Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fiala už sepisuje žalobu na Zemana, uvedla Pekarová Adamová. A nouzový stav se protáhne za Vánoce?

Aktualizováno -
12. prosince 2021
15:35
Autor: Jakub Veinlich - 
12. prosince 2021
12:45

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) už chystá kompetenční žalobu na prezidenta Miloše Zemana, kvůli tomu, že hlava státu nechce jmenovat Jana Lipavského (Piráti) ministrem zahraničí. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová to řekla v neděli v Otázkých Václava Moravce. Žaloba by podle ní mohla být podaná Ústavnímu soudu do Vánoc s žádostí o její zrychlené projednání. Klíčové rozhodnutí o nové vládě zřejmě padne v pondělí. Schůzka prezidenta Miloše Zemana a designovaného premiéra Petra Fialy (ODS) má vyjasnit, jak, kdy a s kým začne v Česku vládnout nový kabinet.

Sestavení kompetenční žaloby není podle Pekarové Adamové jednoduché. „Pan premiér Fiala na ní velmi intenzivně se svými spolupracovníky pracuje. Je připravována tak, aby mohla být velmi rychle podána,“ řekla.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš věří, že se nakonec šéfovi ODS podaří přesvědčit hlavu státu, aby jmenoval vládu i s navrženým ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti). Bartoš a ministryní financí a nyní šéfkou poslaneckého klubu ANO Alenou Schillerovou v Partii na CNN Prima News také nevyloučili, že by v Česku mohl být prodloužený nouzový stav i za Vánoce.

„Jsem přesvědčený, že pan prezident právem nejmenovat ministra nedisponuje,“ řekl Ivan Bartoš v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News.

Sám podle svých slov věřil, že definitivní rozhodnutí má padnou až po plánované pondělní schůzce prezidenta Miloše Zemana a designovaného premiéra Petra Fialy. Indicie, že hlavě státu vadí právě Lipavský, prý Bartoš nějaké měl. „Ty důvody, které jsem četl, jsou ale podle mého názoru naprosto smyšlené. Toto nejsou důvody, podle kterých prezident takzvaně vetuje,“ míní Bartoš.

„Nedomnívám se, že by prezident postupoval v rozporu s ústavou,“ je přesvědčená naopak končící šéfka státní kasy a nyní předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Lipavský je podle šéfa Pirátů a kandidáta na ministra pro místní rozvoj jediným kandidátem koalice SPOLU a Pirátů a STAN na ministra zahraničí.

„Uvidíme, jakým způsobem dopadne zítřejší schůzka pana premiéra s panem prezidentem – stále doufám, že prezident dodrží ústavu a jmenuje vládu tak, jak mu byla navržena,“ doufá Bartoš. Budoucí vicepremiér pak potvrdil, že se po pondělní schůzce sejde vedení pětikoalice a poradí se o dalším postupu.  „Ve hře je ta kompetenční žaloba,“ potvrdil.

Schillerová je podle svých ve schodě s těmi ústavními právníky, kteří tvrdí, že ústava je nastavena tak, že prezidentovi dává prosto nejmenovat. „Kdyby byl prezident nucen jmenovat toho, kdo je mu navržen, tak by bylo uvedeno, že je tím návrhem vázán,“ míní končící vicepremiérka.

Video  První brífink premiéra Fialy: Jasný vzkaz pro neočkované!  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Zeman v minulosti, co by premiér, odmítal podobné dohady o kandidátech s prezidentem Václavem Havlem.

„Vycházím z článku 68 ústavy, ústava platí pro každého. Tento článek jasně říká, že prezident jmenuje na návrh předsedy členy vlády. A když tady cituji tento článek ústavy, tak z něho jasně vyplývá, že se nemůžeme ptám, kdo se komu líbí a nelíbí (…) a jestli jde o jakési personální veto, tak se domnívám, že by bylo v rozporu s citovaným článkem ústavy,“ řekl dnešní prezident Miloš Zeman v minulosti ve vysílání TV Nova v diskusním pořadu Sedmička. Prezident Havel měl tehdy problém s navrženým kandidátem na ministra vnitra Václavem Grulichem a Janem Kavenem, kandidátem na ministra zahraničí.

„Jen blbec nemění názory, on je teď v jiné ústavní roli,“ zastala se dnes prezidenta v CNN Prima News vicepremiérka Alena Schillerová, podle které teď bude záležet na vyjednávací schopnosti designovaného premiéra.

Pekarová Adamová: Žalobu měl podat už Babiš

„Stojíme si za těmi, kteří jsou navrženi do budoucí vlády Petrem Fialou a to za všechny strany, tedy včetně Jana Lipavského,“ řekla v ČT předsedkyně TOP 09 a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová je přesvědčena, že kompetenční žalobu měl podat už stávající premiér Andrej Babiš. „Měli bychom už dávno jasno,“ míní šéfka TOP 09. 

„Je to prezident, který tu situaci komplikuje i když ta situace byla od začátku přehledná,“ míní šéfka TOP 09. 

„Nebudu hodnotit ty důvody, je to politický spor a designovaný premiér Fiala se ho musí snažit vyřešit. Jestli se mu to nepovede, tak je jediná možnost jmenovat vládu bez Jana Lipavského,“ míní Schillerová.

Video  Zeman jmenoval Fialu premiérem. Prezident za plexisklem zmínil i žvanily  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Zda je ve hře i varianta, že by nová vláda odmítla své jmenování jako celek, Pekarová Adamová v Otázkách Václava Moravce neřekla. „Prezident Zeman by měl potvrdit to své stanovisko. Nemyslím si, že by si měl přát, aby ten spor řešil Ústavní soud,“ dodala předsedkyně TOP 09. 

„Jsem optimista. Jsem přesvědčená, že v situaci, které se nacházíme, není vhodné si brát občany jako rukojmí,“ doplnila Pekarová Adamová. Při případné žalobě k ústavnímu soudu věří Pekarová Adamová v úspěch. 

„Nerozhodli jsme se ustoupit panu prezidentovi – rozhodli jsme se, využít všechny pravomoci, které máme a dodržovat ústavu,“ dodala předsedkyně Poslanecké sněmovny. 

Video  Lipavský představil Zemanovi své priority. Před dotazy o místu ve vládě kličkoval  - ČTK
Video se připravuje ...

Havlíček: Chceme prezidenta na klíček?

Končící vicepremiér Karel Havlíček (ANO) je stejně jako Pekarová Adamová přesvědčený o tom, že má být nová vláda jmenovaná co nejdříve. Odmítá ale, že by se cokoliv zdržovalo. „My postupujeme předvídatelně. Ani pan prezident nic neprotahuje. Začal s kandidáty na ministry projednávat jejich agendu i v době, kdy měl covid,“ připomněl ministr dopravy a průmyslu a obchodu v ČT. 

Havlíček nevidí nic špatného na tom, že si prezident Zeman, na rozdíl od svých předchůdců povolává adepty na ministry. 

„Přeci prezident musí s tou vládou spolupracovat. Na tom není nic divného. Řeknou s čím souhlasí a čím nesouhlasí. Chceme, aby prezidenti byli na klíček? Prostě každý prezident postupuje jinak,“ míní Havlíček. Pokud s tím některý z budoucích ministrů má problém, tak si pak nedovedu představit, jak chtějí vládnout, dodal Havlíček u Václava Moravce. 

Ve hře je i ústavní žaloba na prezidenta 

Profesof právní filozovifie a sociologie Jiří Přibáň je přesvědčený, že případná kompetenční žaloba hraje do karet premiéru Fialovi. A prezident by se měl případným nálezem Ústavního soudu řídit. 

„Pokud by se mu odmítl podřídit, tak se pohybujeme v rovině hrubého porušení ústavy. To je pak situace, kdy musí přijít ústavní žaloba,“ je přesvědčený Přibáň. 

„Je docela možné, že pan prezident na to bude reagovat jinak. To ale neznamená, že s tím souhlasím,“ reagoval Havlíček na výtku Přibáně, podle kterého k situaci vicepremiér přistupuje „takovou lehkostí, že se to může stát“.

Havlíček takovou interpretaci odmítl a řekl, že je v případě porušení ústavy a porostudování nálezu Ústavního soudu připravený podpořit případnou ústavní žalobu na prezidenta. „Pokud by se ukázalo, že nerespektuje ústavní princip, tak jednoznačně ano,“ dodal Havlíček.   

Zeman zveřejnil své stanovisko k Lipavskému v pátek. Vyčítá mu nízkou kvalifikaci nebo odtažité vztahy k Izraeli a visegrádské čtyřce (Česko,Slovensko, Polsko, Maďarsko). Lipavský opakovaně odmítl tvrzení, že s těmito zeměmi nechce spolupracovat. Na Univerzitě Karlově absolvoval bakalářské studium. Prezident tvrdí, že mu ústava neukládá povinnost, aby akceptoval každý návrh, který je mu předložen. Předsedové ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN se už v pátek shodli na nutnosti podání kompetenční žaloby, aby byly jasně vymezeny ústavní pravomoci prezidenta při jmenování ministrů.

Nový nouzový stav?

Schillerová i Bartoš v Partii na Primě diskutovali také o aktuální covidové situaci. Čísla nakažených sice začala klesat, situace v nemocnicích může být ale podle odborníků napjatá ještě několik týdnů, zhoršovat se může i během vánočních svátků.  

Bartoš i s ohledem na prázdné sklady hmotných rezerv nevyloučil, že nastupující vláda bude chtít prodloužit nouzový stav. Ten současný má skončit z 25. na 26. prosince.  

„Ve státních hmotných rezervách nejsou zásoby testů,“ řekl Bartoš v Partii CNN Prima News jeden z důvodů, proč uvažovat o prodloužení nouzového stavu. Vláda by totiž nemusela v tom případě soutěžit nákup testů podle zákona o veřejných zakázkách. 

„Nouzový stav je rámec – podle mě je potřeba mít rámec, ve kterém je dělat opatření tak, aby fungovala,“ dodal Bartoš, který má být v příští vládě ministrem pro místní rozvoj a ministrem zodpovědným za digitalizaci. 

„Pokud přijde nová vláda a pořádně to odůvodní, tak tomu nebudeme bránit, nebudeme to bojkotovat,“ nevyloučila podporu takovému návrhu končící vicepremiérka, mistryně financí Alena Schillerová z hnutí ANO. 

Nouzový stav by tak trval například i přes silvestra. Nastupující ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) už v minulých dnech doporučil všem, aby se zřekli silvestrovských oslav a příliš se neshlukovali a nesetkávali se ani s širším okruhem rodiny. 

sarina ( 13. prosince 2021 12:12 )

Nouzový stav se potáhne za vánoce a taky Silvestra, aby měl Fiala klidné svátky a užil si je dokud může!

Lomikel ( 13. prosince 2021 11:05 )

To to ten Fiala za tu dobu ještě nesepsal?
Buď je to dyslektik, dysgrafik, nebo diskdžokej...

sarina ( 13. prosince 2021 10:32 )

Levsalonu, raději pomalu aby ti nesmázli i tento nick mažou tě mažou hochu a nebudeš stačit vymýšlet nové

stop-lharum ( 13. prosince 2021 08:49 )

Levsalonu ty vrahounský kdákale, což nové svobodné demokratické volby do Federálního shromáždění bez dohod, bez slibů a ústupků komunistům a bez kritiky, jestli Havel dodržel slovo.

sarina ( 13. prosince 2021 08:22 )

Je to diskuse prezident-premiér, diskuse je na to aby se diskutovalo a ne aby se počítaly chyby, stane se! hlavně že se to dá přečíst, ale pokud se ti to nelíbí tak to nečti(už jsem ti to psala mockrát) nebo nepiš, když neumíš diskutovat a jen každého napadáš a urážíš!!! TADY OCENĚNÍ NEDOSTANEŠ! Zkontroluj mi to, kolik mám chyb?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa