Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rakušan stanul u hrobu prezidenta. Se Zemanem řešil Síkela podporu menších podniků i Green Deal

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
8. prosince 2021
16:12
Autor: ČTK, for, simao - 
8. prosince 2021
07:10

Osmým dnem ve středu pokračovaly rozhovory kandidátů na ministry ve vládě nového premiéra Petra Fialy (ODS) s prezidentem Milošem Zemanem. Po schůzce v Lánech už mají kandidáti na ministra vnitra Vít Rakušan (STAN), který v rámci agendy svého resortu zkritizoval situaci v České poště a načrtl své plány pro vnitro, a také adept na ministra průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Rakušan do Lán dorazil v předstihu, stavil se za prezidentem i na hřbitově - je tu pochovaný Tomáš Garrigue Masaryk. Síkela se Zemanem řešil podporu malých a středních podniků, Green Deal či energetickou soběstačnost.

Rakušan do Lán přijel v předstihu. „Stavil jsem se dnes v Lánech za panem Prezidentem,“ sdílel v 10:30 z lánského hřbitova, kde je pochovaný první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. S sebou přinesl i věnec. Pak už ho čekal program s aktuální a žijící hlavou státu.

Na tiskové konferenci po jednání Rakušan oznámil, že předmětem diskuze byly bezpečnostní otázky a veškerá agenda, která spadá pod resort ministerstva vnitra. „Představil jsem panu prezidentovi koncept, co máme ve v programovém prohlášení, tedy toho národního poradce pro oblast bezpečnosti. Zároveň jsem upozornil na problémy, které v resortu vidím. Není tu dobrá situace na České poště a je potřeba dotáhnout reformu specializovaných pracovišť,“ uvedl.

Video  Rakušan v Lánech slíbil vypilovat reakce na terorismus, pandemie i blackouty  - ČTK
Video se připravuje ...

Musíme se připravit na jiné typy hrozeb

Podle Rakušana je zapotřebí věnovat čas přípravám na jiné možné hrozby, jako je třeba blackout nebo terorismus.

Kandidát na ministra vnitra podotknul, že na „klasické“ hrozby, jako jsou povodně, jsme vesměs dobře připravení, u jiných typů to ale vázne. „Jsme na ně připraveni na všech úrovních krizového řízení, zvládají to starostové, kraje i Ústřední krizový štáb,“ zmínil. U ostatních bude zapotřebí změna krizové legislativy, což není podle Rakušana otázkou na krátkou dobu, ale uzme to i jeden rok.

Nová vládní koalice už dříve v rámci svých programových priorit pro resort vnitra avizovala, že chce být v budoucnu lépe připravená na krizové stavy pro případ pandemie, kybernetických útoků, povodní, nebo naopak sucha. Plánuje proto zrevidovat legislativu pro krizové řízení a kritickou infrastrukturu. Stejně jako končící vláda odmítá i ta vznikající řešení migrační krize pomocí povinných kvót.

„Ve spolupráci s EU a jejími členskými zeměmi navýšíme podporu pro migrační tábory mimo Evropskou unii,“ uvedla koalice. Prosadit chce také transparentní systém pracovních a pobytových karet, které podle ní umožní pružně reagovat na potřeby trhu.

Rakušan také uvedl, že se krátce s hlavou státu pobavil o sestavování vlády. „Velmi obecně jsem samozřejmě vyjádřil naději, kterou v sobě máme, že vláda bude nominována jako celek. My si za kandidáty stojíme a nevidíme tam žádného kandidáta, který by nesplňoval požadavky, aby se stal ministrem vlády, ale nebyla to oblast, kterou bychom podrobně diskutovali,“ komentoval samotné setkání.

V 15:00 Zeman v Lánech přijal dalšího kandidáta STAN na ministra Jozefa Síkelu, který by měl vést ministerstvo průmyslu a obchodu. Síkela v seznamu kandidátů v minulém týdnu nahradil původně navrženého Věslava Michalika (STAN), který se nominace kvůli spekulacím o jeho podnikání vzdal.

Síkela: Cílem přechod od montovny k mozkovně

Síkela, který má za sebou 30 let v bankovnictví ve střední a východní Evropě, byl v minulosti například členem představenstva rakouské Erste Group.

„Bylo to setkání velmi otevřené a velmi věcné, trvalo asi 50 minut a asi nebude překvapením, že dominovala ekonomická témata. My jsme se s panem prezidentem shodli, že naše země se nachází ve velmi složité situaci a že před vládou stojí celá řada výzev,“ uvedl po setkání Síkela.

Se Zemanem mluvil o podpoře podnikání. „Kdy já jsem zdůrazňoval potřebu podpory malých a středních firem jako páteře ekonomiky, jako segmentu, který zaměstnává největší část obyvatelstva a jako segmentu s vysokým investičním multiplikátorem. Pan prezident zdůrazňoval, že by se ta podpora neměla zaměřovat jenom na ty malé a střední, ale i na ty větší podniky,“ poznamenal Síkela. Cílem je „přechod z montovny k mozkovně“ a koncentrace na finální produkt, výrobu a služby s vysokou přidanou hodnotou, podotkl.

Prezidenta informoval o svém postoji ke Green Dealu. „Považuji jej za velkou příležitost, kterou si nemůžeme dovolit promarnit, příležitost modernizace českého průmyslu a energetiky. Evropa a zejména Německo se k tomu velmi výrazně komitovala a my se musíme rozhodnout, jestli se vydáme stejnou cestou, nebo jestli nám ten vlak ujede,“ dodal Síkela s tím, že pokud příležitost nevyužijeme, budou ekonomické náklady velmi vysoké a ztratíme konkurenceschopnst.

Se Zemanem se bavil také o energetické soběstačnosti a přípravě a výstavbě nového jaderného zdroje, dodal Síkela.  

Jozef Síkela (za STAN) a Petr Fiala (ODS) Jozef Síkela (za STAN) a Petr Fiala (ODS) | Twitter Petra Fialy

Po svém navržení uvedl, že Česko čeká řada globálních výzev. „Stát by měl mít ambici takovým změnám nebránit, ale naopak je využít ve svůj vlastní prospěch. Věřím, že v prosazování těchto témat mi pomůže má dlouholetá zkušenost z vrcholného mezinárodního bankovního prostředí,“ řekl. Na ministerstvo chce přinést moderní přístupy.

S Válkem naposledy za plexisklem

Cyklus Zemanových schůzek s kandidáty na ministry by měl skončit v pátek 10. prosince. Protože je prezident kvůli onemocnění covidem-19 v izolaci, jedná s kandidáty přes mikrofony a po dobu schůzky bývá oddělen plexisklovou bariérou. Zemanova izolace bude podle středečních zpráv prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka ukončena pravděpodobně v pátek, kdy by měl přijmout kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP09).

Dosud prezidenta v Lánech navštívilo 11 navržených členů a členek budoucí vlády. V úterý odpoledne měl původně jednat se Zemanem také kandidát na ministra zemědělství Zdeněk Nekula z KDU-ČSL. Schůzka se však nakonec neuskutečnila kvůli Nekulově pozitivnímu testu na covid-19. „Pan Nekula je bezpříznakový a po dvou dávkách očkování. Momentálně hledáme náhradní řešení,“ uvedli lidovci.

Zeman před tím na dopoledním jednání v Lánech doporučil Janu Lipavskému (Piráti), aby odstoupil z kandidatury na ministra zahraničí v nové vládě Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN. Uvedlo to rádio Frekvence 1 s odkazem na dva zdroje obeznámené s jednáním. Lipavský po jednání připustil rozdílné názory na některé záležitosti. Se Zemanem probíral priority v zahraniční politice, debatu označil za věcnou a korektní.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš Blesk Zprávám poté sdělil, že za nominací Lipavského stojí. Jde podle něj o kvalitního a kompetentního kandidáta, který reprezentuje i koaliční program vznikající vlády. Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že na nominaci kandidátů na členy nové vlády koalic Spolu a Pirátů se STAN se nic nemění.

Někteří právníci a politologové poukazují na to, že pohovory prezidenta s kandidáty na ministerské funkce nemají oporu v Ústavě ČR. Kritici považují cyklus schůzek za průtahy při jmenování nové vlády v době, kdy se Česko potýká se silnou vlnou covidové epidemie a zdražováním. Pět stran uzavřelo koaliční dohodu 8. listopadu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sarina ( 8. prosince 2021 17:32 )

Slepenec přesvědčil že Slovák Babiš který žije přes 20 let v Česku by jim až tolik nevadil, dokonce si chtějí nastěhovat Slováka do vlády slepeným celou dobu Babišova premiérování jen štvaly ty MILIARDY NIC JINÉHO, proto se taky kvůli tomu slepili, ale až zjistí že i Slovák Síkela má zašitou nějakou mld. tak na něj zaútočí zrovna tak!!!

Jirik-ta ( 8. prosince 2021 16:10 )

jedovatej plaz je primitiv.

Jirik-ta ( 8. prosince 2021 16:09 )

sarina ( 8. prosince 2021 14:10 )

Takže budoucí ministři dostanou plínku než jdou k prezidentovi na pohovor aby se nepočůrali strachy. Podle tebe by měl prezident budoucí ministry raději covidem nakazit aby zamezil vládnutí slepených??? Není v teráriu právě kvůli nim?

kenny99 ( 8. prosince 2021 13:40 )

🤣Záchod není potřeba,vystačí si s plenama!🤮Většina národů chová své prezidenty v úctě,Češi toho svého v teráriu!Jak jedovatého plaza!🐍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa