Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman navzdory doporučení lékařů opustil nemocnici. Čeká ho „odpočinkový program“, tvrdí Mynář

Aktualizováno -
25. listopadu 2021
16:12
Autor: ČTK, vei, trm - 
25. listopadu 2021
08:50

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek dopoledne opustil Ústřední vojenskou nemocnici a zamířil na zámek v Lánech. Cesta trvala zhruba půl hodiny. Rozhodl se tak navzdory doporučení lékařů. ÚVN mu i nadále doporučovala jako nejvhodnější péči pobyt v nemocnici. Na zámku v Lánech o prezidenta bude pečovat tým sester z domácí péče, lékaři za ním budou dojíždět, stejně jako fyzioterapeut.. V pátek v poledne ho čeká jmenování Petra Fialy (ODS) premiérem, další dva týdny pak bude postupně mluvit s kandidáty na ministry, řekl kancléř Vratislav Mynář.

Zeman byl do ÚVN převezen 10. října s potížemi způsobenými nespecifikovaným onemocněním. Podle člena prezidentova lékařského konzilia, chirurga Pavla Pafka, má chronické jaterní onemocnění. Naznačil, že to je cirhóza. Původně byl prezident hospitalizován na oddělení intenzivní péče, později byl přemístěn na rehabilitační oddělení. Nyní se zotavuje na lůžku dlouhodobé péče.

Zeman nemocnici opustil kolem 10:00, do Lán ho vezla stejná sanitka, která ho odvážela 10. října. V ÚVN byly také první dáma Ivana Zemanová a dcera prezidentského páru Kateřina. Cesta do Lán trvala zhruba půl hodiny.

ÚVN chtěla, aby Zeman v zařízení zůstal

„Pan prezident i jeho rodina a nejbližší spolupracovníci byli opakovaně informováni o jeho zdravotním stavu, o predikci vývoje a o možných rizicích a komplikacích. ÚVN nadále doporučuje jako nejvhodnější péči poskytovanou ve specializovaném zdravotnickém zařízení pod vedením odborného lékařského týmu, nicméně vzhledem k významnému zlepšení zdravotního stavu pana prezidenta plně respektuje jeho rozhodnutí upřednostnit naplňování svých ústavních povinností mimo zdravotnické zařízení a ukončit hospitalizaci v ÚVN,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí ÚVN Jitka Zinke.

Kancléř Vratislav Mynář, řekl Blesk Zprávám, že prezidenta Miloše Zemana čeká dnes v Lánech „odpočinkový program“.

Zeman se podle nemocnice rozhodl využít služeb zdravotní péče v domácím prostředí. Plnou zodpovědnost za to převzala společnost Senior Home Group ze skupiny Penta Hospitals CZ.

„Cílem domácí péče je udržování a podpora zdraví prezidenta republiky a domácí zdravotní péče bude panu prezidentovi poskytována všeobecnými sestrami a to dle pokynů a ošetřovatelského plánu stanoveného ošetřujícím lékařem prezidenta republiky,“ doplnil Mynář. 

Očkované sestry budou navíc testovat

Zdravotní péče o prezidenta na zámku v Lánech bude hrazena ze zdravotního pojištění, další výdaje pokryje smlouva uzavřená mezi Kanceláři prezidenta republiky a poskytovatelem služby Senior Home Group, uvedl Boris Šťastný, který je ve vedení firmy.

O Zemana bude v každý okamžik pečovat jedna všeobecná sestra. Rozsah péče se může v čase změnit. Sestry jsou očkovány proti onemocnění covid-19, zároveň budou pravidelně testovány antigenními testy. Společnost také poskytne vrchní zdravotní sestru, která bude na péči dohlížet.

Hrad musel kvůli prezidentovu zdravotnímu stavu upravit jeden z pokojů, který tak částečně kopíruje nemocniční vybavení. „Zámek Lány je jedním ze dvou stálých sídel prezidenta republiky a je náležitě vybaven po všech stránkách,“ řekl Mynář.

Konzilium připomnělo poslední hospitalizaci

Proti tomu, aby prezident opustil nemocnici, se postavil i šéf jeho konzilia, rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. „Nejvhodnější způsob léčby, aby se pan prezident dobře zotavil, je v nemocnici,“ řekl novinářům šéf lékařského konzilia prezidenta Zeman Tomáš Zima. „Projevil své přání, aby mohl lépe pracovat. Osobně bych třeba volil variantu propustky na tři dny, a pak aby se vrátil zpět do nemocnice,“ dodal.  

Zároveň připomněl, že po minulé hospitalizaci se Zemanův stav rapidně zhoršil. „Máme zkušenost ze září letošního roku, kdy byl pan prezident propuštěn a krátce po tom propuštění se ve vážném stavu do nemocnice vrátil,“  dodal Zima.

Jmenování Fialy a rozhovory s budoucími ministry

Zeman svůj odchod z nemocnice avizoval před týdnem. Briefing na odpoledne připravuje Pražský hrad, před médii vystoupí ředitel prezidentovy kanceláře Vratislav Mynář. Podrobnosti k tématu Hrad nesdělil. Veřejnost by se mohla dozvědět, jak bude prezidentská kancelář postupovat při Zemanově rekonvalescenci nebo jaké budou další Zemanovy kroky. Již dříve avizoval, že v pátek v Lánech jmenuje Petra Fialu předsedou vlády.

Fialu jmenuje Zeman v pátek v poledne. Od pondělí ho čeká kolečko s kandidáty na ministry.  V pondělí v 15:00 přijme nominanta na ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti). Ještě předtím se Zeman videokonferenčně zúčastní setkání prezidentů zemí Visegrádské skupiny (V4 - ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko), které se koná v Budapešti. S kandidáty na ministry se pak bude Zeman scházet dva týdny, přicházet za ním budou podle abecedního pořadí.

Video  Prezident na Nově o zdraví, covidu i nové vládě: Zeman podpořil omezení pro neočkované  - TV Nova
Video se připravuje ...

sarina ( 25. listopadu 2021 18:26 )

Nemusím mít pravdu vždy, ale s Havlem mám pravdu 100%, nebo myslíš že NE? Jestli si myslíš že nemám, tak to je špatně!!!

anna1234 ( 25. listopadu 2021 18:04 )

.. jiná varianta, než že bys měla pravdu ty, samozřejmě neexistuje

sosk ( 25. listopadu 2021 17:01 )

Jak tam chudáček leží, nemůže v sanitě ani sedět.

milan1959 ( 25. listopadu 2021 16:46 )

p.rezident bude opět chlastat extraligu

picoda ( 25. listopadu 2021 16:27 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa