. 12. 2021

„Přeji Petrovi Gazdíkovi, ať se mu v jeho rezortu podaří prosadit kroky k modernímu školství 21. století. Držím palce,“ popřál na twitteru premiér Petr Fiala novému ministrovi školství, kterého právě uvedl do úřadu. 

11:22
18. 12. 2021

Na včerejší ceremonii scházel mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Původně se mluvilo o tom, že se nemohl zúčastnit kvůli bolesti v krku. Nakonec se ale ukázalo, že jej od účastni odlákala kocovina. Ovčáček se opil a v noci na pátek skončil v Ústřední vojenské nemocnici. S odkazem na agenturu Aktu.cz o tom informuje i server iDNES.cz s tím, že hradního úředníka odvezla záchranná služba v doprovodu policie.

Jiří Ovčáček ve voze pražských záchranářů.
11:05
18. 12. 2021

Uváděcí kolečko pokračuje a premiér Petr Fiala (ODS) předává ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Petrovi Gazdíkovi (STAN). Ten přebere žezlo od Petra Plagy (ANO). Na sociálních sítích lidé žertují, že je skvělé, že Gazdík přímo naváže na Plagu alespoň příjmením - PlaGAzdík. 

Uvádění ministrů do úřadu: Petr Gazdík (STAN) přebírá ministerstvo školství po Robertu Plagovi (ANO) (18.12.2021) Uvádění ministrů do úřadu: Petr Gazdík (STAN) přebírá ministerstvo školství po Robertu Plagovi (ANO) (18.12.2021)
10:42
18. 12. 2021

Úspory a snížení deficitu budou hledány v provozních výdajích, zopakoval premiér Petr Fiala. Úspory by se tak neměly dotknout budování infrastruktury. U slev na jízdné to ale možná bude jiná písnička „Jsme si vědomi toho, že jsou lidé, třeba senioři ve venkovských oblastech, kteří si zaslouží určitou podporu v dopravě, protože to je jejich jediná šance jak se dostat na nákup a k doktorovi,“ podotkl Fiala k tématu. 

Kupka dodal, že u zdražování se neplánuje zvýšení cen u mýtného. 

10:39
18. 12. 2021

„Říká se, že doprava je krví ekonomiky a pro mě je i krví svobody. Doprava umožňuje, abychom se dostali do zahraničí a poznávali jiné zvyky, abychom se dostali do jiných krajů a za svou rodinou a přáteli. Doufám, že tohle se bude dařit naplňovat a ty další 4 roky budou ve znamení rozšiřování infrastruktury, splácení toho obrovského infrastrukturového dluhu, kdy na mapě dálníčního spojení představuje mnoho míst v ČR bílé místo,“ uvedl na své první tiskové konferenci nový ministr dopravy Martin Kupka (ODS). 

Kupka chce dodělat obě rozdělané dálnice (D1, D35) a chce zlepšit i železniční infrastrukturu. Stejně jako i jiní ministři chce část své práce věnovat i digitalizaci. „Rád bych poděkoval celému rezortu a odcházejícímu ministrovi za konkrétní kroky, které udělali ke zlepšení dopravy,“ dodal s tím, že je vize postavit za jeho mandátu 200 km dálnic. Ivestice budou podle Kupy 100 miliard ročně. 

Uvádění ministrů do úřadů: Martina Kupka (ODS) přebírá ministerstvo dopravy (18.12.2021) Uvádění ministrů do úřadů: Martina Kupka (ODS) přebírá ministerstvo dopravy (18.12.2021)
10:32
18. 12. 2021

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je skvělou zprávou, že bude mít rezort dopravy plnohodnotného ministra. Martina Kupka (ODS) je podle něj nejvhodnějším kandidátem. „Úkoly před vládou jsou jasné. Dopravní infrastruktura v ČR není dobrá, všichni to víme. Občané ví, po jakých silnicích zde jezdíme,“ podotkl Fiala na tiskové konferenci po uvedení Kupky do úřadu. Fiala doufá, že se pod vedením Kupky konečně podaří dodělat projekty, které se dopravy týkají. 

10:17
18. 12. 2021

Karel Havlíček dneškem ztrácí svoje přízvisko superministra. Včera opustil rezort průmyslu a obchodu a dneska se vzdá i dopravy. Právě v tuto chvíli čeká před sídlem ministerstva, aby svou funkci předal ministrovi Martinovi Kupkovi (ODS). 

Uvedení ministrů do úřadu: Martin Kupka (ODS) přebírá funkci ministra dopravy (18.12.2021)
10:14
18. 12. 2021

Nový ministr Jan Lipavský (Piráti) okomentoval i včerejší incident během jmenování, kdy došlo k údajnému přeřeku při vyslovení jeho jména. Hradní kancléř Vratislav Mynář místo bakaláře zmínil vyšší titul magistr.  „Budu usilovat o konstruktivní vztahy s panem prezidentem. Z Ústavy vyplývá, že má poměrně širokou řadu kompetencí v zahraniční politice. Zastupuje stát navenek, podepisuje mezinárodní smlouvy. Je potřeba tu debatu vést,“ uvedl s tím, že incident u jmenování nebude nijak komentovat. 

Uvádění ministrů do úřadu: Jan Lipavský převzal českou diplomacii (18.12.2021) Uvádění ministrů do úřadu: Jan Lipavský převzal českou diplomacii (18.12.2021)
10:05
18. 12. 2021

Svou podporu vyjádřil Janu Lipavském (Piráti) premiér Petr Fiala (ODS) i na twitteru. „Česká republika potřebuje zahraniční politiku s jednotným hlasem. Věřím, že tento hlas bude v zahraničí díky Janu Lipavském jasně slyšet,“ uvedl. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sorgedoktor ( 24. prosince 2021 17:45 )

Je zde rec o lekaeich, ne o RSD¨r...Ono se muze dat i titul dr honoris causa...

jajas ( 19. prosince 2021 09:03 )

Určitě mají připravený a vybavený kancl...s několika asistenty, sekretářkou a dalšími podrž­taška­mi..­...js­em žvědavý, kde budou snižovat ty stavy státních úředníků...to bude jako s těmi platy, co si zvýšili.....

jajas ( 18. prosince 2021 16:39 )

Dobře, ptal jsem se a dostal odpověď. Takže v poho. Já jen, že u Mynáře se už nelze ničemu divit......

dynaty ( 18. prosince 2021 16:29 )

ANOrozkradanidotaci ( 18. prosince 2021 14:56 )

Tak proč se nemá urážet Zeman?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa