Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Fiala dostal od Zemana termín jmenování. V seznamu ministrů má ale i první zádrhel: Lipavský?

Aktualizováno -
17. listopadu 2021
18:45
Autor: ČTK, vei - 
17. listopadu 2021
17:30

Prvním místopředsedou vlády a ministrem vnitra v nové vládě má být předseda STAN Vít Rakušan, vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí lidovecký šéf Marian Jurečka. Ministerstvo pro místní rozvoj by měl vést ministr pro digitalizaci, předseda Pirátů Ivan Bartoš. Zdravotnictví má připadnout Vlastimilu Válkovi (TOP 09), jenž má být též vicepremiérem. Po dnešním setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Ústřední vojenské nemocnici to oznámil předseda ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala. S jedním jménem má ale prezident Miloš Zeman problém, přiznal šéf ODS. MF DNES s odkazem na své zdroje tvrdí, že se jedná o adepta na post ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), což potvrzuje i zdroj Blesk Zpráv. Zeman kandidáta Pirátů odmítá kvůli názorům na zahraniční politiku. Šéf Pirátské strany Ivan Bartoš Blesk Zprávám ale vzkázal: „Nic o tom nevím.“

Finance by měl vést první místopředseda a šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura, resort zahraničí bývalý pirátský poslanec Jan Lipavský a školství Petr Gazdík (STAN). Kultura by měla připadnout poslanci ODS a plzeňskému primátorovi Martinu Baxovi, spravedlnost bývalému ministrovi Pavlu Blažkovi (ODS) a resort průmyslu a obchodu místopředsedovi STAN Věslavu Michalikovi.

Ministrem zemědělství má být nominant KDU-ČSL a starosta Těšetic na Znojemsku Zdeněk Nekula, ministryní obrany poslankyně Jana Černochová (ODS) a ministrem dopravy místopředseda ODS a starosta Líbeznic u Prahy Martin Kupka.

Ministryní životního prostředí by se měla za lidovce stát senátorka Anna Hubáčková, ministrem pro EU má být za STAN předseda senátního evropského výboru Mikuláš Bek, ministryní pro vědu poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová a legislativu má vést nominant Pirátů, advokát Michal Šalomoun.

Video  Šéf ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala ke 32. výročí sametové revoluce na Národní třídě  - abl
Video se připravuje ...

Zeman Fialu informoval, že by měl být jmenován do funkce předsedy vlády v pátek 26. listopadu na zámku v Lánech. Poté se chce prezident zhruba v deseti dnech setkat se všemi kandidáty na ministry, následně by mohla být jmenována vláda jako celek, řekl Fiala. Předpokládá, že by tomu tak mohlo být do tří týdnů.

K jednomu z kandidátů na ministra má podle něj prezident výhrady. Jméno však Fiala nechtěl novinářům sdělit. Není připraven uvažovat o náhradníkovi, seznam členů vlády je podle šéfa ODS kvalitní.

Kdo je kdo ve vznikající Fialově vládě:

předseda vlády

prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

1. místopředseda vlády a ministr vnitra

Mgr. Bc. Vít Rakušan

místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí

Ing. Marian Jurečka

ministr pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

místopředseda vlády a ministr zdravotnictví

prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, EBIR

ministr financí 

Ing. Zbyněk Stanjura

ministr zahraničních věcí

Bc. Jan Lipavský

ministr školství, mládeže a tělovýchovy

Mgr. Petr Gazdík

ministr kultury

Mgr. Martin Baxa

ministr spravedlnosti

JUDr. Pavel Blažek, Ph.D.

ministr průmyslu a obchodu

Ing. Věslav Michalik, CSc.

ministr zemědělství

Ing. Zdeněk Nekula

ministryně obrany

Mgr. Jana Černochová

ministr dopravy

Mgr. Martin Kupka

ministryně životního prostředí

Ing. Bc. Anna Hubáčková

ministr pro evropské záležitosti

doc. PhDr. Mikuláš Bek, Ph.D.

ministryně pro vědu, výzkum a inovace

Mgr. Helena Langšádlová

ministr a předseda Legislativní rady vlády

JUDr. MgA. Michal Šalomoun, Ph.D.

jajas ( 20. listopadu 2021 00:41 )

Je to obyčejný IT analytik, to není právě vhodná "odbornost" pro ministra zahraničí. Nemluvě o jeho věku....ten chlapec se má ještě co učit.....

denisz ( 19. listopadu 2021 01:00 )

Prestižním šéfem české diplomacie nemůže být nějaký mladý pirátský aktivista, ovlivněný studiem sociálních věd a university v Kentu přes Sorosův Erasmus, který má jen praxi analytika a manažera IT a trochu v zahraničním výboru Sněmovny. Mám nepříjemný pocit, že by českou diplomacii dost degradoval, nastalo by jen probruselské směrování, s jejími postoji k Izraeli, Rusku, Číně, k migraci, zelenému plánu s negativními důsledky pro občany apod. Na takovou funkci musí vyzrát a president by jej zatím měl zamítnout, i když je vzdělaný, se znalosti jazyků a má i jakýsi přehled.
S pirátskými straníky to není a nebude lehké ani v nové vládě. Jak malé děti vypouštějí různé progresivní hlouposti ještě dřív než si to promyslí zdravím rozumem, neanalyzují v kontextu a přehledu, či po jisté diskusní výměně názoru. Podobné je to i u mladého nezkušeného nediplomatického bakaláře Lipavského. Chybí mu zkušenost, nutná praxe, hlavně pokora a diplomatické jednání.

jajas ( 18. listopadu 2021 13:52 )

Fiala ani nemůže nikoho vyměnit, obvzláště Lipavského! To by si udělal ve své skorovládě ještě větší problém, než bude mít, myslím samozřejmě s Piráty.....

jajas ( 18. listopadu 2021 13:50 )

Tak určitě to o vlasech není, souhlasím. Jen že se začala diskuse o vzhledu, konkrétně o zubech...tak jsem jen přidal zevnějšek osoby, který je na očích prvotně. Prostě si jen myslím, že ve vysoké státní funkci, kdy budou dotyční navštěvovat i zahraničí, kde nás budou reprezentovat jako stát, by měli být ve vzhledu střízliví a neupozorňovat zbytečně na sebe především vzhledem. Pokud budou upozorňovat, tak pouze svými názory a jednáními. Jsem rád, pokud tedy brugal píše o zevnějšku jako o stylu, že se tady neobjevil někdo se stylem punk....

xxxx678 ( 18. listopadu 2021 13:42 )

Jestli můžu, jajas...Na dotaz novinářů, zda by si jako premiér sundal dredy, odpověděl, že ne. Má je prý od doby, kdy studoval ve Státech. Nejsem staromódní, ale třeba ve funkci premiéra by se mi to taky moc nelíbilo..ale o vlasech to vlastně, neni.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa