Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fialovo jmenování premiérem se kvůli nákaze Zemana odloží. Expert o tom, co bude dál

Autor: ČTK, sova, vei - 
25. listopadu 2021
22:07

Miloš Zeman měl v pátek ve 12:00 jmenovat šéfa ODS Petra Fialu novým předsedou vlády na zámku v Lánech. Jenže nic takového se momentálně nekoná. Prezidentův další pracovní program je odložen kvůli převozu Zemana zpět do ÚVN po zjištění pozitivního testu na covid-19. Blesk Zprávy o situaci kolem (ne)jmenování Fialy mluvily s ústavním právníkem Janem Kyselou.

Ve čtvrtečním tiskovém prohlášení na Pražském hradě, při němž nebyly umožněny otázky novinářů, oznámil vedoucí kanceláře prezidenta Vratislav Mynář, že Fiala bude jmenován v pátek ve 12:00 v Lánech. Jenže čtvrteční dění nabralo nečekaný spád.

Pozitivní Zeman negativem pro Fialu

Miloši Zemanovi byl po převozu z ÚVN do Lán udělán test na covid-19 - a dopadl pozitivním výsledkem. Negativním pro Fialu.

„Program prezidenta republiky bude po dobu léčby onemocnění COVID-19 pozastaven,“ vzkázal ve večerním prohlášení hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Fiala tak v pátek premiérem jmenován dle všeho nebude. Nový vládní kabinet má přitom vytvořit koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN). Po jmenování Fialy měla následovat série schůzek prezidenta s kandidáty na členy nové vlády.

Odložené kolečko s kandidáty na ministry

S kandidáty na ministry se měl Zeman scházet dva týdny, přicházet za ním měli podle abecedního pořadí. Jako první byl na řadě v pondělí v 15:00 nominant na ministra pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), který se měl také vydat do Lán.

Fiala Zemanovi představil kandidáty 17. listopadu. V rozhovoru v televizi Nova prezident v ten den uvedl, že předpokládá, že bude vetovat návrh na jednoho ministra. Aby nemusel vetovat celý kabinet, Fialovi navrhne, aby dotčený úřad řídil nebo řízením pověřil jiného člena vlády. Koalice ale trvají na vládní sestavě, kterou původně navrhly.

Už dříve se spekulovalo o tom, že Zeman by nemusel souhlasit s pirátským kandidátem na ministra zahraničí Janem Lipavským. Ve čtvrtek se nominace vzdal kandidát na ministra průmyslu Věslav Michalik (STAN).

Zeman ve čtvrtek dopoledne opustil ÚVN, kde strávil 46 nocí. Zodpovědnost za péči o hlavu státu převzala společnost Senior Home Group. ÚVN jí předala potřebnou zdravotní dokumentaci a ošetřovatelský plán. Boris Šťastný z této společnosti Blesk Zprávám potvrdil, že byl Zeman převezen zpět kvůli covidu - pozitivní test byl zaznamenán i u jednoho pracovníka Kanceláře prezidenta republiky.

Právník Kysela: Pohybujeme se na neoraném poli

Co bude dál v případě (ne)jmenování Petra Fialy? „Stejně, jako se má podávat demise do rukou prezidenta republiky, tak stejně tak se má skládat slib do rukou prezidenta republiky. I v případě, že jste jmenován předsedou vlády. Jelikož jsme vymysleli konstrukci, že demisi není nutné podávat do rukou prezidenta republiky, tak možná vymyslíme i něco jak podávat slib do rukou prezidenta republiky, nikoliv do rukou prezidenta republiky. Žijeme ve světě, ve kterém se nedějí věci tak, jak mají, tak se pak může dít kde co,“ řekl Blesk Zprávám ústavní právník Jan Kysela.

Varianta, jak jmenovat Fialu, byť patrně nepříliš pravděpodobná i s ohledem na Zemanovu novou hospitalizaci (a infikaci), by však byla. „Možná vymyslí konstrukci, kdy je na jedné straně obrazovky prezident republiky a na druhé straně obrazovky designovaný předseda vlády, na obě strany obrazovky oba přitisknou ruku s tím, že je to složení slibu, a budou to považovat za složení slibu. Jediné jiné alternativní řešení je, že pokud máte prezidenta republiky, který není schopen vykonávat funkce tak, jak se vykonávat mají, tak musíte na základě článku 66 stanovit náhradní výkon funkcí, což se zjevně nechce, takže se pak pohybujeme na tomto neoraném poli,“ dodal Kysela.

Video  Fiala po vizitě u Zemana oznámil kandidáty na ministry. Premiérem má být jmenován 26. listopadu  - ČTK
Video se připravuje ...

sarina ( 26. listopadu 2021 09:08 )

Když zrušit tak senát! celou dobu dělá houuno jen bylo slyšet skřeta když přišel s článkem 66, jinak nic, je to jen odkladiště důchodců a TO NÁS STOJÍ HODNĚ PENĚZ, KDYBY SE ZRUŠIL TAK CO NEVIDĚT BUDEME V PLUSU!!!

Levsalonu ( 26. listopadu 2021 08:58 )

Funkce prezidenta by se mela zrusit, po zkusenostech s Klausem a Zemanem vyplyva, ze je jen prekazkou v demokratickych processch, stoji zbytecne moc penez, ale za to nemate nic. Hrozi, ze primou volbou se dostane na tuto funkci jeste vetsi despota nez je Zeman.

sarina ( 26. listopadu 2021 06:12 )

To určitě zařídil upocený Fiala aby ho prezident ještě nejmenoval a je velmi rád že to takhle dopadlo a může zase klidně spát. Rozumím ti Fialo, kdo by chtěl vládnout takovému "BORDELU" který na tebe čeká, ale jednou to bude a tys chtěl vládnout tak se nedá nic dělat, ale odpočívej a naber sílu kterou budeš potřebovat!!!

sekebo ( 26. listopadu 2021 01:06 )

Takže "Program prezidenta bude po dobu nemoci pozastaven" a dosud asi dřel, jako kůň

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa