Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dvě firmy Agrofertu podaly žalobu na Havlíčkův resort. Kvůli zamítnutým dotacím

Autor: ČTK - 
14. listopadu 2021
10:41

Společnosti Primagra a Mlékárna Hlinsko z holdingu Agrofert podaly žalobu na ministerstvo průmyslu a obchodu kvůli zamítnutí jejich žádostí o dotace Evropské unie. Informoval o tom dnes server iROZHLAS.cz.

Agrofert nemůže evropské dotace čerpat kvůli výsledkům auditu Evropské komise, podle kterého je premiér Andrej Babiš (ANO) ve střetu zájmů, neboť ovládá holding i poté, co jej vložil do svěřenských fondů. S tím ale koncern nesouhlasí.

Podle serveru úředníci ministerstva průmyslu a obchodu, které vede vicepremiér Karel Havlíček (ANO) a které rozděluje peníze z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, zamítli firmám Primagra a Mlékárna Hlinsko žádosti o dotace letos na jaře a v létě.

Poté Primagra 21. června podala k městskému soudu žalobu, Mlékárna Hlinsko o dva měsíce později. Podání žalob potvrdil serveru mluvčí soudu Adam Wenig. MPO se ke sporu s firmami Agrofertu nechtělo vyjádřit. Mluvčí Marek Vošáhlík pouze uvedl, že neukončené řízení není vhodné komentovat. Obdobně se vyjádřila i mluvčí Agrofertu Adéla Čabayová.

Server uvedl, že zákaz poskytování dotací firmám Agrofertu je sice dán výsledky evropského auditu ke střetu zájmů, nicméně žádosti o dotace pro Primagru i Mlékárnu Hlinsko nebyly oficiálně zamítnuty kvůli porušování zákona o střetu zájmů. V rozhodnutích se podle něj jako důvod zamítnutí uvádí neexistující zdroj financování.

Obě společnosti se kvůli zamítnutým žádostem o dotace už dříve obrátily na Soudní dvůr Evropské unie, u kterého žalují Evropskou komisi. Domáhají se toho, aby unijní tribunál zrušil zákaz poskytování grantů firmám z Agrofertu.

Podle závěrečné zprávy auditu, kterou Evropská komise zveřejnila koncem dubna, Babiš ovládá svěřenské fondy, do nichž v roce 2017 vložil kvůli zákonu o střetu zájmů akcie svých firem. Babiš je tak podle auditu ve střetu zájmů a Agrofert nemá nárok na žádné dotace ze strukturálních fondů EU od 1. září 2017, kdy začala platit novela českého zákona o střetu zájmů.

Video  Babiš v Blesku: O sílící vlně covidu, kandidatuře na Hrad i drahých energiích  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

bullshit ( 14. listopadu 2021 13:36 )

Andymu asi dochází peníze, podniká z cizího a to je vždy ošajstlich. Podobně podnikala i BE ale s prachama klientů.
Zrušme dotace a bude po problémech. Stejně se jich polovina cestou nějak zašantročí a druhou shrábnou Ti se známostmi nebo ostrými lokty..

dostojevskij ( 14. listopadu 2021 13:00 )

Nějak pořád nechápu pojem dotace. Dříve sedlák živil celou vesnici. Měl zaběhnutý systém, kdy zasít, plít, sklízet. Počasí sledoval, ale ovlivnit nemohl, prostě jednou byla neúroda, další roky nadúroda. Nepoužíval chemie, ale mozek a dědil statky, které dále spravoval. V padesátkách položil i život!!! za své role....., dnes se musí obracet v hrobě.

Stano1963 ( 14. listopadu 2021 11:21 )

s dotacemi na hektar půdy nikdo nemá problém, ale dotace na technologie je problém. To je jako s tou slavnou linkou na tousty, stejně jim ty tousty chytají plíseň již v obchodě...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa