Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Detaily odhalení Zemanova covidu: U tak křehkého pacienta je převoz nutný, říká Šťastný

Autor: vei - 
25. listopadu 2021
22:42

O prezidenta Zemana měli pečovat v Lánech, nečekaně byl ale opět převezen do Ústřední vojenské nemocnice - kvůli pozitivnímu testu na covid-19. Lékař, exposlanec a manažer Boris Šťastný ze společnosti Senior Home Group Blesk Zprávám detailně popsal, proč a jak byl prezident v Lánech testován a následně převezen do ÚVN.

Z jakého důvodu byl Miloši Zemanovi proveden test na covid 19 dnes v Lánech?

Rozdělil bych to asi na dvě části. My jako letitý zkušený provozovatel v oblasti dlouhodobé péče, který pracuje s klienty, kteří jsou křehkými seniory, dlouhodobě nemocní a nemocnými, tak je provádění testu po přijetí z nemocničního prostředí naprostým standardem. Je to přísný standard, který dodržujeme, a velmi se nám vyplácí.

Vedle toho jsme v případě péče o pana prezidenta zavedli hned od dnešního rána soubor přísných opatření, které se týkají protiepidemické ochrany v místě poskytování zdravotních služeb – tedy v zámku Lány a jako jedno z těch opatření je právě denní testování všech pracovníků, kteří by mohli přijít ten den do styku s panem prezidentem, nebo do zóny, kde se pohybuje. Testy provádíme na specializovaném špičkovém přístroji, není to test, který je znám v laické veřejnosti.

Je to test, který je velmi citlivý. U jednoho z pracovníků kanceláře prezidenta republiky, který ten den šel na směnu, jsme zachytili hraniční pozitivitu. Proto jsme ho hned odeslali do ÚVN na potvrzení PCR testem a jelikož byl okolo poledne tento test také pozitivní, tak jsme přistoupili k plošnému testování všech pracovníků a samozřejmě i pana prezidenta.

Znamená to tedy, že prezident Zeman byl s pozitivně testovanou osobou v častějším kontaktu, jestli i u něj byl také nakonec test pozitivní?

Nedokážu posoudit, v jak častém a kdy s panem prezidentem tato osoba byla v kontaktu. Nejsme hygienická služba a neprovádíme trasování, ale z dotazu na konkrétního pracovníka jsme měli informaci, že s panem prezidentem v kontaktu častěji byla. Proto jsme i přistoupili k přísnějšímu testování metodou PCR, který potvrdil pozitivitu i u pana prezidenta.

Důležité je ale dodat, že jak původně pozitivní osoba, tak i pan prezident byli zcela bezpříznakoví. Ty informace se různí.

Chápu správně tedy, že pan prezident odjížděl zpět z Lán do ÚVN už s pozitivním PCR testem?

Ano. Ve chvíli, kdy jsme vpodvečer získali informaci o zjištěné pozitivitě pana prezidenta, tak jsme okamžitě po dohodě s ošetřujícím lékařem rozhodli o převozu pana prezidenta středočeskou pražskou záchrannou službou do ÚVN. Za účelem dalších vyšetření a odpovídající léčby běžných standardů, které jsou u nás nastaveny.

A jak budete postupovat u personálu, který byl s pozitivně testovaným prezidentem ve čtvrtek v Lánech v kontaktu?

Co se týče našeho personálu, tak ten je na tyto situace zvyklý a trénovaný, plně očkovaný, byl otestován a bude testován i nadále, nosí ochranné pomůcky. Je to věc, kterou ve zdravotnictví bohužel zažíváme v masivní míře. Ze zákona ale do karantény nastoupit nikdo z našeho personálu nemusí, protože se jedná o zdravotnické pracovníky, a jde o plně očkované osoby s ukončeným cyklem a osoby plně chráněné ochrannými pomůckami.

Pan prezident zůstane po dobu léčení s covidem-19 v nemocnici?

Naše společnost předala pana prezidenta do péče ÚVN a další postup je na ošetřujícím lékaři. Já bych jen panu prezidentovi rád popřál hodně zdraví. Je třikrát očkovaný, v tuto chvíli bezpříznakový a bude adekvátně léčen. Ukázalo se, že náš přístup, který máme při domácí péči nastavený, a dobrá kooperace s nemocnicí zafungovala, a mohli jsme tak covid u pana prezidenta zachytit hned na samém počátku.

Chápu správně, že ten převoz je jen z preventivních důvodů?

U chronicky nemocného, křehkého pacienta tohoto typu by ta indikace převozu byla velmi pravděpodobná v každém případě. Nemocniční zařízení má více možností. Pacient je daleko lépe monitorovaný, lékaři mají možnost podat monoklonální protilátky, což není v domácí péči běžné a standardní.

Neměl ten test u prezidenta ale na druhou stranu přijít ve chvíli, kdy se vědělo, že opouští nemocnici. Neměla ho testovat ÚVN?

My máme velké zkušenost s překlady pacientů z lůžkových zdravotnických opatření, ať už do domácí péče nebo například do pobytových zařízení sociálních služeb, protože v tuto chvíli pečujeme o víc než 1000 klientů po celé republice a je to různé. Je to nemocnice od nemocnice.

V některých případech pacienti přichází s negativním testem, a v některých případech bez něj. V tomto ohledu jsou rozdíly ve zdravotnických zařízeních, u nás je zas naopak běžným standardem, že při nástupu klienta do naší péče nehledíme, zda je vybaven testem nebo ne, a testujeme si ho sami.

Video  Převoz prezidenta Miloše Zemana z Lán do nemocnice  - Blesk.cz - David Malík
Video se připravuje ...

hadaja ( 26. listopadu 2021 17:03 )

Řekla bych, že pan prezident je peknej vykuk, zkouší, co ti slepenci vydrží.Uz by mél zase pan Thajvanec přemýšlet, podle jakeho zakona se zbavit prezidenta.U nás v Kocourkové😁🙄

Emma33 ( 26. listopadu 2021 15:51 )

Ten pristroj je jenom pro vyvolene ? Nebo statniky? Popiste presne, kdo ho platil, kdo ho pouziva a kdy se nej
mohu objednat

inae3815 ( 26. listopadu 2021 15:28 )

Toto trapné divadlo je zinstenované, jen, aby nejmenoval novou vládu a stihly se zamést všechny stopy. Totální spodina a o rodině toho bezvládného chudáka ani nemluvě, obě čúzy Zemanky mají také spoustu kámošek, kterým pustily kohoutek ze státního. Sněmovna by ho měla zbavit pravomocí, když stále dělá a bude dělat vše ta suita kolem něj, aby to prodloužila a držela Babišovu vládu. Člověk nechápu, že ani jejich rodinní příslušníci nemají kouska cti

naidka ( 26. listopadu 2021 15:14 )

Takovou šaškárnu by nevymyslel ani Jára Cimrman.

zamlzena ( 26. listopadu 2021 13:25 )

Mám obavy z vyšetření ve zdravotnickém zařízení.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa