Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Michalik ministrem průmyslu po kauze s firmou z Kypru nebude. Adeptem ekonom Matějka

Aktualizováno -
25. listopadu 2021
21:29
Autor: ČTK, simao - 
25. listopadu 2021
09:30

Místopředseda STAN Věslav Michalik se nebude ucházet o post ministra průmyslu a obchodu v nové vládě Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN. Novinářům řekl, že jeho dřívější podnikání na Kypru bylo v souladu se zákonem. Novým kandidátem na ministra průmyslu a obchodu by se mohl stát ekonom z CERGE-EI Filip Matějka. 

Věslav Michalik uvedl, že jeho rodina měla společnost na Kypru od roku 2002, její činnost ukončila v roce 2017. „Nedělo se tam nic nelegálního,“ uvedl.

Potenciální střet zájmů kvůli třetinovému podílu ve fondu, který vlastní solární elektrárny, by se podle něj dal vyřešit prodejem elektráren. „Dospěl jsem k závěru, že je pro mě důležitější STAN. Vláda by neměla začínat s tím, že je přirovnávána k tomu, že je to stejné jako předtím,“ řekl Michalik.

Novým adeptem Matějka?

Ekonom Matějka podle Seznam Zpráv možnost nástupu do nového kabinetu nevyloučil. Loni byl Matějka také členem Ústředního krizového štábu, kam jej nominovali společně Piráti a Starostové.

Matějka vystudoval fyziku na Univerzitě Karlově, doktorát získal v oboru aplikovaná matematika na Princetonské univerzitě. Ekonomii se začal věnovat právě během studia ve Spojených státech. V roce 2015 jako první v Česku získal prestižní grant Evropské výzkumné rady (ERC) Starting grant pro společenskovědní výzkum. Loni obdržel druhý, takzvaný Consolidator Grant, na podporu výzkumu nedokonalostí lidského rozhodování

Kalousek: Velký rozdíl od Babišova pojetí politiky

Do Michalika se zostra pustil i premiér Andrej Babiš (ANO). „Ten střet zájmů je do očí bijící. Taky jsem četl, že neumí vysvětlit původ peněz z kyperské offshoreové firmy, která podle Michalikových slov patří jeho manželce. Má také zvláštní obchodní vazby na ruské podnikatele. Pan Michalik měl navíc problém už v roce 2008, ale má mocného hlavního kmotra, který ho tenkrát zachránil. Divím se, že byl vůbec nominován do vlády,“ uvedl pro iDnes.cz.

Michalikovo rozhodnutí hodnotí jako velmi odlišné od pojetí politiky Babiše exministr financí a bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Zareagoval tak, jak zareagoval. To je velký rozdíl od Babišova pojetí politiky. Jiná věc je, zda to u Starostů věděli už od jara, tak moc nechápu, že to nechali být. Majitel elektrárny prostě nemůže být ministrem průmyslu, to nejde. To je konflikt zájmů, který se od konfliktu zájmů Andreje Babiše liší velikostí, rozsahem, ale princip je to stejný,“ řekl Kalousek ČTK. Nechtěl se přitom vracet k stažené kandidatuře Michalika za TOP 09 před sněmovními volbami v roce 2010.

Kyperské podnikání

Deník N v pondělí uvedl, že někdejší Michalikova firma si v minulosti půjčila přes kyperskou firmu Lowfield Investments nejméně 4,6 milionu eur (v přepočtu podle aktuálního kurzu přibližně 117 milionů Kč). Michalik dnes řekl, že jeho rodina měla na Kypru investiční společnost, která se zabývala investováním do akcií.

„Nevnímám tuto záležitost z pohledu byznysového jako něco negativního, vše probíhalo v souladu se zákonem, nedělo se tam nic nelegálního,“ uvedl. Původní vklad řádně vydělal a zdanil v ČR, uvedl.

Michalikova rodina má celkem podíl 96 procent ve fondu Valour, který ovládá tři solární elektrárny. Sám Michalik má ve fondu třetinový podíl. Fond ovládá tři solární elektrárny, díky kterým se řadí k předním výrobcům elektřiny ze slunce v zemi, uvedl server Seznam Zprávy. „Jednal jsem s fondem, co by bylo nejjednodušší a nejrychlejší řešení a dospěli jsme k závěru, že prodej těch elektráren,“ řekl Michalik.

Nakonec však dospěl k závěru, že je důležitější STAN a obraz budoucí vlády. „Dospěl jsem k tomu, že novináři i značná část veřejnosti, která volila STAN, to podnikání přes kyperskou společnost vnímá negativně. Přestože je to něco, co probíhalo v minulosti, dospěl jsem k závěru, že je pro mě důležitější STAN,“ uvedl.

Rakušan: Lidsky mě to velmi mrzí

Hnutí STAN je Michalik dál připraven pomáhat v ekonomických otázkách. Kandidát na premiéra a předseda ODS Petr Fiala Michalikovi poděkoval za odpovědný přístup.

Šéf STAN Vít Rakušan komentoval Michalikovo rozhodnutí slovy: „Rozhodnutí Věška Michalika mě lidsky velmi mrzí. Rozumím tomu, že informace, které se v souvislosti s jeho osobou objevily v médiích, mnohé naše příznivce rozladily. Nepůsobily dobře. Podnikání na Kypru u nás nemá dobrý zvuk.“

Video  Vláda: Programové priority  - Videohub E15
Video se připravuje ...

denisz ( 26. listopadu 2021 21:21 )

Je dobře, že tu máme vyvážené zpravodajství : provládní, nezávislé, protivládní. Můžeme si dobře analyzovat informace. Idnes (Mafra) patří mezi ty dobré nezaujaté. Opakem jsou ty protivládní, co silně zaujatě až bulvárně protivládně informují, např. Forum24 Šafr, Hovorková. Jen z nich pak čerpají příznivci opozice, dnes koalice a dost brutálním agresivním i nevhodným způsobem presentují a vnucují své přesvědčení. Michalík je vedle Babiše ukázkou, že každý podnikatel bude v nějakém střetu zájmu, když pak půjde do politiky, takže se předem z politiky vylučují a moc se do politiky neženou. Fanatičtí příznivci opozice (koalice) a jejich spřízněné protivládní (protibabišovská) media poukazovaly pokrytecky jen na Babiše, který je čistější než Michalík ze STAN, za časů kdy byli v politice, jak jsem se v idnes dočetl. . .

jajas ( 26. listopadu 2021 13:17 )

kakl: ANO jsem volil, volby jsem sledoval a jedinné, co tam rezonovalo byla "ZMĚNA"! Tak čekám na tu změnu hoši....

jajas ( 26. listopadu 2021 13:16 )

To převádění majetku na manžela už známe z dřívějška, sice důvodem byl rozvod, ale přeci jen. "Bývalý ministr průmyslu a obchodu za ODS Martin Kocourek se pokusil před rozvodem se svou manželkou "odklonit" část peněz, aby nemusel při vyrovnání přijít o majetek." Odkloňování to těm nahoře docela jde....

panda82 ( 26. listopadu 2021 10:23 )

To okoukal od Kalouska, taky převedl majetek na manželku , no Fiala v té svoji sebrance jich má více ale ještě to všechno to nevylezlo na světlo boží, akorát se divím, že to uteklo Pekarové, no vlastně ji zaměstnaly intriky na Babiše, tak neměla čas na Michalíka

pindokukin ( 26. listopadu 2021 10:05 )

„Kalousek nad Michalikem držel dlouhé roky ochrannou ruku. Druhým, který čistil Michalikovu cestu, byl Petr Gazdík.“ To řeklo hned několik straníků pod podmínkou zachování anonymity. Bojí se této trojky dodnes. „Vůbec s nimi nechci už nic mít společného. Michalik dělal bankéře, Kypr je klíčem ke všemu, jak se dostanete k penězům, pochopíte, co se dělo a pro koho,“ řekl s tím, že se o všem vědělo, ale nikdo se neptal. „Kalousek dokázal být ohromně, ohromně zákeřný, Petr Gazdík to uměl taky,“ uzavřel.

Já to říkám furt,KALOUSEK je padákový vrah a zloděj všech zlodějů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa