Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman tvrdě zaútočil na Lipavského: Má nízkou kvalifikaci na ministra! Co dál mu vytkl?

Aktualizováno -
10. prosince 2021
13:47
Autor: ČTK, simao - 
10. prosince 2021
12:39

Prezident Zeman odmítá jmenovat ministrem zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Vyčítá mu nízkou kvalifikaci nebo vztahy k Izraeli a visegrádské čtyřce. Mluvčí Jiří Ovčáček uveřejnil Zemanův postoj na oficiálních stránkách Hradu.

Prezident Miloš Zeman již odboural všechny pochybnosti – a ve svém páteční stanovisku dal jasně najevo, proč mu vadí kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

„U některých kandidátů se ukázalo, že se věcné problematice jim přisouzených rezortů v minulosti nevěnovali, což zakládá riziko deficitu odborné kompetence. Nicméně, ve snaze přispět k ustavení nové vlády neodmítne prezident republiky svůj podpis na jmenování těchto osob, pouze na problém nízké odbornosti a preference politických, respektive stranických funkcí, upozornil předsedu vlády,“ uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček v prohlášení.

„Jedinou výjimkou je osoba Jana Lipavského, jehož prezident republiky odmítá jmenovat z těchto důvodů,“ podotkl Ovčáček.

Přehledně: Co vytkl Zeman Lipavskému

  1. Nízká kvalifikace. Na rozdíl od ostatních kandidátů pan Lipavský absolvoval pouze bakalářské studium a podle týdeníku Euro jeho závěrečná bakalářská práce byla hodnocena nejhorší možnou známkou.
  2. Distancovaný postoj k Visegrádské spolupráci, což je v rozporu s připravovaným programovým prohlášením nové vlády.
  3. Distancovaný postoj ke vztahu s Izraelem, což je rovněž v rozporu s programovým prohlášením.
  4. Veřejný návrh Jana Lipavského, aby se příští Sudetoněmecké dny konaly na území České republiky.

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) přitom avizoval, že v případě, že Zeman nadále nebude chtít jmenovat vládu na základě výhrad k jednomu z kandidátů, přistoupí ke kompetenční žalobě. A to proto, aby se do budoucna jasně ukázalo, co prezident smí a co nikoli. Právo vetovat navrženého kandidáta ze strany prezidenta Ústava neuvádí. Na Hradě jsou však jiného názoru.

„Prezident republiky konstatuje, že Ústava ČR neukládá prezidentu republiky povinnost akceptovat každý návrh, který je mu předložen. Naopak, ústavodárcův výraz ‚návrh‘ implikuje, že tento návrh může být jak přijat, tak odmítnut, jinak by nebyl návrhem,“ uvedl Ovčáček.

„Beru na vědomí dnešní stanovisko prezidenta republiky. Je třeba, aby Ústavní soud jednou provždy vyřešil otázku kompetencí ohledně jmenování nových členů vlády. V pondělí po schůzce v Lánech oznámím, jaké budou naše konkrétní kroky. Jsme připraveni,“ reagoval na twitteru Fiala.

„Platí má nominace na post ministra zahraničí, za kterou stojí i K5 včetně premiéra Petra Fialy. Reprezentuji a chci prosazovat koaliční program vznikající vlády, která se jasně opírá o hlasy lidí ve volbách,“ reagoval Lipavský pro ČTK.

Bartoš nesouhlasí: Lipavský je kvalitní kandidát

Pro Blesk na hradní vyjádření reagoval předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Ústava jasně říká, že prezident jmenuje na návrh premiéra členy vlády. Tento názor zastával v minulosti i sám Miloš Zeman, když říkal, že prezident nemá pravomoci kandidáty ‚kádrovat‘, s čímž souhlasíme. Nominantem na post ministra zahraničí ve vznikající vládě je Jan Lipavský a za jeho nominací plně stojíme, stejně jak to deklaroval premiér Fiala,“ vzkázal Bartoš.

„Jde o kvalitního a kompetentního kandidáta, který reprezentuje koaličním program vznikající vlády. Ta se opírá o hlasy lidí při volbách, což je klíčové. Není možné z těchto principů ustupovat. Občané se potřebují spolehnout na platnost zákonů v této zemi, že žijeme v parlamentní demokracii a že má jejich hlas ve volbách smysl,“ brání Bartoš Lipavského.

Premiér Fiala se má se Zemanem setkat v pondělí 13. listopadu. Dnes v Lánech absolvoval schůzku kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a z kolečka „pohovorů“ u Zemana chybí pouze poslední – kandidát na ministra zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který je však do 22. prosince kvůli nákaze covidem v izolaci.

Video  Lipavský představil Zemanovi své priority. Před dotazy o místu ve vládě kličkoval.  - ČTK
Video se připravuje ...

Uživatel_5488731 ( 11. března 2024 19:12 )

Uživatel_5488731 ( 11. března 2024 19:11 )

Měl pravdu tohle se nemělo nikdy nikam zvolit

denisz ( 18. prosince 2021 14:32 )

Zeman zabodoval jako velký státník. Upozornil na problematického Lipavského. Nechtěl ale blokovat jmenování nové vlády v těžké době krizí epidemické, finanční, zdražování a jiné. Fiala si bere na Úřad vlády i lidi, kteří mají odlišné názory než Lipavský, jsou konzervativnější. Premiér se na schůzce presidentovi zaručil, že se Lipavského pokusí držet v určitých mezích. Zahraniční politiku si bude hlídat a nedopustí nic, co by bylo proti českým zájmům, jak je chápe i prezident, aby Lipavský neškodil české zahraniční politice a národním zájmům. Pirátům vyhověl v jejich nestoudném vlivu na ministry, vzhledem k propadu ve volbách. Je lepší je mít na své straně, neboť se opravdu dovedou brutálně mstít. Proto si premiér k sobě vzal některé lidi, co budou zahraniční politiku více či méně také řešit, např. bývalý velvyslanec v Izraeli a bezpečnostního experta Tomáš Pojar. Fiala bude zahraniční politiku s prezidentem pravidelně konzultovat a scházet se s ním častěji. Kdyby k excesům přece jen docházelo, může sáhnout k personálním opatřením a Lipavského vyhodit, čímž by se zbavil nechtěných Pirátů z vlády. Dá se předpokládat, že Piráti budou hodní a Lipavský se do žádných svých akcí nepohrne. Piráti mají v plánu upíchnout velkou část svých nezvolených poslanců na místečka politických náměstků na různá ministerstva. Sám premiér Petr Fiala potvrdil, že chce mít s hlavou státu dobré pracovní vztahy a budou se pravidelně scházet ke konzultacím. Tak jak to dělal i Babiš. Chce diskutovat a domlouvat se i s lidmi, i když mají jiné politické názory. Jan Lipavský se bude řídit, pokud jde o zahraniční politiku, koaliční smlouvu, kde zrovna ty věci, které panu prezidentu vadily, jsou ošetřené. Ať už se to týká vztahu k visegrádské čtyřce nebo vztahu k Izraeli a jiných. President zabodoval ve prospěch země.

doktormediciny ( 11. prosince 2021 16:58 )

K vyse sdelemu bych podotkl, ze na vasechny nuance ktere mohou nastat nemuze Ustava rtepubliky jednodnacne myslet. V televizi nam ukazuji pana prezidenta jeste ve funkci ptedsedy vklady, kdy nastala podobna situace. Asi ta televize chce rozestvat lidi...

sorgedoktor ( 11. prosince 2021 16:56 )

Levsa­lonu­....­.Dom­nivam se, ze k danemu problemu se ustava musi stavet jednoznacne...Jinak bchom museli akceptovat nazorY anglickeho spisovatele.Ten zvtdi, ze zakladni predpoklad k dlouhemu zasedani je nemit hemeroidy..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa