Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Kdo nakazil Zemana covidem? Podezření padlo na zaměstnankyni prezidentské kanceláře

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
25. listopadu 2021
22:54
Autor: ČTK, sova - 
25. listopadu 2021
20:43

Prezident Miloš Zeman má pozitivní test na covid-19. Vpodvečer byl převezen z lánského zámku zpět do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). V tiskové zprávě to potvrdil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman byl otestován na nemoc covid-19 kvůli rizikovému kontaktu, uvedly Seznam Zprávy. Do ÚVN byl převezen kvůli aplikaci monoklonálních látek. Blesk Zprávy mluvily o tom, jak byl prezident testován a proč, s Borisem Šťastným ze společnosti Senior Home Group.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že byl prezident Zeman testován na koronavirus ve čtvrtek odpoledne v souvislosti s tím, že se o něj začal starat poskytovatel domácí zdravotní péče. Test na onemocnění byl pozitivní.

„Proto ve spolupráci s ošetřujícím lékařem prof. Miroslavem Zavoralem bylo rozhodnuto o převozu pacienta zpět do Ústřední vojenské nemocnice v Praze za účelem řešení této situace,“ uvedl mluvčí.

Prezidenta nakazila zaměstnankyně kanceláře?

Od koho se Zeman covidem nakazil, není jisté. Náznaky tu však jsou. „Šlo o rizikový kontakt, proto jsem nechal pana prezidenta dnes odpoledne otestovat,“ uvedl pro Seznam Zprávy ředitel ÚVN Miroslav Zavoral. A doplnil, že šlo o „kontakt pracovníka z Lán.“

Nakaženým člověkem, který byl v kontaktu se Zemanem, je zaměstnankyně prezidentské kanceláře, řekl iDnes.cz exposlanec, lékař a manažer Boris Šťastný ze společnosti Senior Home Group, která měl o Zemana v Lánech pečovat a která převzala za péči o prezidenta odpovědnost. Začala přitom provádět denní testování každého, kdo měl k prezidentovi daná den přístup.

„V rámci tohoto testování jsme zachytili hraniční test u jedné ze zaměstnankyň Kanceláře prezidenta republiky,“ uvedl Šťastný.

Co bude nyní dál? „Program prezidenta republiky bude po dobu léčby onemocnění covidem-19 pozastaven,“ uvedl také hradní mluvčí. Zeman chtěl v pátek v poledne jmenovat Petra Fialu (ODS) předsedou vlády. Od pondělí se pak po dva týdny chtěl setkávat s kandidáty na ministry.

Prezident je bez příznaků

Sanita se Zemanem dorazila do ÚVN před 19:30. Podle zpravodajky ČTK ji doprovázelo několik vozů ochranné služby a policie. Podle vyjádření šéfa Zemanova konzilia Tomáše Zimy pro Blesk Zprávy  prezident příznaky nemá.

„Pan prezident je asymptomatický, plně očkován, včetně třetí dávky vakcíny proti covid-19. Podání monoklonálních protilátek má především preventivní účel, po aplikaci monoklonálního přípravku zůstane pacient hospitalizován z důvodu observace,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí ÚVN Jitka Zinke.

Z nemocnice byl přitom ve čtvrtek Zeman propuštěn po 46 nocích. ÚVN v tiskové zprávě uvedla, že hlavě státu doporučila další setrvání v péči lékařů. Vzhledem ke zlepšení jeho zdravotního stavu ale jeho rozhodnutí respektovala. Péči proto předala do rukou všeobecných sester ze společnosti Senior Home Group.

Zeman byl v ÚVN od 10. října s potížemi způsobenými nespecifikovaným onemocněním. Podle člena prezidentova lékařského konzilia chirurga Pavla Pafkachronické jaterní onemocnění. Naznačil, že to je cirhóza. Původně byl prezident hospitalizován na oddělení intenzivní péče, později byl přemístěn na rehabilitační oddělení a pak na lůžko dlouhodobé péče.

Video  Převoz prezidenta Miloše Zemana z Lán do nemocnice  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Šťastný: Nejprve vyšel pozitivní pracovník KPR

Na dotaz Blesk Zpráv, z jakého důvodu byl Miloši Zemanovi proveden test na covid-19 dnes v Lánech, odpověděl exposlanec Boris Šťastný ze společnosti Senior Home Group.

„Rozdělil bych to asi na dvě části. My jako letitý zkušený provozovatel v oblasti dlouhodobé péče, který pracuje s klienty, kteří jsou křehkými seniory, dlouhodobě nemocní a nemocnými, tak je provádění testu po přijetí z nemocničního prostředí naprostým standardem. Je to přísný standard, který dodržujeme, a velmi se nám vyplácí,“ uvedl Šťasný.

„Vedle toho jsme v případě péče o pana prezidenta zavedli hned od dnešního rána soubor přísných opatření, které se týkají protiepidemické ochrany v místě poskytování zdravotních služeb – tedy v zámku Lány a jako jedno z těch opatření je právě denní testování všech pracovníků, kteří by mohli přijít ten den do styku s panem prezidentem, nebo do zóny, kde se pohybuje. Testy provádíme na specializovaném špičkovém přístroji, není to test, který je znám v laické veřejnosti,“ pokračuje Šťastný.

Je to test, který je velmi citlivý. U jednoho z pracovníků kanceláře prezidenta republiky, který ten den šel na směnu, jsme zachytili hraniční pozitivitu. Proto jsme ho hned odeslali do ÚVN na potvrzení PCR testem a jelikož byl okolo poledne tento test také pozitivní, tak jsme přistoupili k plošnému testování všech pracovníků a samozřejmě i pana prezidenta,“ dodal pro Blesk Zprávy Šťastný.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nick55 ( 26. listopadu 2021 19:47 )

to podle vás důležité lejstro mělo význam útržku toal. papíru

ingmarie ( 26. listopadu 2021 13:11 )

Takže prezidenta nakazila jeho oblíbenkyně , kuchaŕka ,?!? která za ním pravidelně docházela do UVN a dříve byla tato zjevně velmi důležitá blondýna ve žlutém svetru zachycena na historickém snímku s Vondráčkem, Mynářem a prezidentem , který podepisuje důležité rozhodnutí o svolání sněmovny!?!

bullshit ( 26. listopadu 2021 12:43 )

Kolem Mlhy se zase mlží

holahej ( 26. listopadu 2021 10:28 )

přečti si článek, že prezident přijel do Lán prokazatelně pozitivní!

http­s://ww­w.bl­esk.cz­/cla­nek/zp­ravy-poli­tika/­696800­/deta­ily-odhaleni-zemanova-covidu-u-tak-krehkeho-pacienta-je-prevoz-nutny-rika-stastny.html

holahej ( 26. listopadu 2021 10:26 )

Ty to nevíš, přeci kvůli lehkému průběhu na rozdíl od neočkovaných, kteří zahlcují nemocnice a končí na JIP na přístrojích , z nichž pak půlka zemře.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa